Teams hírcsatornán informálják a kutatókat a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekről

A FIEK kutatástámogató rendszere újabb eszközzel segíti a műegyetemi polgárok tájékozódását a magyarországi és az európai uniós pályázati forrásokról.

„A FIEK egyik missziója, hogy a jelenlegi, egyre bővülő lehetőségeket nyújtó pályázati rendszerben gyors információáramlást biztosítson a lehetséges pályázók számára: e cél érdekében a honlap alapú tájékoztató rendszereink mellé felsorakozott két Teams-es, chat-alapú szolgáltatás is. Annak lehetőségét használjuk ki, hogy az elmúlt időszakban az egyetem szinte minden oktató-kutatója Teams-felhasználóvá vált, és általában minden nap nézik a levelezőrendszerüket” – emelte ki a bme.hu kérdésére Bodzay Brigitta, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) igazgatóhelyettese.

Az elmúlt hónapokban működésbe lépett Teams-csatornák nyitottak az egyetemi polgárok, az oktatók-kutatók és a hallgatók számára egyaránt. Az egyik „FIEK hazai pályázati hírek” néven az aktuális hazai pályázati lehetőségeket mutatja be, a másik pedig „horizon.bme.hu” néven a Horizon Europe felhívásokról informálja az érdeklődőket. A csatornák publikusak, tehát BME-n belül bárki csatlakozhat hozzájuk.

Bodzay Brigitta elmondta, céljuk volt, hogy a hírcsatorna jellegű szolgáltatással ne terheljék túl a feliratkozót, ám abból ne is maradjanak ki a fontos információk. A szakember elmesélte, az információs rendszer előzményének tekinthető a BME VBK K+F+InfoPont korábbi pályázati honlapja és hírlevélrendszere.

„A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar az ilyen típusú ötletekben elől jár” – nyomatékosította Bodzay Brigitta, a kar korábbi munkatársa, hozzáfűzve, idén elindult egy vegyészoktatóknak, és kutatóknak szóló előadássorozat a nyertes és a lehetséges pályázók közötti tapasztalatcsere elősegítésére. A FIEK keretében pedig kollégáival eltervezték, hogy egyetemi szinten is megosztják a pályázatokról szóló hasznos információkat az érdeklőkkel.

A FIEK számos, több kart is érintő pályázat koordinálását végzi. A Teams alapú értesítési rendszer számos előnye közül az egyik az, hogy nem muszáj egy hírlevélnyi felhívás összegyűltét megvárni és megszerkeszteni: a pályázati hír azonnal eljuthat az érdeklődőkhöz.

„A hazai pályázatok többnyire nem témaspecifikusak, ezért nem szükséges csoportosítani őket a lehetséges érdeklődők szerint” – emelte ki Bodzay Brigitta. Hozzátette, a Teams segítségével a Facebookéhoz hasonló hírfolyamként jelennek meg az értesítések: az érdeklődő rápillanthat és könnyen el tudja dönteni, hogy felkeresi-e a felhívás honlapját. Eddig több mint kilencven felhasználója van a rendszernek: a pályázat elnyeréséhez szükséges további lépésekhez személyes tanácsadással is szolgálnak a FIEK munkatársai.

„A FIEK keretén belül arra törekszünk, hogy minél több innovatív kommunikációs csatornát használjunk az egyetemi polgárok pályázatokkal, ösztöndíjakkal kapcsolatos informálásához. Ezek közé tartoznak a közelmúltban létrehozott Teams-csatornáink, emellett vannak heti rendszerességgel jelentkező, a Horizon Europe pályázatokkal foglalkozó webinárok is: mindezek megkönnyítik a potenciális pályázók első lépéseit. Nemcsak pályázatokkal, hanem új európai kutatási trendekkel, kutatásmódszertani vitákkal, témákkal – például open science, citizen science – is megismerkedhetnek az érdeklődők, amelyek követelményként jelennek meg a keretprogramban.”

A FIEK Horizon Europe keretprogrammal foglalkozó honlapját általában naponta-kétnaponta aktualizálják: a Teams-csatornán ezekről a frissítésekről adnak hírt. Új információ lehet egy megváltozott határidő is, illetve időnként belső rendezvényre, esetleg gyakornoki állásra hívják fel a figyelmet.

Bodzay Brigitta nyomatékosította, távolabbi terveik is vannak: össze szeretnének állítani egy olyan csomagot, amelyben a BME FIEK pályázati és kutatástámogatási portfólióját egészében mutatják be.

„Az iparjogvédelemmel kapcsolatos BRIDGE projekt révén már van tapasztalatunk a bemutatkozás hasznosságáról: akkor tanszékvezetői értekezletek során ismertettük munkánkat az egyetem több karán” – ecsetelte Bodzay Brigitta. A tervek szerint heti egy előadást tartanának, összesen 5-6 alkalommal és workshop-jelleggel, így sokan megismerhetnék az európai uniós, valamint a hazai pályázatokat, az iparjogvédelmet vagy a startup-inkubáció rejtelmeit. „Segítenénk kutatóinknak eligazodni a pályázatok világában, így a konzultációkon, a témára konkrétabban fókuszálva lehet továbblépni.” – emelte ki.

A FIEK szolgáltatásokat bemutató webinár „kistestvére” már évek óta fut: a doktoráns készségfejlesztő kurzus, ami egy más kurzusokon kisebb hangsúllyal megjelenő, a soft skilleket erősítő előadássorozat, ahol az érdeklődők megtanulhatják, hogyan pályázzanak, szabadalmaztassanak vagy alapítsanak startupot. Az angolul is meghirdetett tanegység a Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok körében is nagyon népszerű. „Amikor én is előadtam e szemináriumon, előfordult, hogy kollégáim is beültek az órákra és szorgosan jegyzeteltek, majd a végén elmondták, mennyire hasznosnak találták. Ezek a visszajelzések ösztönöztek arra, hogy ne csak hallgatóink számára szervezzünk ilyen típusú kurzusokat. A kari tapasztalatok azt mutatják, időbe telik, mire legyőzzük egyes kutatók-oktatók kezdeti szkepticizmusát. Amikor a kollégák rájönnek arra, hogy tevékenységünkkel az ő munkájukat könnyítjük, nagyon hálásak a segítségért” – összegezte Bodzay Brigitta, a BME FIEK igazgatóhelyettese.

 

HA-TZS

Fotó: Philip János