A hazlovi tragédia áldozataira emlékeztek

77 éve érte bombatámadás a mai Csehország területén azt a vonatot, amelyen magyar egyetemisták, professzoraik és családtagjaik tartottak hazafelé.

1945. április 11-én, a nyilas kormányzat által korábban külföldre kényszerített, kitelepített hallgatók és oktatók indultak Magyarországra. A csehországi Hazlov közelében 36-an vesztették életüket, alig egy hónappal a II. világháború vége előtt.

A tragikus körülmények között elhunytak emlékét a hazlovi temetőben emlékhely őrzi. A vaskeresztekkel megjelölt két tömegsírt, azok kőkoszorúját, valamint a temetőfalon elhelyezett emléktáblákat a Prágai Magyar Nagykövetség, a helyi önkormányzat és a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) Karlovy Vary-i Helyi Egyesülete gondozza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával. A két éve felújított emlékhely hivatalos átadására a világjárvány miatt most kerülhetett sor.

„Az 1944 végén kitelepített egyetemisták – tanáraikkal együtt – nem voltak hősök, sokkal inkább áldozatai voltak egy agresszív korszaknak. Akaratuk ellenére kerültek Németországba, az akkori magyar vezetés döntése következtében, amely azt tervezte, hogy így menti ki a mérnököket a háború utáni újjáépítési időszakra. 77 évvel ezelőtt 36-an nem mehettek haza, itt nyugszanak, rájuk emlékezünk ma. A megújított sírhelyekkel nekik tisztelgünk. A Műegyetemen pedig mindent megteszünk azért, hogy a mai egyetemisták is megismerjék történetüket és megőrizzék emléküket.” - mondta Csiszár Emília, a BME nemzetközi rektorhelyettese, aki Rózsa Szabolcs, az Építőmérnöki Kar dékánja és Papp Bendegúz, a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet külügyi referense társaságában vett részt az eseményen. Kiemelte, hogy a Műegyetem saját halottjaiként tekint a hazlovi tragédia áldozataira, és az intézmény a jövőben is gondoskodni kíván a sírokról.

Boros Miklós prágai magyar nagykövet köszönetet mondott a helyieknek, kiemelten a néhány éve elhunyt Alzbeta Sztuková asszony családjának, akik évtizedeken keresztül gondozták a magyar tömegsírokat. Lenka Dvoráková, Hazlov polgármestere szerint a helyi lakosok nagy tragédiának tekintik az 1945 áprilisában történteket. Rákóczi Anna, a CSMMSZ országos elnöke elmondta, hogy a szervezet továbbra is ápolni fogja az áldozatok emlékét.

Az ünnepi beszédeket követően a résztvevők gyertyát gyújtottak és elhelyezték a tisztelet koszorúit, virágait. Boros Miklós nagykövet átadta Majová Barborának, a Karlovy Vary-i helyi egyesület volt elnökének, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, amelyet Áder János köztársasági elnök adományozott a hazlovi magyar sírok rendbetétele és felújítása érdekében kifejtett tevékenységéért.

Végzetes tévedés okozta a veszteséget. Az amerikai hadsereg német lőszert szállító szerelvénynek vélte a személyvonatot, amely ellen légitámadást hajtott végre. A vadászgépek támadása következtében 23-an a helyszínen meghaltak, 63-an súlyos sebesüléseket szereztek. Utóbbiak közül 13-an a közeli As városának kórházában vesztették életüket. Az áldozatok között volt a Budapesti Műszaki Egyetem három professzora, három tanársegédje, húsz mérnök hallgatója és hét szigorló orvos.

   

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotók: Fajd János