Nagyoknak is jár a csodafizika és a fizika csodája!

Több száz felső tagozatos kerületi általános iskolás vett részt Härtlein Károly újabb műegyetemi bemutatóján, ahol ismét megtörténtek a „fizikai csodák”.

350 diák és 30 pedagógus regisztrált Härtlein Károly mesteroktató, a BME TTK Fizikai Intézet munkatársának előadására, aki ezúttal az újbudai és a budafoki felső tagozatos általános iskolás diákjainak és oktatóinak prezentálta játékosan a fizika tudományát. A kezdeményezés a BME Természettudományi Kar (BME TTK) és a Dél-Budai Tankerületi Központ együttműködésével valósult meg a Műegyetemen.

„A BME TTK Fizikai Intézet első körben az alsóbb éveseknek szervezte meg a bemutatót, ám a nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel egy újabb alkalmat tartottunk, ezúttal egy pár évvel idősebb korosztálynak. Ők már tanulnak az iskolában természetismeretet, vagy hamarosan fizikát is, ráadásul egy picit érettebb kamaszok a kisiskolásoknál, így számukra már egy fokkal komolyabb magyarázatot is érdemes elmondani, vagy megvilágítani a hátteret egy-egy fizikai jelenség bemutatása közben. A tudományt számukra is játékba kell csomagolni, szerintem korosztálytól függetlenül ez az út viheti közelebb a természettudományokat - és ezzel együtt a reál tárgyakat – is az ifjúsághoz” – vallotta Härtlein Károly mesteroktató, aki szerint fontos, hogy a diákok a megszokott környezetükből kilépve is játszva, szórakozva tanuljanak.

A felsőbb évesek is megismerkedtek a hétköznapokban ritkán látott cseppfolyós nitrogénnel, megtudhatták, mi történik, ha „Magic Karcsi” forró vízbe önti a cseppfolyós nitrogént és fordítva, vagy egyáltalán azt, milyen hideg is ez az anyag. A műegyetemi mesteroktató egyszerű konyhai eszközökkel szemléltette a tehetetlenséget, hőenergiából mechanikai energiát varázsolt, cseppfolyós nitrogén rakétát, szökőkutat, felhőt, tűztornádót, rakétalufit, szívószál dudát, tüdőemelőt és szurkolói kürtöt készített vagy húzott elő a tarsolyából. Látványos kísérletei között bemutatta, hogyan változik az anyagok térfogata halmazállapot-változáskor, példát láthatott az ifjúság kémiai láncreakcióra vagy hűtéssel vízforralásra.

A tavaszi szemeszter bemutatóinak még nincs vége: 2022. május 27-én 16:00 órakor a tervek szerint újra lesz szabadtéri Brutális fizika előadás, ami Härtlein Károly szerint ismét „nagyot fog szólni”. (A programról további részletek a BME TTK Science Campus oldalán olvashatók – szerk.)

„A BME TTK és a Dél-Budai Tankerületi Központ kooperációjának köszönhetően közel 700 általános iskolás diák és pedagógusaik testközelből láthattak olyan fizikai jelenségeket illusztráló kísérleteket és bemutatókat, amelyekre a hazai középiskolákban nem, vagy csak nagyon korlátozottan van lehetőség. Szerencsésnek mondhatom magam, amiért a Műegyetemen rendelkezik ezekkel a kísérleti eszközökkel, van hajlandóság az intézmény részéről a fiatalok meghívására, akik, mint láthatjuk, szép számmal örömmel eleget is tesznek ennek. A természettudományok, kiemelten a fizika megismertetése és közelebb hozása mellett az is célja ezeknek a bemutatóknak és egyetemi kezdeményezéseknek, hogy az oktatás egy játékos, szórakoztató és gyermekközeli formáját mutassa be a pedagógusoknak, akik reményeim szerint a gyerekek mellett ugyancsak inspirálódnak az előadásokon. Kívánom nekik, tegyék élvezetessé minden órájukat, hogy ugyanazok a csillogó szempárok nézzenek velük is szembe, mint amilyenekbe én is nézhettem az elmúlt alkalmakkor” – zárta a bme.hu-nak adott interjút Härtlein Károly mesteroktató.

 

(Härtlein Károly alsó tagozatos diákoknak tartott bemutatójáról a bme.hu  is beszámolt – szerk.)

 

 

 

TZS-HA

Fotók forrása: Härtlein Károly előadásának pillanatképei