A fizetés miatt váltanának a legtöbben munkahelyet

Fiatal munkavállalók körében végeztek közvélemény-kutatást a közelgő, március 22-23-án megrendezendő Műegyetemi Állásbörze szervezői.

A munkahelyi elégedettséggel, a munkahelyváltási hajlandósággal és számos, karrierépítéssel kapcsolatos kérdés is szerepelt abban a Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített friss, online kutatásban, amelyet zömében 21 és 30 év közötti, főként budapesti fiatalok töltöttek ki.

A felmérésben a válaszadók 67,1 százaléka állt munkaviszonyban a kitöltés pillanatában: egyharmaduk multinacionális vállalatnál, egyharmaduk kis- és középvállalkozásnál, egyharmaduk pedig más típusú cégnél dolgozik.

„A szűkített mintán a válaszadók jelenlegi munkahellyel kapcsolatos elégedettségét is mértük. Visszajelzéseik alapján elmondható, hogy a kitöltők nagyobb része, 64,5 százaléka inkább elégedett a jelenlegi munkahelyével, 12,1 százalékuk inkább elégedetlen, és mindössze 23,4 százalékuk maradt semleges a kérdésben” – ismertette a munkavállalók körében végzett kutatás részleteit Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezetője

A kutatásból kiderül továbbá az is, hogy a válaszadók nagyjából fele-fele arányban gondolkoznak munkahelyváltáson, 16,4 százalékuk pedig határozottan váltani szeretne.

A munkahelyváltás szándékának legerősebb indoka 62,4 százalékkal a nem megfelelő fizetés, és körülbelül hasonló arányban nyom latba a nem megfelelő feladatkör. Minden harmadik kitöltő érzi úgy, hogy nem becsülik meg a jelenlegi munkahelyén (35,6%). A kitöltők nagy többsége viszont jól kijön a munkatársaival, legalábbis ennek ellenkezője nem jellemző indok a munkahelyváltásra, hiszen mindössze a kitöltők 6,9 százalékánál jelenik meg.

 

Vonzó a 4 napos munkahét, a menza és a programok

Orbán Balázs kiemelte, a kitöltők számára a megfelelő bérezés a legfontosabb szempont egy pozíció megpályázásakor, emellett az előrelépési lehetőség és a munkahelyi környezet nagyjából azonos jelentőséggel bír.

Az innovatív elemek jelenléte is döntő szempont, így érdemes lehet a cégeknek ilyen irányba elmozdulni a jövőben. Átlagosan a 4 napos munkahétnek örülnének leginkább a kitöltők, és népszerűek a rendszeres közösségépítő programlehetőségek is. Közepesnél nagyobb fontosságú a megszokottól eltérő munkahelyi környezet, illetve a munkahelyi menza. A legkevésbé fontos tényező a nyitott iroda és a gyermekbarát munkahely. Ez utóbbi eredmény a minta átlagéletkorára is visszavezethető, ami a 27 évet sem éri el.

„A karrierhez kapcsolódó állítások közül átlagosan azzal értettek leginkább egyet a kitöltők, hogy hosszú távon is maradnak egy adott munkahelyen, ha elégedettek az állásukkal. Kiemelkedő szempont a bérezés: a válaszadók általánosan egyetértenek abban, hogy szakmájukban a hazai bérek jelentősen elmaradnak az EU-s átlagtól. A legkevésbé pedig azzal értettek egyet, hogy rövid ideig hajlandóak, és rövid ideig érdemes maradni egy adott munkahelyen” – ecsetelte a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Népszerűek a jelenléti állásbörzék

A kérdőívet kitöltők 42,9 százaléka még sohasem vett részt állásbörzén, ugyanakkor 12,2 százalékuk már több mint háromszor járt hasonló eseményen.

A válaszadók szerint az állásbörzék esetén a legfontosabb a vállalatokkal való személyes találkozás lehetősége, emellett nagy az igény a szervezés megfelelő lebonyolítására is. Háromnegyedük szerint a személyes, jelenléti állásbörze sokkal hatékonyabb az online formánál.

A Műegyetemi Állásbörze új dizájnnal jelenik meg a közönség előtt, amelyről a bme.hu egy korábbi írásában  tudósított. Az arculatváltáson kívül több újítással is készülnek a szervezők az idei állásbörzére. Az előkészületek folyamán azzal a céllal is végezték a felméréseket, hogy feltérképezzék a rendezvénnyel és a munkaerőpiaccal kapcsolatos aktuális munkáltatói és a munkavállalói igényeket, elvárásokat. Az állásbörzét érintő észrevételek egy részének tanulságait már a tavaszi eseménybe is beépítették, míg a munkaerőpiacot érintő vélemények a kiállítókat segíthetik a célzott keresésben a toborzás és a munkahelykeresés során egyaránt. A közvélemény-kutatást terveik szerint folytatni fogják: a harmadik felmérés alapját a tavaszi rendezvényen kiállító cégek tapasztalatai adják majd.

 

Hamarosan érkezik az ország legnagyobb álláskereső eseménye

Magyarország legnagyobb állásmustráját 2022. március 22-én és 23-án, immár 51. alkalommal rendezik meg. A Műegyetemi Állásbörze egyebek mellett abban is segíti a látogatókat, hogy képzettségüknek és elképzeléseiknek megfelelő, ideális munkahelyet találjanak, ahol az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is hasznosíthatják.

 

További információk a rendezvényről:

A Műegyetemi Állásbörze weboldala

Facebook-oldala

A rendezvény Facebook-esemény oldala

 

Műegyetemi Hallgatói Kft.