Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus tart előadást a Műegyetemen

A grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, a Manchesteri Egyetem professzora ad elő a BME-n szeptember 5-én 9 órától. 

Az előadás az Alkalmazott matematika határok nélkül című konferencia nyitó előadása. A kiemelkedő eredményességű kutatókat Budapestre invitáló Alkalmazott Matematikai Napok keretében megvalósuló konferencia a sorozatot elindító és aktívan gondozó műegyetemi professzor, Domokos Gábor 60. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre. A rendezvényt Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora nyitja meg, majd Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus mond köszöntőt. A részvétel ingyenes, de a szervezők kérnek mindenkit, hogy előzetesen regisztráljon: Registration form

Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov 1974-ben született. 1997-ben diplomázott Moszkvában, PhD értekezését Hollandiában Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen és 2001 óta a Manchester Egyetemen kutat. Itt jutottak el Andre Geim-mel közösen a grafén előállítási módjának felfedezésére, mely munkájukat 2010-ben Nobel-díjjal ismertek el. Novoszelov professzor kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, fotonika, kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Kutatásait a Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel ismerte el a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedő tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.

A szeptember 5-6-i konferencián, többek között a University of California (Berkeley), a University of Oxford, a University of Edinburgh, az ETH Zürich, a University of Bern, a University of Toronto, a University of Bristol valamint a Cornell University világhírű matematikus, fizikus, kémikus, mérnök, geológus és pszichológus professzorai tartanak előadást.

Helyszín: BME K épület, AUD MAX

Időpont: 2022. szeptember 5-6.

Részletes program: Alkalmazott Matematikai Napok | Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (bme.hu)

További információk:

 

A konferencia szervezői:

Dr. Károlyi György, egyetemi tanár, karolyi@reak.bme.hu

Dr. Sipos András Árpád, tanszékvezető, egyetemi docens; e-mail: siposa@eik.bme.hu

Dr. Várkonyi Péter, egyetemi tanár, e-mail: vpeter@mit.bme.hu

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport