Nemzetközi franchise lett a műegyetemi alapítású hallgatói versenyből

Nagy érdeklődés övezte a Danube Cup verseny bécsi, nemzetközi döntőjében bemutatott hallgatói innovációkat.

2022-ben immáron harmadik alkalommal, 7 európai egyetem részvételével rendezték meg a Danube Cup hallgatói innovációk és startupok nemzetközi pitch versenyét, amelynek ezúttal a bécsi Gazdaságtudományi Egyetem (Universität Wien, WU) adott otthont futurisztikus kampuszán a nagyszabású és saját szervezésű, több napos Enterpreneurship Avenue esemény részeként. Magyarországot és egyben a Műegyetemet a TriviadorEDU nevű csapat képviselte: az öttagú team, Pankotai Csaba vezetésével, az MBA vállalkozásfejlesztési specializációt választó hallgatókból állt össze.

(Az április végi, a BME Q épületében Danyi Pál főszervező (egyetemi docens, BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék) koordinálásával megrendezett budapesti nemzetközi elődöntőn a TriviadorEDU és a Lumen nevű műegyetemi csapatok megosztott második helyen végeztek. A bécsi nemzetközi döntőbe végül az előbbi formáció jutott tovább.)

A TriviadorEDU csapat a fináléban a nagyon népszerű Triviador (korábbi nevén Honfoglaló) játék oktatási platformmá történő alakításával rukkolt elő. A hallgatók elképzelései szerint a számítógépes programmal az általános és középiskolás diákok játszva, interaktív formában sajátíthatják el a tanulmányaikhoz szükséges irodalmi, történelmi és természettudományos fogalmakat, tényeket.

A műegyetemi formáció végül a nemzetközi döntő legjobb nyolc csapata között végzett, a finálét a linzi Johannes Kepler Egyetem AirMate startupja nyerte meg az illusztris zsűri előtt. Az osztrák intézmény hallgatói olyan fürdőruhát kínálnak kisgyerekeknek, ami vízbeesés esetén felfújódik és fenntartja az úszni nem tudókat. A startupok szereplését értékelő zsűriben Lám István, a BME alumnija, a Tresorit információbiztonsági cég vezérigazgatója képviselte Magyarországot.

A Danube Cup versenysorozatot (majd nem sokkal később a hozzá kapcsolódó szakmai konferenciát) eredetileg Vecsenyi János, a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének címzetes egyetemi tanára, valamint Danyi Pál, a tanszék egyetemi docense hívta életre hat évvel ezelőtt a Műegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vállalkozó hallgatói számára.

A megmérettetésen kezdő startup csapatoknak 3 perc állt rendelkezésükre, hogy tömören és lényegre törően bemutassák terméküket, szolgáltatásukat, potenciális ügyfélkörüket, felhasználóikat, a piacra viteli terveiket, valamint a bevételről, profitról szóló víziójukat. A fiataloknak a bírálatra felkért zsűrit meg kellett győzniük arról is, hogy ötletük piacképes, az elképzelésükre pedig idővel pénztermelő vállalkozás is alapítható. Más, hasonló tematikájú hallgatói megmérettetésekkel ellentétben a csapatoknak már előzetesen validálniuk kell az üzleti koncepciójukat.

A 2016-ban elindult kezdeményezést rövid időn belül jelentős nemzetközi érdeklődés is övezte: több Duna-menti egyetem is csatlakozott a versenysorozathoz, ami a hozzá kapcsolódó konferenciával együtt mára egy szakmai hálózattá és sikeres társadalmi vállalkozássá nőtte ki magát.

A hallgatói startup pitch verseny szervezése során a tehetséggondozásra is kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők. A megmérettetés iránt érdeklődő fiataloknak a Danube Cup magyarországi oktatócsapata 2022. február és április között versenyfelkészítő, konzultációs workshop-sorozatot szervezett, amelynek előadói és szakmai mentorai a BME, a BCE és a Startup Business Launchpad vállalkozásindítással és startup üzletfejlesztéssel foglalkozó szakemberei voltak. A Nemzeti Tehetség Program által is támogatott képzésen többek között abban segítették a hallgatókat, hogy képessé váljanak lényegre törően megfogalmazni vállalkozásuk koncepcióját és értékajánlatát, érdemi piackutatással sikeresen validálják elképzeléseiket, és képesek legyenek (angol nyelven is) az ötletük világos bemutatására egy pitch keretében.

A Danube Cup szervezői oldaláról Grad-Gyenge Anikó (tudományos és innovációs dékánhelyettes, BME GTK), valamint Huszák Loretta (egyetemi docens, BCE) kezdeményezésére a két magyar egyetem 2021-ben közösen jegyezte be az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO) a Danube Cup védjegyét, amellyel „franchise-ba adhatóvá” tették a rendezvénysorozatot. A koncepciót a regensburgi, a linzi és a bécsi egyetemek is támogatták, és velük együtt a Belgrádi Egyetem is csatlakozott a programhoz.

„A kezdeményezés egyre nagyobb népszerűsége nemcsak egy ötlet sikerességének eredménye, az elismerés az egyetemet és a kart, az itt végzett szakmai munkát, az oktatást, valamint a tehetséggondozás és az innováció iránti elkötelezettségünket egyaránt megilleti” – fogalmaztak a műegyetemi szervezők. A BME GTK részéről örömmel számoltak be arról is, hogy Danube Cup iránt töretlenül nő a nemzetközi érdeklődés: a május végi bécsi döntőt követően további négy európai egyetem jelezte a csatlakozási szándékát a hálózathoz. A következő, jövő évi verseny szervezőjének pedig már két bajor egyetem, a regensburgi és a passaui intézmények is bejelentkeztek.

 

TZS-HA

Fotók forrása: Danube Cup