Arculatváltás után, indulás előtt: hamarosan megnyílik a Műegyetemi Állásbörze

Megújult arculattal és új programokkal várják a gyakornoki és főállású munkák iránt érdeklődőket a hazai felsőoktatás legnagyobb álláskereső mustráján a BME-n.

2022. március 22-23-án rendezik meg 51. alkalommal a Műegyetemi Állásbörzét. A járványügyi helyzetre való tekintettel már második alkalommal tartják hibrid formában az eseményt: a személyes jelenlét mellett az online térben is csatlakozhatnak a rendezvényhez az érdeklődők. A helyszínen több mint 120 kiállító várja a látogatókat, míg virtuális csatornán 13 céggel vehetik fel a kapcsolatot. A műegyetemi rendezvényen a mérnöki, műszaki és természettudományi lehetőségek mellett a közgazdasági és humán tudományok terén is kínálnak hazai és külföldi; részmunkaidős, főállású és gyakornoki álláslehetőségeket a munkáltatók. A hallgatók mellett pályakezdők és szakmai tapasztalattal már rendelkezők is válogathatnak a több ezer ajánlat közül. A börze oldalán több szűrési szempont (pl. munkavégzés helye, végzettség, szükséges nyelvismeret stb.) megadásával, célzottan kereshetnek a folyamatosan bővülő kiírások között.

„Megújult, dinamikát és frissességet tükröző arculattal várjuk a látogatókat a tavaszi állásbörzén. Hallgatói fókuszcsoportos kutatás eredményeit figyelembe véve alkottuk meg koncepciónkat egy új színvilággal, könnyedséget képviselő, kevésbé merev és behatárolt arculati elemekkel. Egy évtizede közel azonos designnal zajlottak az eseményeink, ám szervezői oldalról több ponton, így a megjelenésben is szeretnénk reagálni a folyamatosan változó kiállítói elvárásokra és álláskeresői igényekre. A Műegyetemi Állásbörzét is egy új szolgáltatási mederbe kívánjuk terelni, aminek része az esemény megújítása” – nyilatkozta a bme.hu-nak az esemény szervezői oldaláról Németh Ákos Zoltán, a BME Kancellária Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (BME HSZI)  igazgatója.

A rendezvényen az online és a személyes részvétel is ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Minden jelentkező saját látogatói profilt hozhat létre a regisztráció során, ahol részletes életrajzát is elérhetővé teheti a céges partnerek számára.

A rendezők javasolják valamennyi érdeklődőnek, hogy a börze honlapján előzetesen tekintsék meg a kiállítók adatlapját és a kínált pozíciókat, majd már ezen információk birtokában, céltudatosan, konkrét kérdésekkel készülve keressék fel a munkáltatók képviselőit.

A börze két napja alatt a személyes beszélgetések mellett a virtuális térben chatelhetnek is az álláskeresők azokkal a cégekkel, akik rendelkeznek Teams-csatornával (A Teams-csatornával rendelkező céges partnerek listája és elérhetősége az állásbörze oldalán található). A partnerek sora a rendezvényig folyamatosan bővül – szerk.). A sikeres bemutatkozás érdekében a rendezők tanácsolják, hogy az online chatelők lépjenek ki az anonimitásból, és nevüket, arcukat vállalva keressék fel a munkáltatókat.

A Műegyetemi Hallgatói Kft. terveinek megfelelően a börze két napja alatt folyamatos lesz az élő közvetítés, amelyet a rendezvény Keress jól!”  nevű YouTube-csatornáján követhetnek nyomon az érdeklődők. Az eseményt Czigány Tibor, a BME rektora nyitja meg videóüzenetében, amelyet ugyancsak ezen a fórumon tesznek közzé. A rendezvény ideje alatt rádióközvetítések is meghallgathatók itt, illetve podcast-felvétel is készül a helyszínen. A YouTube-csatornán már most is elérhetők olyan felvételek, amelyekben egyetemi professzorokkal, volt hallgatókkal, mentálhigiénés szakemberekkel és a versenyszféra képviselőivel a siker témájáról beszélgetnek a szervezők.

Az állásmustra két napjára a K épület Pécsi Eszter termét ún. „Tudásfórummá” nevezik át, ahol kerekasztal-beszélgetéseket és interaktív előadásokat hallgathatnak meg személyesen az érdeklődők. Többek között szó lesz a tech careers-ről, amelyről a Deligent munkatársai beszélgetnek a résztvevőkkel, illetve „Okos Kamionok – Okos Mérnököknek” címmel interaktív előadást tart Frank Péter, a Knorr–Bremse R&D Center kutatás-fejlesztési igazgatója. 

Ugyanebből a teremből a börze online szakmai céges előadásainak  közvetítését a helyszínen is megtekinthetik a börzézők.

A látogatói élmény fokozására pecsétgyűjtő aktivitással, közösségi médiában szervezett játékkal és online kvízzel is készülnek a szervezők: a legszerencsésebbek idén is értékes ajándékokat vihetnek haza.

(A nyereményjáték további részletei az állásbörze Facebook-oldalán  és weboldalán olvashatók.)

 

Idén is elérhető lesz online és nyomtatott formában a helyszíni tájékozódást segítő, álláskeresési tippeket és kiállítói információkat tartalmazó Állásbörze Kalauz. A Műhely Állásbörze Különszámából is további érdekességeket tudhatnak meg az álláskeresők.

„A Műegyetemi Állásbörze célja, hogy hidat képezzen az egyetem polgárai, a látogatók, az álláskeresők és a kiállítók között. A mostani rendezvénnyel egy olyan esemény életre hívása a célunk, ahol a hagyományainkat őrizve, ám az újdonságokra nyitottan modern, az új igényeknek is megfelelő körülményeket teremtsünk az interakció több formájára. Minden érdeklődőt szeretettel várunk és bátorítunk a személyes vagy online részvételre” – nyilatkozta a Műegyetemi Állásbörze szervezői oldaláról Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója.

 

Készülj tudatosan, menj biztosra! – Műegyetemi Állásbörze Felkészítő programok

Február 28-ától elindult a háromhetes Felkészítő programsorozat, amelynek keretében még a rendezvény előtt az álláskeresést segítő, online és személyes jelenlétű kurzusokra, workshopokra, tanácsadásokra és előadásokra várják a fiatalokat. A tavaszi workshopok tartalmát úgy állították össze, hogy a börze valamennyi célcsoportja (hallgatók, pályakezdők, tapasztalt munkavállalók) megtalálja a kínálatban a számára azonnal hasznosítható tudást, többek között olyan soft skillekhez, kompetenciákhoz kapcsolódó témákban, mint a stresszkezelés, a kapunyitási krízis és a helyzetfüggő vezetés. A programkínálatban ezek a rövid és interaktív, az elméleti háttér megismerése mellett a gyakorlat kipróbálására is lehetőséget adó workshopok a legnépszerűbbek.

Az állásbörzét megelőző héten egyszemélyes karriertanácsadásra, a börze napjain coachingra is várják az érdeklődőket a Központi épületben.

A tavaszi börzével egy időben debütál a HSZI „Vigyázz! Kész! Munkakezdés!”  című kiadványa, amely a már elhelyezkedett munkavállalóknak és a diákmunkát fontolgatóknak is hasznos tartalommal bír. Az online és nyomtatott formában is elérhető tájékoztatóban egyebek mellett a szerződéskötés, a munkahelyi stresszkezelés, illetve a szervezeti kultúra témáját is érintik, továbbá olyan kérdéseket is megfogalmaznak, amelyeket megválaszolva az olvasó naplóként is használhatja a füzetet.

A 2022. február 28. és március 23. között elérhető Felkészítő programok részleteiről a börze ide vonatkozó aloldalán található bővebb információ.

 

Elérhetőségek:

A Műegyetemi Állásbörze weboldala

Facebook-oldala

A rendezvény Facebook-esemény oldala

 

TZS

Fotók forrása: Műegyetemi Állásbörze