49 ország közel 300 diákja vehette át diplomáját a BME angol nyelvű diplomaátadó ünnepségén

A végzősök 2022. július 20-án a BME Központi épületének Aulájában megtartott ünnepi rendezvényen kapták meg oklevelüket.

A diplomázó hallgatók küldő országainak képviseletében több nagykövet is megtisztelte jelenlétével a műegyetemi ünnepi rendezvényt, amelyet online is közvetítettek. Az eseményen 292 hallgató vette át diplomáját, köztük 65-en kitüntetéses oklevelet szereztek. A diákok 49 országból érkeztek a BME-re, legnagyobb létszámban Kínából, Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Tunéziából, Pakisztánból és Brazíliából, de a frissen végzettek között indiai, lengyel és török műegyetemisták is voltak.

„Büszkén tekintek Önökre, hiszen egy nemzetközi egyetem hallgatóságát látom. A Műegyetem vezetése elkötelezett aziránt, hogy tovább növelje a BME angol nyelvű képzésein résztvevő diákok arányát. Jelenleg hallgatóink 14%-a iratkozott be valamelyik angol nyelvű szakunkra. Célunk, hogy ezt az értéket 18%-ra növeljük 2024-ig. Arra kérem ezért a most végző hallgatóinkat, hogy egyetemünk nagyköveteiként járjanak el: legyenek intézményünk jó hírnevének terjesztői” – köszöntötte a műegyetemi diplomájukat átvevő fiatalokat Koczkáné Csiszár Emília, a BME nemzetközi rektorhelyettese.

Az ünnepi rendezvény alumni díszvendégeként Nehme Salem, a BME Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense szólt a végzősökhöz. Nehme Salem a BME Építőmérnöki Karán végzett és diplomája megszerzése óta tanít a karon. Pályafutása kiváló példája annak, hogy egy műegyetemi diplomával rendelkező nemzetközi hallgató sikeres magyarországi oktatói-kutatói karriert építhet.

„37 évvel ezelőtt érkeztem Magyarországra, és az első pillanattól kezdve azt éreztem, hogy a hazámban vagyok, és sosem éreztem úgy, mintha külföldi lennék. 30 éve szereztem meg az építőmérnöki diplomámat, ugyanitt, ahol most önöket ünnepeljük. Az oklevelem átvétele után doktoranduszként folytattam tanulmányaimat, majd tudományos munkatársként kezdtem el dolgozni a tanszékemen, amelynek ma már a vezetője vagyok. A három évtized során megvalósítottam álmaim többségét, és most tanítványaimat segítem, hogy megvalósítsák az övéiket” – tekintett vissza alma materében elért sikereire a BME ÉMK tanszékvezetője.

„Örülünk, hogy már benneteket is a BME családjában üdvözölhetünk. A műegyetemi közösség tagjai figyelnek egymásra, közösen dolgoznak az újításokon és felelősséget vállalnak a társadalmi kihívások megoldásában is. Ez a BME igazi közössége, amire mindannyian büszkék vagyunk" – köszöntötte a diplomásokat Vigh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője.

Papp Bendegúz, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) nevében szintén a műegyetemi közösség erejét emelte ki. „Keményen dolgoztatok és megmutattátok, hogy képesek vagytok a vezető magyar műszaki egyetemen diplomát szerezni. Éljétek meg ezt a pillanatot, hiszen most számos barátotok, családtagotok is veletek ünnepel, akár itt, akár hazátokban. Ők mind büszkék rátok és az eredményeitekre!”

Sophia Ariadne Thomas, a BME Építészmérnöki Kar hallgatója végzős hallgatótársai nevében szólt az ünneplőkhöz és a vendégekhez: „Végső soron a tudás az egyetlen, amit nem lehet elvenni tőlünk. A BME-nek köszönhetően pedig felbecsülhetetlen ismeretanyaggal rendelkezünk. Most a mi felelősségünk, hogy kilépve az egyetem falai közül, eredményesen használjuk az összes megszerzett ismeretet, készséget, szakmai tapasztalatot és hasznára váljuk a környezetünknek.”

A rendezvényen közreműködött a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló kamarazenekar

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Németh Ákos Zoltán, a BME Hallgatói Szolgáltatások Igazgatóságának (BME HSZI) igazgatója a Kancellária képviseletében, Nehme Salem tanszékvezető (BME Építőmérnöki Kar), Kovács Nauzika mb. dékánhelyettes (BME Építőmérnöki Kar), Györke Gábor dékánhelyettes (BME Gépészmérnöki Kar), Gyetvainé Balogh Ágnes dékánhelyettes (BME Építészmérnöki Kar), Hell Zoltán, az angol nyelvű képzés szakmai vezetője  (BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), Charaf Hassan dékán (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Mészáros Ferenc dékánhelyettes (BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), Horváth Miklós igazgató (BME Természettudományi Kar), Szalmáné Csete Mária dékánhelyettes (BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar), Vigh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője, valamint Papp Bendegúz, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) nemzetközi és Erasmus ügykért felelős képviselője.

 

Az ünnepség levezetője Mozsár Eszter, a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője volt.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Geberle B.