Tovább vágtat a műegyetemi PARIPA!

Innovációra ösztönző kutatás-fejlesztési projekteken dolgozhatnak a Partnerségben az Iparral című program hatodik évfolyamának ösztöndíjas hallgatói.

Kibervédelemmel, mesterséges intelligenciával, kvantumkommunikációval és hálózati anomáliákkal kapcsolatos problémák megoldására vállalkoznak azok a fiatalok, akik részt vesznek a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének vállalati partnerekkel közösen alapított ösztöndíjprogramjában. A „Partnerségben az Iparral” (PARIPA) egy olyan egyedülálló kezdeményezés a hazai felsőoktatási palettán, amelynek már a hatodik évfolyama startolt el 2022 őszén.

„Egy olyan együttműködést sikerült kialakítani a tanszék és ipari partnerei között, amelynek résztvevőiként a hallgatóink az erős elméleti tudáson túl versenyképes, és az ipar által is igényelt kompetenciákkal (tudás-képesség-hozzáállás-tapasztalat) felvértezve kerülnek ki az egyetemről” – fogalmazta meg a 2018-ban útjára indított program célját Simon Vilmos, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi docense, a PARIPA program igazgatója. A tanszéki indíttatású kezdeményezésre idén 14 K+F projektet hirdettek meg a hallgatók számára, akik versenyképes kutatás-fejlesztési problémák megoldása közben gyakorlati tapasztalatot gyűjthetnek egy tanszéki oktató, valamint az adott témát hospitáló cég szakmai felügyelete mellett.

„Az idei évben meghirdetett témák közül több is a kibervédelemmel kapcsolatos: többek között autóipari partnerek által alkalmazott berendezésekben, valamint az IoT eszközök esetén különösen fontos lehet e rendszerek külső támadások elleni védelme. Terítéken van a mesterséges intelligencia: például chatbotok tervezésénél és tanuló algoritmusoknál lehet meghatározó az AI, emellett a hálózati adatbázisok elemzéséhez, hálózati anomáliák felderítéséhez (pl. csalások, visszaélések) is számos lehetőséggel kecsegtet a mesterséges intelligencia” – említett néhányat a legújabb PARIPA évfolyam előtt álló szakmai kihívásokból a műegyetemi oktató.

A szeptember elején megrendezett PARIPA Open Day eseményen az idei témákat meghirdető 9 ipari partner (Cloudera, CUJO AI, DXC Technology, Exadel Hungary, Knorr-Bremse, NISZ Zrt, Quadron Kibervédelmi Kft., Tresorit, Vodafone Magyarország) személyesen is bemutatkozott, majd az I épület aulájában standos kiállítással és networking lehetőséggel várták az érdeklődőket. A cégek profilja mellett már a meghirdetett K+F témákról is feltehették kérdéseiket a látogatók, amelyekre a témáért felelős vállalati és tanszéki mentorok válaszoltak.

A három féléves hallgatói képzési és ösztöndíjprogramra önéletrajz és motivációs levél kíséretében várták a jelentkezőket 3 preferált kutatás-fejlesztési téma megjelölésével. A beérkezett pályázatokat a tanszéki és vállalati mentorok közösen bírálják el, majd szóbeli beszélgetésre hívják be az ígéretes jelölteket. A motiváltság mellett sokat nyomnak a latba az eddigi tapasztalatok, az adott téma iránti elhivatottság, a tanulni akarás és az újdonságokra való nyitottság. A meghirdetettek témák egy része egyszemélyes feladat, ám vannak olyan ipari eredetű problémák, amelyek megoldásán 2-3 fős hallgatói csapatok dolgoznak majd. Az első félévben a választott téma hátterének megismerését, irodalomkutatást és a kapcsolódó technológiában való elmélyedést várják a hallgatóktól. Tavasszal a dilemma, probléma részletes feltárására is sor kerül, megszületnek az első eredmények, amelyeket a harmadik és egyben utolsó félév zárására összegzik a fiatalok. A program második és harmadik szemeszterére a hallgatók havi 70.000 forint ösztöndíjban részesülnek.

Az ösztöndíjasok számára rendszeresen szerveznek szakmai szemléletformáló és egyben közösségépítő ÖNKÉP Műhely foglalkozásokat, amelyekre hazai vállalati és közéleti szereplőket hív meg a tanszék. Olyan képességek kifejlesztése a cél, amelyek a partnercégek számára is kiemelkedően fontosak: kreativitás, kommunikáció, együttműködés, stratégiai gondolkodás, valamint olyan attitűdök, mint az eredményorientáltság, ügyfélközpontúság. Fontos cél még a programban résztvevő hallgatók közösséggé szervezése: ez már egy hatékonyan működő PARIPA Alumnit eredményezett, amelyhez a jövőben végző hallgatók is tudnak csatlakozni.

Simon Vilmos úgy látja, hogy ebből a hatodik éve sikeresen működő programból a cégek, a hallgatók és a tanszék is profitálnak. „A szakmai és technológiai ismereteken túl a leendő mérnökeink olyan menedzsment, üzleti-pénzügyi és jogi-szabályozási tudásra is szert tehetnek, fejleszthetik soft-skill képességeiket (csapatmunka, kommunikációs és előadói készségek, a siker és a kudarc zavartalan megélése, a felelősségvállalás következményeinek ismerete, bizonyos vezetői kompetenciák stb.), amelyekkel még versenyképesebbek lehetnek majd a hazai munkaerőpiacon. Ipari partnereink pedig olyan fiatal pályakezdőkkel dolgozhatnak együtt, akik már egyetemi éveik alatt gyakorlati tapasztalatot szereztek, valós ipari problémák megoldásán dolgoztak és beleláttak a vállalat működésébe. A kezdeményezés javára válik a tanszéknek is: hallgatóink mellett oktatóink iparközeli tudása is bővül, az új ismereteket és a közös munka eredményeit beépítik az oktatásba, ezáltal a tudás még több egyetemistához eljut” – sorolta a program előnyeit a BME VIK oktatója.

Simon Vilmos örömmel számolt be arról is, hogy immáron közel 50 főt számlál a PARIPA Alumni csapata, amely hamarosan 70 főre fog növekedni. Az egykori ösztöndíjasok a program végeztével is szoros kapcsolatban maradnak, havi rendszerességgel szerveznek szakmai eseményeket, vitaesteket és közös összefogással járnak körül különböző technológiai trendeket.

A PARIPA programot és az ott zajló szakmai munkát a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékéről Imre Sándor (tanszékvezető egyetemi tanár), Buttyán Levente (egyetemi docens, CrySys Labor vezetője), Petkovics Ármin (tudományos segédmunkatárs) és Prónai Gábor (címzetes egyetemi docens, az ÖNKÉP képzési műhely vezetője) támogatják.

A PARIPA programot bemutató videó a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék YouTube-csatornáján tekinthető meg.

A következő PARIPA program 2022. szeptember 26-án 16:15 órától, a BME Q épület QBF11 termében lesz: Solymos Ákos (Quadron Kibervédelmi Kft.) tart előadást a PARIPA Szakmai Est sorozat keretében napjaink kiberfenyegetettségeiről.

A programra előzetesen az alábbi linken lehet regisztrálni.

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: PARIPA Program