Magas rangú szakmai elismerések a BME oktató-kutatóinak

Kiemelkedő építészeti, gyógyszerkémiai fejlesztői és a vízügy érdekében végzett tevékenységeikért tüntették ki intézményünk szakembereit.

 

Ybl Miklós-díjban, azaz az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb hazai szakmai kitüntetésben részesült Répás Ferenc DLA építész, a BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) Rajzi és Formaismereti Tanszéke egyetemi docense, aki a művészeti és a tudományos gondolkodást egyaránt tükröző több évtizedes építészeti alkotói munkássága, valamint az építészeti tér- és formaképzés oktatása során végzett kimagasló színvonalú tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.

Az Ybl Miklós-díj a legalább 15 év kimagasló egyéni - önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó - építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható. 2022-ben összesen 5 díjazott részesült a kitüntetésben.

 

Jedlik Ányos-díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el.

Az idei díjazottak között van Fogassy Elemér, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék professor emeritusa, kutató főmérnök, a kémia tudomány doktora, aki a Chinoin Gyógyszergyárban, majd az EGYT (Egis) Gyógyszergyárban dolgozott fejlesztőmérnökként. Szakterülete a gyógyszerkémiai technológiák és királis vegyületek technológiájának vizsgálata.

 

 

A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) kezdeményezésére hozták létre. A rangos szakmai elismerést 2022-ben 26. alkalommal adták át. A megalapítása óta eltelt több mint negyedszázad alatt összesen 128-an részesültek a kitüntetésben. A díjazottak főként kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak.

Vásárhelyi Pál-díj, amelyet a vízügy érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység, valamint életmű elismeréseként évente legfeljebb 5 szakembernek ítélnek oda. Az idei kitüntetettek egyike Szilágyi József, a BME Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék egyetemi tanára, aki szakmai tevékenysége megbecsüléseként kapta meg a díjat.

 

 

 

Gratulálunk a díjazottaknak és további sok sikert kívánunk szakmai pályájukon!

 

TZS

Fotók forrása: Kari honlapok