Euromérnöki cím felé tart a Műegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a mérnökszervezetek európai szövetségének tagja és a BME.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Mérnöki Kamarával (MMK) azzal a céllal, hogy az intézmény a Nemzeti Mérnökszervezetek Európai Szövetségében (FEANI) való tagságát megújítsa.

A FEANI 1951-ben alapított szakmai közössége jelenleg 33 európai állam mintegy 350 mérnökszervezetének és felsőoktatási intézményének együttműködését koordinálja, további szerveződésekkel együttműködve pedig a mérnöki szakmák érdekképviseletét látja el az Európai Unióban.

A FEANI felelősségi köréhez tartozik az Európai Mérnökképző Intézmények Nyilvántartása. A felsőoktatási intézmények számára több szempontból is rendkívül hasznos, ha a szakmai listában jegyzésre kerülnek. A nyilvántartásban való szereplés az egyetemek és főiskolák képzésének nem csak egyfajta minőségi mutatója, hanem a nemzetközi hallgatók intézményválasztásának is fontos fokmérője. Így a jelenleg elkezdődött közös kooperáció a BME nemzetköziesítésének és a külföldi hallgatók még eredményesebb elérésének stratégiai eszköze lehet.

Az együttműködés aláírásával az MMK elindítja a FEANI tagsághoz szükséges eljárási procedúrát, valamint a belépést követően részt vesz a szervezet munkájában is. A taggá válás fő célja, hogy a Műegyetem hallgatói tanulmányaik végeztével megszerezzék az Euromérnöki cím (Eur. Ing.) viseléséhez szükséges jogosultságot.

Az együttműködési megállapodást Czigány Tibor, a Műegyetem rektora, Pálfalvi András általános kancellár-helyettes és Szőllőssy Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke írták alá.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Geberle B.