Újra a BME-n - Egy szelet Gyerekegyetem!

Härtlein Károly ezúttal a lágymányosi kerület általános iskolásainak és tanáraiknak tartott délelőtti természettudományi ismeretterjesztő matinét.

„Visszatérő program, visszatérő korosztály. A természettudományok, a szemmel látható és a füllel hallható csodák iránti kíváncsiság már nagyon fiatalon megvan a gyerekekben. Ezt a pillanatot meg kell ragadni, mert így akár egy életre eloszlathatók a reál tárgyakkal szembeni félelmek és sztereotípiák, és a gyerekek kíváncsisága segíteni fogja őket a tanulásban, hosszabb távon pedig akár abban, hogy a jövőjüket ezen a területen képzeljék el” – vélekedett Härtlein Károly mesteroktató, a BME Fizikai Intézetének munkatársa, aki a lágymányosi kerület általános iskolás diákjainak és oktatóinak tartott látványos kísérleti bemutatót „Egy szelet Gyerekegyetem!” címmel.

A már hagyományosnak mondható kezdeményezést második alkalommal – elsőként még a koronavírus-járvány előtt – rendezték meg a BME TTK és a Dél-Budai Tankerületi Központ együttműködésével. A március 30-ai délelőtti rendhagyó fizika órán 10 kerületi iskola közel 300 alsó tagozatos tanulója és pedagógusaik vettek részt.

„Ezúttal is olyan kísérleteket választottam, amelyek révén a gyerekek ismerkedhetnek, barátkozhatnak a természettudományi jelenségekkel, méghozzá olyan formában és előadás keretében, amely figyelembe veszi e korosztály életkori sajátosságait” – nyilatkozott a BME Fizikai Intézet mesteroktatója, akit minden alkalommal emlékezetes és gyerekbarát bemutatói miatt gyakran „Magic Karcsinak” is hívnak a fiatalok. Becenevét örömmel fogadta a mesteroktató, aki számára ez is megerősíti, hogy sikerül közel kerülnie az ifjú korosztályhoz.

A látványos és interaktív bemutatók sorából nem maradhattak ki ez alkalommal sem a cseppfolyós nitrogénnel végzett kísérletek: cseppfolyós nitrogén forró vízbe öntése, felhőkészítés házilag, a hőtágulás bemutatása lufival és folyékony nitrogénnel, rakéta és cseppfolyós nitrogén szökőkút. Härtlein Károly fakírágyra fektetett egy lufit, és arra is megpróbált választ adni, hogy kibírja-e egy lufi, ha éppen ráülünk. Tüdőemelő kísérletet hajtott végre, árammal olvasztott szöget, szívószáldudát és szurkolói kürtöt készített egyszerű házi eszközökből, és egy papírból készült „rakétát” is működésre, mozgásra bírt. Saját tüdeje erejével és egy hajszárító segítségével világított rá a Bernoulli-törvényre, míg egyszerű háztartási eszközöket vett elő a légnyomás illusztrálására. Bemutatta, hogy az elsőre félelmetesnek látszó Van de Graaff generátort mulatságos hajtupírozáshoz is lehet használni, sőt, akár érintés nélküli konfetti szórásra is bevethető a berendezés. A kísérletek végén előkerült egy kisautó is, amelybe „sok fizikát építettek be”. A bemutatót a szokásos „varázslat és mágikus füst” zárta: a cseppfolyós nitrogénbe öntött forró víz és a felszabaduló „füstfelhő” újból ámulatba ejtette a kíváncsi gyerek és felnőtt tekinteteket is.

Härtlein Károly elárulta, folytatódnak a tavaszi szemeszterben a diákoknak tartott bemutatók: rövidesen a kerületi felső évfolyamosoknak is készülnek egy interaktív délelőttel, továbbá 2022. május 27-én 16:00 órakor a tervek szerint újra lesz szabadtéri Brutális fizika előadás. (Utóbbiról további részletek a BME TTK Science Campus  oldalán olvashatók – szerk.)

„Örömmel tölt el, hogy a vírushelyzet enyhülésével már személyesen is találkozhattam a gyerekekkel, és ami ugyanolyan fontos, a pedagógusokkal is. Bízom benne, hogy ezeken az alkalmakon egy szelet tudományt, egy szelet Gyerekegyetemet és még több élményt visznek magukkal a diákok és a tanáraik is, amelyről nemcsak otthon, hanem a barátaiknak is mesélni fognak” – zárta a bme.hu-nak adott interjút Härtlein Károly.

 

 

TZS-HA

Fotók forrása: Härtlein Károly előadása