A Műegyetem ismét a legjobb Egyetemek világrangsorában

Idén mindösszesen négy magyar felsőoktatási intézmény, köztük a BME került fel az Academic Ranking of World Universities közismert nevén a „Shanghai-listára”.

A nemzetközi felsőoktatási lista szűkebb, szakterületi összesítése szerint is jól szerepeltek a Műegyetem képzései.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, valamint a Semmelweis Egyetemet a 601-700., a Szegedi Tudományegyetemet a 701-800., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 901-1000. kategóriába sorolták az ARWU-rangsor készítői.

A szakterületi listákon még előkelőbb helyre került a BME. A Global Ranking of Academic Subjects 2022-es szakterületi listáján a BME a mérnöki tudományokon belül, a gépészmérnöki (mechanical engineering) területen évek óta tartja pozícióját a 201-300. helyet, ezzel ebben a kategóriában a legjobb hazai felsőoktatási intézmény. Jelentős előrelépés történt a természettudományok szakterületi rangsor  matematika kategóriájában (mathematics) a BME immár a 201-300. legjobb képzések között tartják számon, a tavalyi a 301-400. helyhez képest (részletek a bme.hu korábbi cikkében).

Az Academic Ranking of World Universities világranglista első három helyezettje a Harvard University és a Stanford University, illetve a Massachusetts Institute of Technology (MIT, USA). A legjobb európai egyetem a Cambridge-i (4.) és az Oxford-i Egyetem (7.), amelyeket a két legjobb kontinentális európai egyetem a Paris-Saclay University (16.) és a ETH Zürich (20.) követ. A legjobb ázsiai egyetemek a University of Tokyo (24.) és a pekingi Tsinghua University (26.).

A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2003 óta minden év augusztusában a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét, idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes oktatók és öregdiákok aránya egyaránt.

A világrangsor összeállítása során a világ legjobb egyetemeit, 2500 felsőoktatási intézményt vizsgáltak, amelyeket hat indikátor alapján csoportosítanak.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport