Gyermeket nevelő kutatókat támogat az MTA

Műegyetemi kisgyermekes kutatónők nyertek ösztöndíj-támogatást tudományos előmenetelükhöz a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán.

Két kategóriában, összesen 28 szakember nyert vissza nem térítendő ösztöndíj-támogatást a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) gyermeket nevelő kutatók tudományos előmenetelét célzó pályázatán. Két díjazott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktató-kutató gárdájának tagja.

A felhívást két kategóriában hirdette meg az Akadémia: az MTA doktora cím megszerzésére irányuló kérelem benyújtásához szükséges értekezés megírásának támogatására (1. kategória), valamint – a kisgyermeket nevelő kutatók reintegrációját segítendő – tudományos eredmények publikálásának elősegítésére (2. kategória).

Az 1. kategória nyertesei bruttó 2.400.000 Ft, míg a 2. kategória kiválasztottjai bruttó 1.200.000 Ft összegű vissza nem térítendő ösztöndíj-támogatásban részesülnek, amelyet 2022. április 1. és 2023. március 31. között vehetnek igénybe 3, 4, 6, 8 vagy 12 hónapos időtartammal.

Összesen 86 érvényes pályázatot nyújtottak be a felhívásra: 25 jelentkezést az első, míg 61-et a második kategóriában a bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok, valamint a matematikai és természettudományok mindegyikéről.

A benyújtott pályázatokat szakmai zsűri értékelte az esélyegyenlőségi szempontok figyelembe vételével, majd javaslatot tett a támogatottak névsorára, amelyről a végleges döntést az MTA főtitkára hozta meg.

 

Az MTA gyermeket nevelő kutatók támogatására kiírt pályázatán 2022-ben az alábbi műegyetemi szakemberek részesültek ösztöndíjban:

 

 

Szalay Zsuzsa, a BME Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) Építőanyagok és Magasépítés Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi docense, aki az 1. kategória díjazottja. Pályamunkájának címe: „Az épületek által okozott környezetterhelés csökkentési lehetőségei”.

 

Cséfalvay Edit, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének tanszékvezető-helyettes habilitált egyetemi docense, aki a 2. kategória díjazottja. Pályamunkájának címe: „Gyújtófolyadékok fenntarthatóságának vizsgálata energetikai és környezetvédelmi szempontból”.

 

A pályázati felhívás díjazottjainak teljes névsora az MTA honlapján  olvasható.

A díjazott műegyetemi kutatónőkkel készült interjú hamarosan olvasható lesz a bme.hu-n.

 

Gratulálunk a nyerteseknek és további sok sikert kívánunk műegyetemi szakmai pályájukon!

 

 

TZS-HA

Fotók: BME ÉMK és BME GPK tanszéki honlapok