Az innováció útjairól beszélt a szingapúri egyetem rektora

A világ egyik legversenyképesebb gazdaságának akadémiai vezetője a Műegyetem dísztermében tartott előadást.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) számos közös projektet megvalósító Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén negyedik alkalommal rendezte meg a Budapest Eurasia Forum-ot. A konferenciasorozaton az ázsiai és európai gazdasági-pénzügyi élet, a nemzetközi kapcsolatok, a technológiai szektor és az oktatásügy neves szakértői tanácskoztak arról, hogyan lehet kölcsönösen előnyös módon előmozdítani a fenntartható növekedést és a versenyképességet.

Az előadók között szerepelt Professor Tan Eng Chye, a Szingapúri Nemzeti Egyetem (National University of Singapore / NUS) rektora, aki budapesti programjai között a Műegyetemre is ellátogatott. A felsőoktatási világrangsorok élbolyában jegyzett NUS vezetőjét Czigány Tibor a BME rektora, Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes és Csiszár Emília az intézmény nemzetközi rektorhelyettese fogadta. Levendovszky János köszöntője után Tan professzor az egyetem főépületének dísztermében nagysikerű előadást tartott „Three stories on innovation” címmel, amelyben rávilágított, hogyan kapcsolódik a szingapúri gazdaság, valamint az egyetem sikere az innovációhoz.

A világ egyik leggazdagabb állama nemzeti egyetemének rektora történelmi előzményekről, majd a 21. század rohamosan változó társadalmi-gazdasági környezetének kihívásairól beszélt. Az előadás első felében kiderült, hogy a hatékonyság alapfeltétele az innováció-centrikus problémamegoldás és az élethosszig tartó tanulás. A professzor később három példa mentén foglalta össze a sikerességük pilléreit, amelyek a tengerentúli mobilitási- és versenylehetőségekből, az innovációs projekteket és fejlesztéseket listázó PatSnap rendszerből és a start-up-ok ideológiáján alapuló, helyi közösségben rejlő tudástranszferből fakadnak. Az előadást többek között Borhy László az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, valamint Tóth Ágnes a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója is végighallgatta.

A professzor prezentációja után Levendovszky János és Csiszár Emília további megbeszélést folytatott a Korea Foundation for Advanced Studies (KFAS) elnökével és nemzetközi igazgatójával, valamint a KDI School of Public Policy and Management / School of Development Policy Budapestre érkezett professzorával. A tárgyalás, amelyen részt vett Vigh László Gergely a BME Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság igazgatója és Nemeslaki András tanszékvezető is (BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék), érintette a kutatási együttműködési lehetőségeket és a mobilitási programokat egyaránt.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Víg Johanna