Megtartotta első ülését a BME újjáalakult Konzisztóriuma

Ünnepélyes keretek között vették át megbízóleveleiket a Műegyetem Konzisztóriumának külső tagjai. Megbízatásuk öt évre szól.

A konzisztóriumi felhívásra érkezett jelölések alapján a fenntartó Eppel Jánost (Porsche Hungária Kft.), Ratatics Pétert (MOL Nyrt.) és Vetési Ivánt (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) delegálta a Műegyetem Konzisztóriumába. A testület további két tagja az Egyetem rektora és kancellárja. A megújított Konzisztórium első ülését 2022. június 8-án tartotta.

Az ülésen elsőként Kotán Attila a BME kancellárja gratulált a szervezet régi-új külső tagjainak a megbízatásukhoz. Köszöntőjében kiemelte, bizonyos benne, hogy a szervezet kiváló munkát fog végezni, hiszen tagjainak műegyetemi elkötelezettsége jól ismert. A konzisztóriumok az egyetemek szervezeti kultúrájában fontos szerepet töltenek be, ahogy ezt az elmúlt években a Műegyetem konzisztóriuma már bizonyította.

Czigány Tibor a BME rektora úgy fogalmazott „a Konzisztórium a legfontosabb külső szeme az egyetemnek, amely elsősorban a fejlődést segíti majd. Tagjai kötődnek az egyetemhez, így lobbitevékenységük különösen értékes lesz az intézmény számára.”

A megbízólevél átvételekor Eppel János (Porsche Hungária Kft.) hangsúlyozta, a stratégiai tanácsadás és a jövő gazdálkodásának szakmai támogatása mellett ő „szorgalmi feladatként” a BME-tudást igyekszik minél jobban összekapcsolni a vállalkozások igényeivel, fejlesztéseivel. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökeként erre várhatóan még nagyobb rálátása lesz ebben a ciklusban.

Ratatics Péter (MOL Nyrt.) számára megtiszteltetés, hogy folytathatja az előző időszakban megkezdett munkát. A Műegyetem oktatási programját és a pénzügyi integritást szeretné minél jobban összehangolni a piaci igényekkel. A képzések fejlesztéséhez megfelelő eszközöket kell találni, és mindehhez forrásokat teremteni. Ezeket látja a legfontosabb feladatának.

Vetési Iván (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) új tagként elmondta, hogy családja több generáció óta erős műegyetemi kötődéssel rendelkezik. Konzisztóriumi munkája során a testület „kötelező” feladatai mellett két további területen szeretné segíteni az egyetem fejlődését: a digitalizációt, melynek jelentőségét a pandémia még jobban megmutatta; illetve a kollégiumi fejlesztéseknél. Kiemelte, hogy a leendő hallgatók egyetemválasztási döntéseinél meghatározó a kollégiumok, az épített környezet minősége.”

BME Konzisztóriumának tagjai: Vetési Iván, Ratatics Péter, Kotán Attila, Czigány Tibor, Eppel János

 

Jászai Zsuzsanna

Fotó: Víg Johanna