A Műegyetemen találkoztak az európai felsőoktatás vezetői

Az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) éves seregszemléjén az ukrajnai háború kihívásai is naprendre kerültek.

Az Európai Egyetemek Szövetsége (European University Association, EUA)  az európai egyetemek legkiterjedtebb érdekképviseleti szervezete, amely 48 országból több mint 850 tagintézményt számlál. A páneurópai egyesület éves konferenciáját idén a Műegyetemen rendezték meg április 27-29. között.

Az EUA célkitűzései között szerepel az európai uniós és a nemzetközi felsőoktatási intézmények közötti együttműködés elősegítése, a kutatás-fejlesztés támogatása, felsőoktatási akkreditáció, minőségbiztosítás, minőségirányítási értékelő programok bevezetése és a doktori kutatások támogatása. A szervezet az elért eredmények bemutatására, megvitatására, az aktuális helyzet értékelése és a jövő célkitűzéseinek tervezése érdekében minden évben szakmai tanácskozást szervez. Az EUA 2022-re Budapestet, a Műegyetemet választotta e konferencia megrendezésére, amely az „Egyetemi értékek: Mit, miért és hogyan?” tematikára épült.

A hivatalos megnyitó ceremónia elnökségét alkotta: Michael Murphy, az EUA elnöke, Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke, valamint a házigazda nevében Czigány Tibor, a BME rektora.

Czigány Tibor rektor átnyújtja a 240 éves Műegyetem jubileumi emlékérmét Michael Murphynek, az EUA elnökének

Mintegy 50 országból megközelítőleg 400 regisztrált vendég, köztük 72 rektor és 96 rektorhelyettes érkezett a háromnapos eseményre a BME-re. Az előadások, a plenáris ülések és a szakmai konzultációk idei fókuszában az egyetemi autonómia, a kollektív gondolkodás, a tudás és a felsőoktatás szabadságának témái álltak. A küldöttek megvitatták, hogy Európa egyetemei milyen alapvető értékek mentén szervezzék intézményi munkájukat, stratégiai együttműködéseiket, milyen úton érjék el kijelölt egyéni és közös céljaikat, hogyan tervezzék jövőbeli tudományos együttműködéseiket, milyen módon bővítsék partnerkapcsolati hálózataikat és nemzetközi tudományos projektjeiket.

A konferencián külön szekció foglalkozott az orosz-ukrán háborúval és annak akadémiai következményeivel, a kárt szenvedettek és az otthonukat elhagyni kényszerülő oktatók és hallgatók támogatása terén elért eredményekkel.

Az ukrajnai egyetemek képviseletében Kszenia Szmirnova, a Tarasz Sevcsenko Kijevi Állami Egyetem nemzetközi rektorhelyettese adott áttekintést, kitérve a háború humanitárius, oktatástechnikai és logisztikai kihívásaira.

Olga Porkuian, a Volodimir Dahl Kelet-ukrajnai Állami Egyetem képviseletében kiemelte, a jelenlegi események újabb tragikus fejezetét jelentik a 2014-ben kezdődött háborús megpróbáltatásoknak. A luhanszki székhelyű egyetemnek már ekkor Szeverodonyeckbe kellett költöznie: a várost azonban a napokban értek el a februárban megindult harcok. Számos kihívással kell nap mint nap megküzdeniük.

Jery Lis, a krakkói Természettudományi és Műszaki Egyetem (AGH University of Science and Technology) rektora a lengyel akadémiai élet szerepvállalását vázolta fel az ukrajnai válság kapcsán.

 Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke előadásában bemutatta a magyarországi felsőoktatási intézmények humanitárius segítségnyújtását, valamint az MRK szerepvállalását a mostani kritikus helyzetben. A globális változásokhoz kapcsolódóan az egyetemek társadalmi felelősségvállalásának fontosságára is felhívták a figyelmet az előadók.

Czigány Tibor, a Műegyetem rektora az esemény kapcsán kiemelte: „A 240 éves BME stratégiai célja, hogy a nemzetközi oktatási és kutatási tér ugyanolyan kiemelkedő szereplője legyen, mint amilyen fajsúllyal a hazai felsőoktatási vérkeringésben is jelen van. A nemzetközi láthatóság erősítésében kiemelt jelentőséggel bírnak az EUA éves konferenciájához hasonló rangos nemzetközi események, melyek így hozzájárulnak a Műegyetem nemzetköziesítési törekvéseihez is.” A BME rektora hozzátette: a nemzetköziesítési erőfeszítések egyik kézzelfogható eredménye, hogy 2021-ben már majdnem minden nyolcadik hallgató külföldről érkezett a Műegyetemre. Az intézmény nemzetközi elismertségét mi sem példázza jobban, mint hogy a brit Quacquarelli Symonds (QS) mérnöki-technológiai tudományok ranglistája idén ismét egyedüli magyar felsőoktatási intézményként szerepeltette a BME-t, az előkelő 211. hellyel a világelitbe pozícionálva a hazai műszaki felsőoktatás emblematikus intézményét. 

 

 

HA-TZS

Fotó: Geberle B.