A fiatalok gazdasági érzékenységét formáló oktatóknak hirdet pályázatot a BME és az MNB

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Conlegner Károly Oktatói Díj felhívására április 20-ig pályázhatnak az intézmény kiváló pedagógusai.

„Az ipari igények meghatározzák képzéseinket és kutatásainkat. Többek között ennek is köszönhető, hogy a mérnöki és a természettudományos mellett a gazdasági szemlélet is elsajátítható a Műegyetemen. A megszerzett elméleti és gyakorlati ismeretek piaci hasznosulása egyre fontosabbá válik, emellett lényeges az is, hogy a kutatott műszaki kihívásokhoz kapcsolódó társadalmi, környezeti hatásokat is figyelembe vegyük. Azok a hallgatóink körében kimagaslóan elismert kollégáink nyerhetik el a Conlegner-díjat, akik ezeket az elveket hangsúlyosan alkalmazzák az oktatói hivatásuk gyakorlása során” – emelte ki Czigány Tibor rektor a Műegyetem második rektorának nevét viselő elismerésről, a Conlegner Károly Oktatói Díjról.

Conlegner Károly (1812-1892) számtan- és könyvviteltanár, közgazdász, gazdasági író és királyi tanácsos volt. 1848-49-ben a Bankjegynyomda elnöke, 1857-től a királyi József Műegyetem tanára volt. Az 1872/73-as tanévben az egyetem második rektorává választották.

A BME oktatói számára meghirdetett pályázati felhívás célja, hogy elismerje azok munkáját, akik kurzusaikon az általános ismereteken túl felhívják a figyelmet a mérnöki és természettudományi területek gazdasági kapcsolódásaira, összefüggéseire és hatásaira. A hallgatók látásmódjának e módon történő bővítésével, a fiatalok gazdasági érzékenységének erősítésével és elmélyítésével ezek az oktatók hozzájárulnak a versenyképes műszaki fejlesztések és innovációk létrehozásához is.

A pályázaton egy-egy oktató nyerhet el fejenként bruttó 1 millió forintos díjazást a következő két kategóriában:

  • Digitalizáció és digitális transzformáció szerepe a nemzeti versenyképességben
  • Fenntarthatóság és versenyképesség, zöld pénzügyek és zöld gazdaság fejlesztése

A pályázás feltételei:

  • A felhívás a BME minden főállású oktatója számára nyitott, bármely alap-, illetve mesterszakon oktatott kurzus kapcsán.
  • A pályázó BME Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) rendszerében vagy ezekhez kapcsolódó oktatói értékelésekben bizonyíthatóan, és minimum 2 értékelési periódusban magas színvonalon teljesített, az OHV esetében legalább 5,5 feletti OMI pontszámmal. 

A pályázatok benyújtása:

A felhívásra elektronikusan nyújthatók be az mnbprogram@bme.hu e-mail címen.

Benyújtási határidő:

2022. április 20. (szerda) 12:00

A részletes pályázati felhívás a BME-MNB program honlapján itt olvasható.

A program a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával, a BME és az MNB stratégiai együttműködésének keretében valósul meg.