Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Szuperszonikus sebességgel

2022. 08. 17.

Illyés András és Pálfi Bars a BME Aerospace Team alapítói, tavaly szeptemberben indították el a csapatot, idén októberben már az EuRoC 2022 versenyen indítják saját kutatórakétájukat.

Az ötlettől a csapatig

A két alapító közös munkája nyomán 2020-ban jött létre Magyarország első CanSat versenye, ahol a résztvevő középiskolás diákoknak üdítősdoboz méretű műholdszimulációkat kellett megtervezni, elkészíteni és üzemeltetni. A CanSatek felbocsátásához a szervezők saját fejlesztésű rakétájukat használták. Az esemény kimagaslóan jól sikerült, így András és Bars kedvet kaptak a folytatáshoz, komolyra fordították a rakétatechnikával kapcsolatos tevékenységüket. 2021 őszén megkezdték a csapattagok toborzását.  A jelentkezőkre interjú várt, majd a továbbjutók egy nyolchetes onboarding folyamaton vettek részt. Mindezek után 2022 januárjában kezdte meg a közös munkát a BME Aerospace Team. Princz Katalin marketing koordinátor a kezdetektől a csapat tagja. „Vezetés és szervezést tanulok a BME-n, a csapat Facebook oldalán láttam, hogy marketing koordinátort keresnek. Nagyon érdekel az informatika, a fizika és a mérnöki tevékenység is, ezért jelentkeztem a csapatba. Az onboarding folyamat során megtanultuk, hogyan kell egy sportrakétát felépíteni. Az első pillanattól kezdve élveztem a közös tanulást és munkát.” A csapat vezetői a folyamat közben figyelték a résztvevők teljesítményét, akik a bevonási folyamat legvégén egy tesztet is írtak a versenyszabályzatból.

A nevezésig is hosszú út vezet

A kitűzött cél nem kevesebb, mint 9000 méteres magasságba juttatni egy saját tervezésű, valamint építésű szuperszonikus, szuborbitális kutatórakétát, a legrangosabb európai rakétaverseny, a European Rocketry Challenge 2022 keretében. Európában közel 40 csapat foglalkozik rakétatervezéssel. Az idei versenyre a rendezők 25 csapat jelentkezését fogadták el, ebből 7 csapat indul a 9 kilométeres kategóriában, közöttük egyetlen magyarként a BME Aeropace Team. Az indulás jogához egy rendkívül átfogó dokumentációs csomagot kellett összeállítani, benne szimulációs eredményekkel és különféle műszaki dokumentumokkal, valamint vízióval és célokkal megtámogatva a műszaki tartalmat. Mindemellett egy rövid bemutatkozó csapatvideó is nevezési feltétel volt. „A videót ketten készítettük Szél Viktóriával. A Kármán Stúdió munkatársai is nagyon segítőkészek voltak, többek között drónfelvételeket bocsátottak rendelkezésünkre. A videó- és fotódokumentáció egyébként folyamatos, hiszen így tudunk a jövőben még jobb, még érdekesebb tartalmakat készíteni az érdeklődők, követőink számára.” - mondta el Princz Katalin.

Fel, a hangsebeség kétszeresével

A rakéta a tervek szerint 27 kg össztömegű, több mint 3 méter hosszú, és szilárd hajtóanyagú lesz. Legnagyobb sebessége várhatóan a hangsebesség 2,1-szerese.

A három fedélzeti számítógép egyike saját tervezésű és különleges feladatokkal bír, a másik kettő a verseny előírásai miatt kap helyet a rakétában. Így a rendszer aszimmetrikusan redundáns, ezáltal biztosított a folyamatos biztonságos működés. A kompozit anyagból készülő rakétatest is saját tervezésű és gyártású. A csapat hamarosan megkezdi a biztonságos visszatérést szolgáló ejtőernyők mechanikájának tesztelését is. A rakéta felbocsátással való tesztelése elsőként hazai helyszínen fog történni. A helyszín kiválasztása sem egyszerű feladat, hiszen sokféle engedélyre van szükség. A tesztre várhatóan szeptember második felében kerül sor.

Humán hajtóerő

A rakéta elkészítésére a projekt kezdetétől a portugáliai indításig a 17 fős csapat összesen mintegy 15 ezer munkaórát fordít. A fiatalok végigdolgozták a nyári szünetet is, ahogy Princz Katalin említette: „Folytatni kellett a projekten való munkálatokat, a nyári oktatási szünetben pedig sokkal több időt fordíthattunk a rakétánkra.”

Feltehetjük a kérdést, hogy 2022-ben milyen haszna van egy 9000 méteres magasságig feljuttatható rakétának a készítők, az egyetem és a tudomány számára?

Princz Katalin marketing koordinátor: „Számomra fontos, hogy lehetőségem van tanulni és fejlődni a csapattársaimmal együtt. Ez egy komplex feladat, több szakterület képviselőiként dolgozunk együtt, ami pedig nagyon fontos tapasztalat, hatalmas fejlődési lehetőség. Természetesen az önéletrajzainkban is jól mutat majd, biztosan figyelemfelkeltő lesz a jövendőbeli munkáltatóink számára.

Úgy gondoljuk, hogy az egyetemünknek is hasznos a BME Aerospace Team munkája, a Műegyetem jóhírét öregbítjük. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtámogatásával első és egyedüli magyar csapatként veszünk részt az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyének (EuRoC ’22) 9 ezer méteres kategóriájában, ez a hír pedig már eddig is rengeteg sajtómegjelenést generált. Továbbá a csapathoz csatlakozó hallgatók gyakorlati tudással, tapasztalatokkal egészíthetik ki az egyetemen elméletben tanultakat. Szeretnénk olyan interdiszciplináris tudást adni hallgatótársainknak, amely valódi projektmunka során sajátítható el a legjobban.

A kutatórakétával két kísérletet is végzünk, egy orvosbiológiait és egy légkörfizikait. Azt gondoljuk, hogy mindkettő a tudomány hasznára fog válni.”

A BME Aerospace Team marketing koordinátora megígérte, hogy továbbra is elsők között számolhatunk be a felkészülés soron következő lépéseiről és a versenyről.

 

KJ

Fotók forrása: BME Aerospace Team