A Műegyetem segíti határon túli hallgatóit és ukrán partneregyetemeit

A BME kollégiumi szállással, valamint szükség esetén ösztöndíjjal is támogatja az ukrán válságban érintett hallgatóit. Az intézmény a menekülteknek is segítséget nyújt.

A Műegyetemen tanuló közel 40 ukrán állampolgárságú hallgatót, valamint családtagjaikat több intézkedéssel is segíti az intézmény:

  • az érintett hallgatóknak igény esetén kollégiumi férőhelyet biztosít,
  • a hallgatók menekültként Magyarországon tartózkodó családtagjainak is szállást biztosít a szabad kollégiumi férőhelykapacitás erejéig,
  • az ukrán válságban érintett hallgatók rendkívüli szociális ösztöndíjat és egyéni tanulmányi rendet is igényelhetnek,
  • szükség esetén soron kívüli pszichológiai tanácsadás lehetőségét ajánlja az érintett hallgatóknak.

 

A BME vezetése egyeztet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával, valamint a kijevi, harkovi, ungvári és dnyiprói partneregyetemeivel, és közvetlen segítséget ajánl fel az intézmények Ukrajnát elhagyni kényszerülő rászoruló hallgatóinak, valamint munkatársainak.

 

Intézményünk a partneregyetemek Ukrajnából érkező

  • kutatói számára tanszéki munkaállomást, infrastruktúra használatot biztosít,
  • hallgatóinak befogadását, mentorálását, oktatásba integrálását vállalja féléváthallgatás, kreditelfogadás, illetve sportolási lehetőség biztosításával.

 

A BME Gender Equality Plan munkacsoportja és Tehetségsegítő Tanácsa a menekült családok kisgyermekei számára foglalkoztató programokat szervez.

A BME felajánlásaival kapcsolatban az internationalrelations@bme.hu címen kérhető további információ.

Az Ukrajnából érkező, nem ukrán állampolgárságú egyetemi hallgatók saját országuk nagykövetségeihez fordulhatnak segítségért. Elérhetőségi adatok:  “Diplomatic corps in Hungary”