„A művészeti és a tudományos kutatás két olyan terület, ahol kölcsönösen fontos az átjárás”

Gőzerővel zajlik a munka, a művészet és a technológia találkozása a Magyarországon elsőként életre hívott BME Művészeti Rezidenciaprogram résztvevői között.

A 80 pályázóból több körös értékelés során kiválasztott két nyertes alkotó, Boruzs Ádám festő- és videóművész, illetve Kocsi Olga médiaművész már megkezdték a közös munkát műegyetemi „párjukkal” az egyedülálló mérnöki-művészeti alkotás kivitelezésében.

A BME Művészeti Rezidenciaprogram  keretében a Műegyetem pályázatot hirdetett tetszőleges művészeti ágban tevékenykedő alkotóknak arra, hogy működjenek együtt az intézmény valamely tanszékével vagy kutatási programjával. A kooperáció eredményeként az adott tanszék profiljába vágó vagy annak tudományos munkájával kapcsolatos, azt új összefüggésekbe helyező művészeti alkotások megvalósítását várják a nyertes pályázóktól.

A kezdeményezés célja, hogy a művészet, valamint a kutatás és technológia képviselői között párbeszéd alakuljon ki, hidat emeljen egymástól távol eső alkotói ágak közé, valamint erősítse a kapcsolatot a széles közönség és a műszaki, mérnöki, technológiai világ között. A 10 hónapos ösztöndíj időszakában, a mérnökökkel, műszaki szakemberekkel együttműködésben létrehozott egyedi alkotásokat bemutatják a nagyközönség számára, és őket bevonva szélesebb körhöz is eljuttathatják a műszaki- és természettudományokat, valamint a művészetet.

A program Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) támogatásával és a Pro Progressio Alapítvány kiírásában valósul meg.

A rezidenciaprogramra benyújtott pályázatokat szakmai zsűri bírálta el, melynek elnöke Kicsiny Balázs képzőművész volt. A szakember szerint a hazánkban unikális kezdeményezés részben azért fontos, mert „ebből mindkét fél profitál: a művészeti és a tudományos kutatás két olyan terület, ahol kölcsönösen fontos az átjárás. A kutatói és a művészi magatartások és szerepek teljesen eltérőek, ugyanakkor egymástól rengeteget tanulhatunk”.

A Kicsiny Balázzsal készült interjú a rezidenciaprogram oldalán olvasható.

Boruzs Ádám az „áramlások szépsége: a flow élmény, azaz az áramlástani elemzések alkalmazása” és a „műszaki színtan, azaz színek megjelenítése a képalkotó eszközökön és a színtévesztés diagnosztikája” témakörökben álmodott meg egyedi alkotást: a színtan vizuálisan, az áramlástan pedig inkább filozófiai szempontból érdekli. Műegyetemi oldalról Paál György, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, illetve Samu Krisztián, a BME GPK Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék (MOGI) tanszékvezető-helyettes egyetemi docense lesznek a társai.

Boruzs Ádám Debrecenben tanult vegyipari szakközépiskolában, és bár pályája a művészet irányába folytatódott, tudományos témák iránti érdeklődése azóta is megmaradt, amit alkotásai, installációi is tükröznek. Pályájáról és alkotásairól részletesebben is beszélt a rezidenciaprogram oldalán is olvasható interjúban.

Paál György az egyik első olyan oktató volt, aki örömmel mondott igent a rezidenciaprogramban való részvételre: „Nagy híve vagyok az interdiszciplinaritásnak, a tanszék összetételében is igyekszem ezt megvalósítani, törekszem arra, hogy különböző háttérrel rendelkező szakemberek dolgozzanak a tanszéken. Az életben és az oktatásban egyaránt az a célom, hogy az emberek ne váljanak szakbarbárokká, és megismerjék az élet eltérő területeit. Ilyen aspektus maga a művészet is, ami egy teljesen más gondolkodás, mint a miénk. A nagy ismeretlen vonzott ebben a projektben. Ez az első alkalom, hogy ilyen történik nálunk, és nem alakult még ki, hogy ez hogyan lesz megtöltve tartalommal. Tulajdonképpen úttörők vagyunk, és izgalmasnak találom a találkozást, ahogyan egy művész, ha ideiglenesen is, de a közösségünk részévé válik.” A tanszékvezető felkérésére az együttműködésben részt vesz Till Sára, a BME GPK Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék tanársegédje is. A programmal kapcsolatos várakozásaikat és a művészet világához való kapcsolódásukat a rezidenciaprogram oldalán olvasható interjúban mesélik el.

Boruzs Ádám másik párja Samu Krisztián, a műszaki színtan témavezetője lesz. A műegyetemi szakembernek is aktív kapcsolata van különböző művészeti ágakkal (korábban néptáncolt, később hangmérnök lett, még DJ pultban is állt), és úgy véli: „a mindenre megoldást kereső mérnök is akkor viselkedik úgy, mint egy értelmiségi, ha a kapcsolódást keresi a műszaki módszerek és más területek között”. A mérnöki színtan és a művészet kapcsolatáról a vele készült interjúban árul el további részleteket.

A rezidenciaprogram másik kiválasztottja, Kocsi Olga multimédia-művész, a „mozgás és művészet, azaz a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése” témakörben nyújtotta be inspiráló pályázatát. Olgát mindig is érdekelte a tudomány, a technológia területe. Tanulmányai során a világ több pontján keresett és talált is inspirációt munkáihoz: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre járt, és eljutott a Willem de Kooning Academy Rotterdam egyetemi kampuszára is, illetve mesterdiplomája megszerzése után a Bridge Budapest ösztöndíjjal San Franciscóban dolgozott egy rövid ideig. Utóbbi helyen ismerte meg Szegletes Lucát, akivel később Cogitani néven közös projektet is indítottak: e kezdeményezés keretein belül kisiskolásoknak tartottak matematikai-művészeti workshopokat. Olga műszaki-mérnöki területek iránti érdeklődését igazolja az is, hogy tanulmányai mellett részben hobbiként elvégezte a villanyszerelő és lakatos OKJ képzést, majd a megtanultakat gyakorlatba ültetve életre hívta a VR LADA projektet. Olga a művészeti pályájának további részleteiről a rezidenciaprogram oldalán olvasható portréinterjúban mesélt.

Kocsi Olga szintén a BME GPK Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszékkel (MOGI) működik együtt, a program indulásakor Kiss Rita Mária tanszékvezető egyetemi tanárral kezdték meg a közös munka megszervezését, a kooperáció azóta is zajlik.

Olga már megismerkedett a tanszék mozgáslaboratóriumával, a kutatások során alkalmazott eszközökkel, köztük a 18 kamerás rögzítőrendszerrel. Tervei között szerepel, hogy különböző mozgásokból gyűjteményt készít. Itt olyan mozdulatsorokra is gondol, amelyekre hétköznapi emberként nem feltétlenül tekintünk mozgásként (pl. mosogatás, ételkészítés stb.). A fiatal művész e mozdulatsorok megörökítésére is kísérletet tesz. A közel egy éves ösztöndíj ideje alatt szeretne minél több emberi mozgást a lehető legtöbb aspektusból megismerni, rögzíteni és a májusi naplóbeszámolójában elárulta, hogy a mozdulatok fázisainak bemutatásában egy üveglapnak is fontos szerepe lesz.

Első alkalommal a közönség és a sajtó előtt

2022. június 21-én elsőként jelennek meg közönség előtt a BME Művészeti Rezidenciaprogram résztvevői.

Ezen az első nyilvános beszélgetésen szó lesz a rezidenciaprogramok értelméről és külföldi példáiról, bemutatkoznak az ösztöndíjas művészek, és a témavezetőkkel együtt körüljárjuk, mi a legizgalmasabb művészet és mérnöki kutatás találkozásában.

A beszélgetésen részt vesz a két ösztöndíjas művész, Kocsi Olga és Boruzs Ádám, a „Mozgás és művészet” téma témavezetői, Kiss Rita és Ágoston Dorottya, valamint a program ötletgazdája, Gács Anna.

 

Időpont: 2022. június 21. (kedd) 15:30

Helyszín: BME K Épület, Oktatói Klub, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. 1. em. 97.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/769459367572011/

 

A beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

 

TZS

Fotók forrása: BME Művészeti Rezidenciaprogram