Balatonfüredi térségi fejlesztések a Lóczy Lajos Program fókuszában

Elindult Balatonfüred átfogó tudásipari fejlesztési programja, a Lóczy Lajos Program, mely komplex, egymással szinergiát alkotó részekből áll össze és alapozza meg a térség jövőjét.

2020-ban Balatonfüred vezetése célul tűzte ki, hogy a településen a rekreációs-idegenforgalmi funkció mellett egyéb ágazatok és funkciók is fejlődjenek, és kialakuljon egy olyan erős gazdasági láb, amire a gazdaságfejlesztés biztonsággal alapozható, a globális gazdasági trendek és előrejelzések fényében. A helyi adottságokra alapozva megállapításra került, hogy a gazdaság jelenlegi teljesítő képességének, hozzáadott értékének emelése a „tudásipar” megerősítésével prognosztizálható, ez alapján elindult Balatonfüred átfogó tudásipari fejlesztési programja, a Lóczy Lajos Program.

A Lóczy Lajos Program keretében 2022. március 19-én a BME Balatonfüredi Tudáscentrumban szervezett Lóczy Lajos Műhelykonferencián Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: „A Lóczy Lajos Program olyan tudásipari szakmai program, amely komplex, egymással szinergiát alkotó részekből áll össze és alapozza meg a térség jövőjét. A Programot horizontálisan átszövi a digitalizáció és a zöld szemlélet, mely összhangban a jelen EU-s támogatási ciklus elvárásaival támogatja a fenntarthatóságot.”

Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja köszöntőelőadásában bemutatta a program és a BME Science Park kapcsolódását, illetve az Egyetem jövőbeni stratégiáját. Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja pedig a Lóczy Lajos Program 1. pillérét, a BME Science Park - Balatonfüredi Tudáscentrumot mutatta be. Az épületet 2021. őszén adták át, és 2022. tavaszától már számos programnak és tudományos versenynek ad otthont. Az Edutus Egyetem közreműködésével itt szervezik meg idén júniusban a World Robot Olympiad magyarországi elődöntőjét, és a 2022/23-as tanév BProf (üzemmérnök-informatikus) képzés is itt indul.

Duális fenntartású önálló szakemberképző központ (tanműhely – oktató üzemcsarnok), amely az Ipar 4.0 igényeire és a vállalatok valós képzési igényére reagál létrehozása a Lóczy Lajos Program második pillére, amelynek keretében olyan szakmai anyagot dolgoztak ki, amely alapján a balatonfüredi pilot megvalósítható. A Szakképzési Ágazati Tudásközpont pillér jelentőségét Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője hangsúlyozta.

Vízi innovációs park és tudásközpont kialakítása a program 3. pillére, amely ötvözi a balatonfüredi hajógyártás hagyományainak újjáélesztését és a vízhez köthető innovációkat, Ipar 4.0 megoldásokat, valamint teret biztosít a hajóhulladék körforgásos gazdaságba implementálásának, szemléletformálásnak. A fejlesztéseket a közeljövőben megalakuló BalatonZone klaszter fogja összefogni, jelentette be Barta-Eke Gyula, a BalatonZone szakmai vezetője.

A Lóczy Lajos Program 4. pillére a Balaton-Bakony Akadémia olyan posztgraduális turisztikai képzési program lesz, amely a gasztronómia – bor – aktív – digitális és vallási turizmus tématerületet felölelve kínál élményközpontú képzést. A tavaszi képzési időpontokat az Edutus Egyetem hirdeti meg, mondta Szögi Zoltán, az EDUTUS Nonprofit Közhasznú Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek elmondta, hogy a vallási és spirituális programfejlesztést célzó 5. pillér keretében a Vörös Templom felújítására és zarándokszállás kialakítására, a papsokai templomrom fejlesztésére és keresztút kialakítására, valamint a Lóczy Lajos Zarándokút kialakítására kerül sor. A zarándokút hamarosan mobilapplikáción keresztül is elérhető lesz.

A program 6. pillére a BalatonMonitoring, melynek célja a Balaton adatvezérelt monitorozásának megvalósítása, új területek integrálásával (okos város, vízi sportok, vízügyi igazgatás, precíziós mezőgazdaság víz közlekedés), a meglévő monitorozási rendszerek összehangolása, az elérhető adatok átlátható megosztásának kialakítása a szakmai szereplők bevonásával. Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint a feladatokat irányító egyedülálló szakmai szervezet, a Balatonmonitoring Koordinatív Bizottság máris jelentős eredményeket ért el az együttműködés terén.

 

 

Digitális Jólét Program

Fotók forrása: DJP