Makettekkel és érdeklődőkkel telt meg az Aula

A retro/AKTÍV kiállításon az Exploratív Építészeti Tanszék kurzusait hallgatók közel 400 makettje látható szeptember 20-ig a K épület Aulájában.

A kiállítást nagy érdeklődéstől kísérve nyitotta meg a Műegyetem rektora, Czigány Tibor és Alföldi György, az Építészmérnöki Kar dékánja.

Az Exploratív Építészeti Tanszéken és elődjén, az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszéken közel tíz éve tart az a progresszív megújulási folyamat, amely Dobai János tanszékvezetése idején indult el, és egyik eredménye a tanszék tavalyi név- és arculatváltása immár Vasáros Zsolt tanszékvezetése időszakában következett be.

“A változás természetesen nem csak az arculatot, az elnevezést, de a tanszéken folyó mindennapi munkát is érintette. Ennek a lenyomata ez a mostani kiállítás, ahol a makettek a tanszék által oktatott tervezési tantárgyak mindegyikét reprezentálják – az első évfolyamtól a diplomáig, TDK munkákon keresztül az egyetem falain kívülre mutató projektekig.”- mondta Czigány Tibor. A rektor véleménye szerint a mérnök képzés, elsősorban az építészmérnök képzés elképzelhetetlen makettek készítése nélkül. Az építészek világában, ahol a forma, a szerkezet és a funkció együttes és arányos fennállása jelenti a sikeres megoldást, különösen fontos a térbeliség felfedezése, megélése. Czigány Tibor rektor köszöntője végén elismerését fejezte ki az Építészmérnöki Kar munkája iránt, melynek eredményeként idén előszőr a kar képzése bekerült a QS (Quacquarelli Symonds) felsőoktatási rangsor építészmérnöki képzési listájának legjobb 200 képzése közé. “ A V4 országok felsőoktatási intézményeinek minden hasonló képzését magunk mögé utasítottuk, ez a helyezés azt jelenti, hogy legjobb 1%-ban vagyunk. Futball hasonlattal élve olyan, mint a világ három legjobb csapata között lenni. Gratulálok a Karnak és a Tanszéknek, kívánom, hogy a mostani elsőévesek is hasonlóan jó minőségű és szép maketteket készítsenek."

Alföldi György az Építészmérnöki Kar dékánja kiemelte, hogy az elmúlt években változtak az építészeti programok, fejlődött a technológia, ezek hatására oldódott a tervezési tanszékek funkcionális felosztása, így egyre inkább univerzális építészeti tanszékekké váltak. "Ezek a makettek a fémjelzik tanszék nevét, az explorativitást, a hihetetlenül kíváncsi felfedezési vágyat. Az elért eredmények az oktatók és a hallgatók közös munkájának köszönhetők. Azt gondolom, hogy a makett egy építészeti műfaj, egyszerre maga a megvalósult gondolat, és eszköze a gondolkodásnak.”- mondta Alföldi György.

“Az Exploratív Építészeti Tanszék elődje az 1950-ben létrejött Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék volt. Küldetésünk ma is az, hogy az ipari épületekkel és terekkel kapcsolatos igényekre és kihívásokra építészeti választ adjunk. A kreatív útkeresés, az exploráció a tervezési programjaink frissességében és inspiráló helyszínek, jövőbe mutató tervezési problémák felkutatásában nyilvánul meg. A tanulmányutak, terepmunkák sokasága és az ott szerzett tapasztalatok elemzése fontos oktatási eszközünk. Ezek a hallgatói munkákban is átalakulást hoznak, ennek példáit láthatja a kiállítás közönsége.”- mondta el beszédében Vasáros Zsolt tanszékvezető, aki a páratlan gyűjtemény történetéről is beszélt.

”A gyűjtemény úgy jött létre, hogy megőriztük a hallgatói makettek legjavát. Az itt kiállítottnál lényegesen nagyobb anyaggal rendelkezünk, amit most láthatnak egy jószándékú, szubjektív válogatás.” A kiállításon mintegy 500 alkotó-hallgató munkája tekinthető meg, amely közel 60 oktató közreműködésével készült. A bemutatott makettek többek között erdélyi környezetbe tervezett épületek mellett többek között afrikai, mexikói, izlandi farmok terveit, egyiptomi terepmunkák és kapcsolódó tantárgyak, kurzusok eredményeit, korszerű hortobágyi kutatóközpontok, Somló-hegyi revitalizációs projektek, illetve budapesti és kistelepülési épületek terveit is reprezentálják.

Úgy tűnik, hogy modellek, mint a szemléltetés lehetőségei nem mennek ki a divatból, az építészek számára, különösen az oktatásban, az oktató-hallgató párbeszédben a tervezési folyamat meghatározó elemei maradnak. Bár a kiállításon elsősorban fizikai modelleket láthatunk, az érdeklődők QR kódokkal virtuális modellek is behívhatnak.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport - KJ

Fotók: Víg Johanna