Már lehet jeletkezni az ÚNKP 2022/2023. tanévi ösztöndíjaira

A képzés minden szakaszán támogatja a kutatni vágyó tehetségeket az Új Nemzeti Kiválósági Program.

Az Új Nemzeti Kiválósági Program olyan – alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló – hallgatókat, doktorvárományosokat, valamint fiatal oktatókat, kutatókat támogat, akik eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A 2022/2023 tanévben 6 pályázati kategória került meghirdetésre:

 

A pályázatok benyújtási határideje:

  • Alapképzés, Mesterképzés, Doktori hallgató, “Tudománnyal fel!” (doktorvárományosok és posztdoktorok) pályázati kategóriában 2022. június 2.
  •  Bolyai+ pályázati kategória esetében: 2022. június 30.
  • „Tehetséggel fel” pályázati kategória esetében: 2022. június 23.

 

A pályázati kiírásokkal kapcsolatban részletes információk itt érhetők el: http://www.bme.hu/unkp_2022.

 

Az ÚNKP pályázatok kizárólag elektronikusan nyújthatóak be az ÚNKP portálon keresztül. A belépést követően az Információk menüpontban talál további információkat. Valamennyi adatlapot a Portálon kell kitölteni, feltölteni.

A pályázati kiírás értelmében benyújtott pályázatnak az a pályázat minősül, amely a benyújtási határidőig a pályázó által az ÚNKP portál Pályázataim menüpontjában az adott pályázatnál a Pályázat véglegesítése gombbal véglegesítésre kerül.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem többlettámogatásokat nyújt azoknak a hallgatóknak, akik a képzéshez kapcsolódó OKTV vagy nemzetközi diákolimpiai eredményeket értek el és pályázatukat az egyetemre nyújtják be a „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjra. A „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj célja a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező, a középiskolai tudományos tanulmányi versenyen eredményesen teljesítő, alapképzésre, osztatlan mesterképzésre jelentkező, elsőéves tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása. A műegyetem az alábbi támogatásokat nyújtja a kategória pályázóinak:

  • témavezetői segítség a pályázat és a kutatási terv elkészítéséhez,
  • témavezetői támogatással kialakított kivételes tanulmányi rend, magasabb félévben külföldi részképzés lehetőségével,
  • ingyenes kollégiumi elhelyezés a „Tehetséggel fel!” pályázati támogatás időszakára.

Az ingyenes kollégiumi elhelyezésre vonatkozó igényt az ÚNKP „Tehetséggel fel!” pályázat benyújtását követően a  rektor@bme.hu címre küldött kérelemben lehet jelezni 2022. június 25–ig. A BME támogatásnál az alábbi, korábban elért (2020, 2021, 2022 évi) eredmények vehetők figyelembe:

  • biológia, fizika, informatika (mindkét kategória), kémia, matematika OKTV-n elért 1-10. helyezés;
  • Nemzetközi Biológiai Olimpián, Nemzetközi Fizikai Olimpián, Nemzetközi Informatikai Olimpián, Nemzetközi Kémiai Olimpián, Nemzetközi Matematikai Olimpián egyénileg elért arany-, ezüst-, bronzérem, illetve különdíj vagy dicséret;
  •  Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért 1-10. helyezés;

Szakmai Előkészítő Érettségei Tárgyak Versenyén elért 1-10. helyezés;

Kérdés esetén a pályázók az illetékes kari ÚNKP ügyintézőt kereshetik. Megkérjük a "Tehetséggel Fel!" kategóriában pályázatot benyújtókat, hogy a pályázati adatlap kitöltése előtt keressék fel kari ÚNKP ügyintézőjüket (a kari ÚNKP ügyintézők névsora és elérhetőségei megtalálhatók itt).

 

További információk:

 

*A BME támogatásnál figyelembe vehető versenyek: biológia, fizika, informatika, kémia, matematika.

**A BME támogatásnál figyelembe vehető diákolimpiák: Nemzetközi Biológiai Olimpia, Nemzetközi Fizikai Olimpia, Nemzetközi Informatikai Olimpia, Nemzetközi Kémiai Olimpia, Nemzetközi Matematikai Olimpia.