A Műegyetem ismét a QS világrangsorában

A BME a 2023-as Quacquarelli Symonds (QS) rangsorban is a világ 1000 legjobb egyeteme között szerepel, a végleges eredménynél figyelembe vett 3 területen is előrelépett.

A QS rangsor legújabb, 2023. évi eredményei alapján a BME változatlanul tartja a már 2019 óta elfoglalt helyét, és a rangsoreredményt adó indikátorok közül háromban is előre lépett. Az összeállítás készítői több szempont alapján vizsgálták a felsőoktatási intézményeket. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (Academic Reputation) (40%), a munkáltatói megbecsültséget (Employer Reputation) (10%), a tudományos munkák idézettségét (Citations per Faculty) (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (Faculty Student Ratio) (20%), a külföldi oktatók és kutatók (International Faculty Ratio) (5%), valamint a külföldi hallgatók arányát (International Students Ratio) (5%) súlyozás szerint vették figyelembe.

 A BME a 2022-es eredményekhez viszonyítva előrelépett az „akadémiai elismertség” és a „külföldi oktatók-kutatók aránya” indikátorokban. Emellett a nemzetközi hallgatók arányát vizsgáló szempont szerint – pontszámait tovább javítva – a 2022-es 573. helyről az 546. helyre lépett előre.

A fenti három indikátor alakulása jól jelzi azon erőfeszítések eredményességét, amelyeket a BME a rangsorbeli helyezésének javításáért tesz. A külföldi hallgatók aránya, illetve a külföldi oktatói és kutatói létszám javulása alapján nemzetközi szinten is sikerült vonzóbbá tenni a Műegyetemet az elmúlt évben. Az akadémiai elismertség terén történt előrelépés szintén fontos az intézménynek, ugyanis a BME nemzetközi megbecsültségét tükröző indikátorok közül ez számít az egyik legnagyobb súllyal a végleges sorrend megállapításában.

Az idei QS rangsor két új – egyelőre tájékoztató jellegű, a 2023-as eredményeket nem befolyásoló - szempontot is tartalmaz: az egyik a nemzetközi kutatási hálózat (International Research Network) indikátora, a másik pedig a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek (Employment Outcomes) mérőszáma. Mindkettő terén kiemelkedően jó helyezést ért el a Műegyetem. A nemzetközi kutatási hálózat indikátorban a 338. helyen végzett, köszönhetően annak, hogy a BME számos külföldi intézménnyel partnerkapcsolatot ápol, így például az EELISA szövetségen keresztül 8 másik kiváló európai egyetemmel szoros oktatási és kutatási együttműködésben áll. A végzett hallgatók foglalkoztatottságára vonatkozó indikátorban a 431. helyet érte el a BME, ami az egyetem ipari kapcsolatai és közös gyakornoki programjai eredményességét igazolja.

A QS idén külön elismeréssel is díjazott 26 intézményt. A kitüntetett egyetemek egyike a BME, amely a QS Recognition for Engagement (az elkötelezettség elismerését) különdíjat is elnyerte. A rangsorkészítő e díjjal elismerte a Műegyetem minden részletre kiterjedő adatszolgáltatását, amellyel a nemzetközi sorrend összeállítását segítette.

 

 

BME Tudományos Igazgatóság – Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport