EELISA csúcstalálkozónak ad otthont a Műegyetem

2022. szeptember 1-jén az egységes európai mérnökképzéssel foglalkozó EELISA partneregyetemeinek vezetői találkoznak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Az ünnepi rendezvény célja, hogy bemutassa a program eredményeit, megerősítse a tagok közötti együttműködéseket és átadják az első EELISA-tanúsítványokat., valamint a jövő kihívásainak megfelelően kijelöljék az EELISA következő lépéseit. Az eseményt Czigány Tibor, a Műegyetem rektora nyitja meg, majd a program két főelőadója tart ünnepi beszédet. Claudio Feijoo (Universidad Politénica de Madrid) a technológiai diplomáciáról és az új európai egyetemek szerepéről ad elő, Pataricza András, a BME professzora pedig arról értekezik majd, hogy hogyan lehet hatékonyan kiépíteni és fenntartani nemzetközi együttműködéseket az innováció fellendítése érdekében.

A megnyitó után kerekasztal-beszélgetésre kerül sor „EELISA eredmények” címmel. A tanácskozáson részt vesz Sofia d'Aguiar, az EELISA ügyvezető igazgatója, aki a szövetség küldetésével és értékeivel kapcsolatban osztja meg gondolatait a résztvevőkkel. Dale A. Martin, az EELISA elnöke felidézi az EELISA közösség működésének motivációját, Fabio Beltram, az EELISA igazgatósági tagja pedig a szövetség innovatív szemszögéből  járja körbe az európai mérnökképzés lehetőségeit.

"Az EELISA következő lépései" cím alatt folytatódik a kerekasztal-diskurzus Alberto Garrido, az EELISA koordinátora, Kathrin Möslein, a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) alelnöke és az igazgatósági tagok közreműködésével. Az ülés központi témáját egy különleges előadás adja majd, amely a közösség jelentőségét emeli ki a programban részt vevő hallgatók záró beszédével.

„Ez az esemény a Műegyetem életének egy nagyon különleges pillanatában kerül megrendezésre. Az EELISA küldetése a tudományos kiválóság, az innovatív tanulás és a társadalmi hatás ötvözése. Vezető magyar műszaki egyetemként mérnökök generációit oktattuk és oktatjuk ezen eszme mentén. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy idén rendezhetjük meg ezt az eseményt, amikor a BME 240. jubileumi évfordulóját ünnepli." – mondta Czigány Tibor.

 

EELISA - Ahol a tudás, a műszaki innováció és a társadalmi elkötelezettség találkozik

Az EELISA 7 ország 9 nívós egyetemének részvételével létrehozott szövetség, amelynek célja a mérnöki felsőoktatás átalakítása olyan értékek mentén szerveződve, mint a fenntarthatóság, az együttműködés és a sokszínűség. A közösségi munka kulcsszerepet játszik az EELISA-ban.

Dale A. Martin, az EELISA elnöke kiemelte: "Ezek a közösségek erőforrást biztosítanak a tudáscseréhez, a kutatásokhoz és a társadalmi hatások kiváltásához.. Jelenleg több, mint 30 közösségünk működik, amelyek nemcsak értékes oktatási tapasztalatok széles skáláját kínálják, hanem innovatív tevékenységükkel segítenek a program többi résztvevőjének tudásuk gyakorlati hasznosításában."

Az EELISA Konzorcium másfél év együttműködés után fontos mérföldkőhöz érkezett. Mintegy 1000 tanúsítványt adnak át olyan hallgatóknak, akik különböző EELISA közösségépítő tevékenységekben vettek részt. A tanúsítványban feltüntetésre kerül, hogy a kitüntetettek milyen fenntartható fejlődési célokban szereztek további szakmai ismereteket, erősítve ezáltal a mérnöki kapcsolatok társadalmi beágyazódását. Sofia d’Aguiar ügyvezető igazgató úgy véli, hogy a részt vevő hallgatók munkájának elismerése az első lépés a közös mérnöki képzési rendszer kialakítása felé. A hagyományos oktatási kereteken túlmutató edukáció olyan elkötelezett szakembereket képez közintézmények, cégek, civil szervezetek számára, akik készen állnak a társadalmi kihívások kezelésére. 

 

Az EELISA vezetőségének első találkozója Budapesten:

Szeptember 2-án Budapesten gyűlik össze az EELISA vezetősége, hogy megtervezze a következő tanév menetét és célkitűzéseit. A partnerintézmények magas rangú képviselőiből álló igazgatóság részt vesz a „BME Campus Tour"-on, ahol megismerkedhetnek a Műegyetem kiemelkedő tevékenységeivel. Megtekintik az újonnan átadott Látogatóközpontot, a BME Z10 Start Up Akcelerátort és az Ipar 4.0 Technológiai Központot de felkeresik többek között az Építőmérnöki Kart és Polimertechnika Tanszék laboratóriumát is.

"Az EELISA tevékenysége - kollégáink elkötelezett munkájának köszönhetően - a BME minden karán ismert. A szövetség kiváló lehetőséget kínál arra, hogy új kapcsolatokat építsünk és olyan együttműködéseket hozzunk létre, amelyek hallgatóink számára is komoly potenciállal bírnak" – emelte ki Csiszár Emília professzor, a BME nemzetközi rektorhelyettese, az EELISA igazgatósági tagja.

Az EELISA igazgatóságának legutóbbi, pisai ülésének képe (2022. április)

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport