A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tagjai közé választotta Bacsárdi Lászlót

Bacsárdi László 2022. szeptember 17-én vette át akadémikusi oklevelét a Párizsban, Nemzetközi Asztronautikai Akadémia ünnepi rendezvényén.

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagjává választotta a MANT alelnökét, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docensét, Bacsárdi Lászlót. Az űrkvantumkommunikáció területén végzett munkájának elismeréseként három év levelező tagság után idén nyáron pedig az Akadémia tagjai rendes taggá választották meg. Ő az első műegyetemi oktató, aki tagja lett a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának, egyben az egyik legfiatalabb tagja a szervezetnek.

Az IAA négy szekcióban (alaptudományok, műszaki tudományok, élettudományok, társadalomtudományok) választja tagjait, amelyek száma több mint 80 országot képviselve eléri az 1300 főt. Az Akadémia a nemzetközi tudományos együttműködés segítésére szimpóziumokat, tanácskozásokat szervez, kiadványokat jelentet meg. Ezek egyike az Acta Astronautica című szakfolyóirat. Az elmúlt évtizedek során számos nemzeti tudományos akadémiával alakítottak ki együttműködést. Az idei tagválasztási eljárást követően a szervezetnek hét magyar tagja van (1 tiszteleti tag és 6 rendes tag).

 

 

 

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) 1960-ban alakult meg Kármán Tódor kezdeményezésére. Az ENSZ által 1996-ban elismert független nemzetközi szervezet célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása, és azon egyének szakmai teljesítményének elismerése, akik a tudomány és a technika űrkutatáshoz kapcsolódó ágaiban jelentőset alkottak. A szervezet székhelye Párizsban, Franciaországban található.

Az UniSpace Magyarország Konzorcium tagjaként Űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indít a BME, a képzésre BSc vagy MSc diplomával 2022. szeptember 2-ig lehet jelentkezni.A BME űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzésének szakfelelőse Dr. Bacsárdi László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar docense.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport - KJ

Fotó: IAA