Maradj ébren és tölts egy éjszakát a Műegyetemen!

A közönség előtt ritkán megnyíló laborok, minden érzéket megmozgató interaktív bemutatók, történelmi kulisszák és a holnap műszaki témái a Kutatók Éjszakája BME-s programjain.

Az év egyik legszínesebb és leggazdagabb tudományos és ismeretterjesztő repertoárjával rukkol elő a Műegyetem a szeptember 30-dikán és október 1-jén megrendezendő Kutatók Éjszakája BME-s helyszínein. Az intézmény mind a 8 kara, a BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) és a BME Művészeti Rezidenciaprogram összesen 70 programmal várja a tudományok iránt érdeklődő gyermekeket, családokat, felnőtteket.

A Műegyetem idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos kezdeményezéshez, amelynek célja tudományos ismeretterjesztés, valamint a kutatói és mérnöki életpályában rejlő izgalmas lehetőségek bemutatása.

A műegyetemi programokra látogatók többek között megtudhatják, mi az oka a színtévesztésnek, és hogy ez „hiányosság” hogyan korrigálható egy színszűrős szemüveg segítségével. Az igazán kíváncsiak olyan laboratóriumokba is beléphetnek, amelyeket ritkán nyitnak meg a hétköznapi közönség előtt: barangolhatnak a vízlaborban, tehetnek egy sétát a műegyetemi tanreaktorban, megnézhetik, hogyan modellezik a mérnökök a közúti közlekedést vagy éppen mi történik egy földi műholdvezérlő állomáson.

A legbátrabbak önvezető járművel versenyezhetnek, és fény deríthetnek arra is, mi hajtja a repülőgépeket, mitől recseg az autórádió vagy éppen előre jelezhető-e a földrengés az Eötvös-inga segítségével. Megpróbálhatnak távoli űreszközökkel beszélgetni, nyomtathatnak fémeket 3D-ben, míg a műegyetemi kutatók elkalauzolnak a bioérzékelők nanovilágába is. A közönség előtt feltárul a fáraók országa is: az ember formálta egyiptomi építészet, köztük a sírok és a rejtett kincsek világába vezetnek be a műegyetemi tudósok.

Az este egyik különlegességeként Härtlein Károly közös fizikai bemutatót tart a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarral, amelynek meghívott vendége, Gryllus Dániel lesz. A meghökkentő bemutatóiról is elhíresült mesteroktató most azt bizonyítja be, hogy a zene és a fizika látszólag egymástól távoli világa között valójában szoros kapcsolat áll fenn.

Az interaktív bemutatók résztvevői megismerhetik az ipar 4.0-t és a digitalizáció kihívásait, kiderül, mire következtetnek a mérnökök az emberi szem mozgásából, sőt, a látogatók ki is próbálhatják a szemmozgást követő eszközöket. Szó lesz digitális tanulásról és az online oktatásban szerezhető digitális kitűzőkről, atomenergiáról és fúziókutatásról, a kvantumösszefonódásról és a kvantumkommunikációról, az emberiség pénzügyi sokszínűségéről, és mindezek mellett megismerhetjük a COVID-örökséget: a maszkviselés, a távolságtartás vagy az oltottság szociálpszichológiáját. Újra lesz sétával egybekötött kincskeresés az egyetemi könyvtárban, múlt-túra és történelmi kulisszák a félve őrzött levéltári dokumentumok között. A műegyetemi rezidens művészek egyedi elképzeléseiket mutatják be a robotika és művészet kapcsolatára, a színérzékelésre, és kísérletet tesznek arra is, hogy egy interaktív kiállítás keretében megfagyasszák az időt, a látogatók pedig saját időlenyomatukat szoborszerű kompozícióként tekinthetik majd meg.

A Műegyetemről indult a magyar Kutatók Éjszakája

Az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében rendezték meg 2005-ben. Härtlein Károly, az intézet későbbi mesteroktatója tette a legtöbb erőfeszítést annak érdekében, hogy elinduljon a programsorozat. 2003-ban Németországban találkozott először azzal az európai uniós kezdeményezéssel, amelynek keretében egy napra megnyitották a kutatóhelyeket a nagyközönség előtt. Amikor 2005-ben a Fizika Nemzetközi Évét rendezték, a mesteroktató az Eötvös Loránd Fizikai Társulat kommunikációért felelős főtitkárhelyetteseként szorgalmazta a szélesebb közönséget megcélzó előadások megszervezését. A Mindentudás Egyeteme program csapata, valamint a Puskás Tivadar Távközlési Technikum oktatói fogtak össze a BME-vel, hogy útjára indítsák azt az eseménysorozatot, amely mára önálló márkanévvé nőtte ki magát, és nélkülözhetetlen az ismeretterjesztésben.

A Kutatók Éjszakája mai programjain szórakoztató és inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon, valamint további játékos programokon keresztül valamennyi korosztály megismerkedhet a tudományos világ számos új, innovatív eredményével.

Az országos eseménysorozat továbbra is ingyenes, ugyanakkor néhány bemutató látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. Így lesz ez a Műegyetemen is, ezért érdemes mielőbb tájékozódni a programokról. A BME-n szervezett programokról bővebb információ a rendezvény műegyetemi oldalán érhető el. 

 

A 2021-ben tartott műegyetemi Kutatók Éjszakája képes beszámolója a bme.hu egy korábbi összeállításában tekinthető meg.

 

 

Maradj ébren és tarts velünk!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a BME Kutatók Éjszakáján.