A Műegyetemen töltöttek egy napot a Lányok Napja résztvevői

A műszaki, informatikai és természettudományi életpályát népszerűsítő színes, interaktív előadásokkal és bemutatókkal várták a továbbtanulás előtt álló lányokat.

A Műegyetem 5 kara: az Építőmérnöki Kar (BME ÉMK), a Gépészmérnöki Kar (BME GPK), a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK), a Természettudományi Kar (BME TTK), valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) is csatlakozott idén a Lányok Napja országos pályaorientációs kezdeményezéshez, amelyet 2022. április 28-án rendeztek meg a pandémiás időszak után újra személyes jelenlét mellett.

A műegyetemi programokra azokat 14-16 éves középiskolás lányokat várták, akik érdeklődnek a műszaki, az informatikai és a természettudományi területek és életpályák iránt, és többet szerettek volna megtudni az adott területen folytatható tanulmányokról, vagy arról a munkáról, amely ilyen végzettségekkel végezhető.

A BME-n előadásokkal, pályaorientációs beszélgetésekkel, laborlátogatásokkal és szakterületek látványos bemutatóival várták az érdeklődőket. A programokon érintett témák voltak egyebek mellett a matematika, a programozásban rejlő lehetőségek, a különböző közlekedési területek, a 3D nyomtatás, a kiberbiztonság, a kvantumtechnológia, drónprogramozás, az önvezető járművek, a légiirányítás, a szemmozgásos vizsgálatok vagy az építőmérnöki kihívások. A laborlátogatások, úgy, mint a reaktor, vagy a szélcsatorna megtekintése is a programok között szerepeltek.

A műegyetemi programok és képzések iránt érdeklődők a Történetek a pályaválasztásról  című kiadványban olyan lányok, hölgyek történeteivel ismerkedhettek meg, akik egykor diákként meghoztak egy döntést pályaválasztáskor: a BME-t és az itteni képzések valamelyikét választották. Vannak köztük a Műegyetemen tanuló vagy frissen végzett hallgatók, tudományos kutatói vagy oktatói karrierjüket megkezdett szakemberek, és iskolát teremtő tanárok, akik a BME-n megszerzett tudás és tapasztalatok birtokában nőként vágtak neki a műszaki, informatikai vagy természettudományos pályának, különböző életutakat járnak be, és a személyes tapasztalataikat, élményeiket és fiataloknak szánt tanácsaikat mondják el ebben a kiadványban.

A Lányok Napja műegyetemi programoldalán  a rendezvényt követően is elérhetők hasznos információk, érdekes cikkek, kiadványok és az egyes mérnökpályákat bemutató informatív tájékoztatók.

 

A műegyetemi Lányok Napja rendezvényen a SPOT  készített képeket.

A SPOT mellett a rendezvényről fotók találhatók a BME GPK Fb-oldalán.


 

 

TZS-HA

Fotók forrása: SPOT