Csúcsra forgott a BME Motorsport csapata

Aranyérmes lett a BME Motorsport csapata a TechTogether Automotive Hungary mérnökhallgatói megmérettetésen. A formáció több különdíjat is bezsebelt.

„Idén még jobban odatettük magunkat, aminek meglett az eredménye: már a kétnapos döntő félidejénél vezettünk, és végül még fényesebb éremre cserélhettük a tavalyi ezüstöt” – fogalmazott a BME Motorsport nevében Mándi Gábor csapatmenedzser. A műegyetemi hallgatók a győzelem mellett több különdíjat is elnyertek, az idei, kilencedik alkalommal megrendezett TechTogether Automotive Hungary versenyen.

A járműépítő csapatok szakmai mustráján a hallgatók mérnöki, gazdasági, pénzügyi, projektmenedzsment és kommunikációs tudásukat, prezentációs készségeiket és egyéb soft skill képességeiket méretik meg különböző előfeladatok, majd a személyes jelenlét mellett zajló finálé folyamán. A verseny célja hogy szorosabb kapcsolatot teremtsem a műszaki, mérnöki felsőoktatásban tanulók és a járműipari vállalatok között. A két napos verseny lehetőséget ad a műszaki karrierlehetőségek bemutatására és népszerűsítésére, egyben kreatív mérnöki alkotómunkára is inspirál. A hallgatók bemutatkoznak az ipari szereplők előtt, szponzorokat nyerhetnek meg csapatuk támogatására. Személyesen találkozhatnak olyan cégekkel, amelyek pályakezdő mérnököket és gazdasági végzettségű fiatal szakembereket várnak szakmai gyakorlatra, vagy munkatársi pozíciókra.

A szervezők a legtöbb versenyfeladatban valamilyen valós ipari, mérnöki gondolkodást igénylő problémára vártak megoldást a résztvevőktől. A korábbi évekhez képest nagyobb szerepet kaptak a sales és marketing területekhez kapcsolódó kérdések, amelyek megválaszolásához szerteágazó tudásra volt szükség. A legtöbb feladatra előzetesen készülhettek fel a csapatok, majd elgondolásaikat, az autóipari cégek képviselőiből és egyetemi oktatókból álló szakmai zsűri előtt a helyszínen prezentálták. A fináléban, előzetes felkészülés nélkül megoldandó feladat volt egy robot megfogó összeszerelése, targonca szimulátor segítségével elvégzett rakodási munka, valamint az autopro.hu versenyfeladata, egy marketing témájú vita. A vita során a csapatok egymás megoldásairól is véleményt formáltak, e vélemények előadásmódja és szakmai tartalma is mérvadó volt a zsűri számára a végső sorrend meghatározásában.

A BME Motorsport több különdíjat is elnyert az idei döntőn. A helyszínen megismert feladat volt a Kvalix Automatika Kft. és a PMT Szerszámgép Kft. gyakorlati feladványa, ahol a jó eredmény mellett a gyorsaság is számított. Különösen nehéz volt a Hepenix Kft. feladata, amelyet csak nagyon kevés csapat tudott megoldani, a BME Motorsport teljesítményét különdíjjal jutalmazták. A műegyetemi fiatalok nyerték meg az autopro.hu marketing témájú vitafeladatát is. „A helyszíni feladatokban a feszes időterv jelentette csapatunk számára a legnagyobb nehézséget, szinte nulláról kellett újraterveznünk a versenyjárművünket, a munkarendet pedig igazítanunk kellett az egyes formula racing versenyekhez is” – osztotta meg élményeit a kihívásokról Mándi Gábor.

(A TechTogether versenyen részt vett még az egyetemet képviselve a BME Formula Racing Team (BME FRT) 3-as csapata is, amely ezúttal az Arago Green Technologies Kft. feladatának legügyesebb megoldójaként részesült különdíjban.)

A versenyszezon nyáron is folytatódott a BME Motorsport számára: július végén a csehországi (FS Czech Republic) megmérettetésen az összetett második helyet, ezzel pedig a team eddigi legjobb eredményét érték el. (A BME Motorsport cseh versenyéről készült összefoglaló videó a csapat YouTube-csatornáján tekinthető meg – szerk.) Augusztus elején a magyarországi (FS East) Formula Studenten vettek részt, augusztus végén pedig a horvát (FS Alpe Adria) megmérettetés következik. „A versenyszezon közben sem állt le a fejlesztés: az itthoni csapat már most gőzerővel dolgozik a következő versenyautónk tervein, valamint a hibrid hajtáslánc integrációján” – árulta el a hallgatókat foglalkoztató tervezési feladatokról a csapatmenedzser. Örömmel számolt be arról is, hogy a koronavírus-járvány után újból visszaálltak a személyes megjelenés mellett zajló versenyek, és szinte alig vannak korlátozások, ám a nyers- és alapanyag hiánya nehezíti az építést, kivitelezést. A versenyszezont követően kora ősszel a műhelyük teljes körű felújítását és korszerűsítését tervezik, továbbá előttük áll egy komoly fejlesztési lépcső is: a fiatalok célja, hogy az elektromos és a belsőégésű erőforrás ötvözésével ők legyenek Magyarországon az első hibrid hajtáslánccal versenyző Formula Student csapat.

A műegyetemi hallgatói versenycsapat várja a versenyautó-építés iránt érdeklődőket a havi rendszerességgel meghirdetett Motorsport Academy rendezvényeire, ahol személyesen is találkozhatnak a csapattagokkal, emellett a formációt szponzoráló cégek tartanak előadásokat különböző, a hallgatók számára érdekes, iparközeli és gyakorlati témákról.

 

További információk és friss hírek a BME Motorsport Facebook-oldalán olvashatók.

 

A BME Motorsport az őszi szemeszterben újra tagfelvételt hirdet. Minden érdeklődő jelentkezését várják. A részletekről a csapat a közösségi médiafelületein oszt meg részleteket. Jelentkezz és válj te is részesévé a sikerüknek!

 

 

TZS-KJ

Fotók: BME Motorsport