„Szívügyünk a közérthető gondolkodáson alapuló tudománynépszerűsítés”

Díjátadó ünnepségen hirdették ki a Műegyetem, a Pro Progressio Alapítvány, valamint az Élet és Tudomány folyóirat közös, ismeretterjesztő cikkpályázatának nyerteseit.

„A Műegyetem publikációs tevékenysége jó, amit a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyezések is igazolnak. Tudományos cikket írni kutatóink mindennapos tevékenysége: ismeretterjesztő cikket írni azonban sokkal nehezebb, mivel nem feltétlenül a szakértő közönségnek írunk, hanem a társadalomnak, amivel azt kívánjuk akarjuk megmutatni, hogy az általában közpénzekből finanszírozott kutatások hogyan valósulnak meg. Külön öröm számunkra, hogy minden karról akadt pályázó” – fogalmazott köszöntésében Czigány Tibor rektor, aki megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte az immár hét éve zajló program motorjait, a Pro Progressio Alapítvány, az Élet és Tudomány valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat képviselőit.A rektor kiemelte, a 240 éves Műegyetem fontos feladata a kultúraközvetítés, amely a művészet területén is megnyilvánul: a közelmúltbeli zenei programok mellett a művészeti rezidenciaprogram új és innovatív módon kapcsolja össze a tudomány és a művészet területét.

„Szívügyünknek tekintjük a közérthető és tiszta gondolkodáson alapuló tudománynépszerűsítést, ami iránytű a társadalom és mindnyájunk számára” – hangsúlyozta Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes. Hozzátette, mindez különösen fontos napjainkban, amikor a hiteles tudományos eredmények mellett rengeteg silány gondolat is megjelenthet a közgondolkodásban, amelyet vagy a tudatlanság, vagy a rosszindulat motivál.

„Örömmel mondhatom, hogy az idei évben nagyszerű pályázatokat bírálhattunk el: úgy tűnik, hogy a Műegyetemen kezd kialakulni egy tudományos ismeretterjesztés iránt elkötelezett kör” – utalt köszöntésében a visszatérő pályázók nagy számára Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője. Kiemelte, ez a siker a hét éves együttműködés fontos eredménye, ugyanakkor vannak új pályázók is, akik kellemes meglepetést okoztak színvonalas pályaműveikkel.

A főszerkesztő hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a karokról egyenletes eloszlásban érkeztek pályázatok, valamint azt is, a végső bírálati körbe be nem került pályamunkák is nagyon magas színvonalú írások. A pályázókról általában elmondható, hogy remekül eltalálták el arany középutat a már ismert és az új eredmények között.

„Nem a vaskos monográfiákból szerzik az emberek a tudományos ismereteiket, hanem amit a média eléjük tár: szűrni szükséges, hogy csak a valódi minőség kerüljön ide” – fogalmazta meg az ismeretterjesztés jelentőségét Szakály Sándor, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat alelnöke. Hozzátette, a tisztán szakmai írásokat szűk körben vitatja meg és értékeli a szakmai közönség. Az ismeretterjesztés jelentősége nemcsak abban áll, hogy közelebb viszi a tudományhoz az átlagos érdeklődőt, vagy a más területek művelőit, hanem a gyerekek figyelmének felkeltésében, a jövő tudományos utánpótlásának megalapozásában is szerepe lehet.

Az alelnök rámutatott, a nyomtatott sajtó sajnos nehezen marad fenn a mai internetes világban, pedig nem mindegy, hogy valaki hol publikál és tájékozódik. Az interneten bárki közzé tehet írásokat, nincs kontroll, míg a nyomtatott lapoknál megfelelő szakmai szűrőn mennek keresztül a szövegek.

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntő beszédében kiemelte, a Műegyetem nagyon magas szintű tudományos tevékenysége általában nem látszik a médiában: a szakfolyóiratok magas impaktfaktorral rendelkező munkáinak kevés közvetlen hatásuk van a közgondolkodásra. A médiában azonban sajnos az áltudományos témák nagy teret kapnak, ami rossz irányba téríti a közvéleményt. A Pro Progressio Alapítványnak már a kezdeti célkitűzései között is megfogalmazódott, hogy csak ott lehet a társadalom számára igényes ismeretterjesztést folytatni, ahol magas szintű tudományos tevékenység folyik: ezért támogatják a közös koordinációval megvalósuló cikkpályázatot.

A cikkpályázat díjait Czigány Tibor rektor, Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke és Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője adták át. (A díjazottakról és a pályázat menetéről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.)

Az ünnepélyes díjátadó után a nyertes pályázók rövid előadás keretében mutatták be tudományos kutatási terveiket és eredményeiket.

 

Gratulálunk a nyertesek!

 

 

HA-TZS

Fotó: Víg Johanna