80 pályázat közül két művész nyerte el a BME Művészeti Rezidenciaprogram támogatását

A szakmai zsűri április 12-én kiválasztotta azt a két művészt, aki 10 hónapon keresztül közösen alkothat a BME kutatóival.

A BME és a Pro Progressio Alapítvány 2022. február 25-én Magyarországon elsőként hirdetett művészeti rezidenciaprogramot, melyre hat kutatási témához várták a pályázatokat a művészektől, művészpárosoktól.

A program célja, hogy a művészek és a mérnöki és természettudományos területek kutatói 10 hónapos ösztöndíj időszakában együttműködve létrehozzanak új és egyedi alkotásokat. Cél továbbá, hogy a közös munka során, illetve az alkotások elkészültével bemutassák azokat a nagyközönség számára, és őket bevonva szélesebb körhöz is eljuttassák a műszaki- és természettudományokat, valamint a művészetet.

A március 25-i határidőig 80 pályázat érkezett be a művészetek szinte minden ágának képviselőitől. A pályázók között voltak fényművészek, festőművészek, fotósok, írók, médiaművészek, színházrendezők, szobrászok, táncos-koreográfusok, tervezőművészek, zenei előadók és zeneszerzők is, akik közül 59-en egyéni pályázatot adtak be, 42-en pedig művészpárosként indultak. A pályázat keretében meghirdetett ösztöndíjat két alkotó, vagy egy alkotópáros nyerhette el, akik a program időtartama alatt pályázatonként havi nettó 150 000 forint támogatásban részesülnek.

A színvonalas pályázatok elbírálása nagy feladat elé állította a témavezetőket és a szakmai zsűrit, akik végül 11 alkotást választottak ki a 80-ból. A 11 legszínvonalasabb pályázatból ezután egy újabb körben megjelölték a 2 nyertes alkotót.

Kicsiny Balázs, képzőművész, a zsűri elnökének szakmai indoklása elolvasható a rezidenciaprogram hivatalos honlapján.

A 2022-es BME Művészeti Rezidenciaprogram egyik nyertes alkotója Kocsi Olga médiaművész, aki a „mozgás és művészet, azaz a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése” témakörben adta le pályázatát. Kocsi Olga a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte meg mesterdiplomáját média design szakon, és ugyanitt multimédia művész doktori képzésben is részt vett. Az elmúlt 10 évben számos egyéni kiállítása nyílt meg. Művészi munkája során több ösztöndíjat és képzőművészeti díjat is elnyert. Design- és vizuálisművészet tanárként 8 éves tapasztalattal rendelkezik az előadás, oktatás terén.

A Rezidenciaprogram másik nyertes ösztöndíjasa Boruzs Ádám festő- és videóművész, aki az „áramlások szépsége: a flow élmény, azaz az áramlástani elemzések alkalmazása” és a „műszaki színtan, azaz színek megjelenítése a képalkotó eszközökön és a színtévesztés diagnosztikája” témakörökben pályázott. Boruzs Ádám a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész, majd képzőművész-tanár szakjain végzett. Több képzőművészeti díjat nyert, alkotásai 10 éve tekinthetők meg önálló és csoportos kiállításokon. Művészeti oktatás terén aktív tapasztalattal rendelkezik.

 

 Gratulálunk a nyertes alkotóknak!

 

A BME Művészeti Rezidenciaprogram a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) támogatásával és a Pro Progressio Alapítvány kiírásában valósul meg.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport