Közép-Európai Építészeti Díjjal tüntették ki Balázs Mihály professzort

A BME Építészmérnöki Kar egyetemi tanára Prágában vett át rangos kitüntetést a cseh köztársasági elnöktől.

A Visegrádi országok és Szlovénia által alapított Jože Plečnik-díjat szeptember 14-én, Prágában adták át, országonként öt építésznek. Magyarországról Balázs MihályGutowski RobertKrizsán AndrásNagy Csaba és Zoboki Gábor vehette át a rangos elismerést, amelyet a prágai várban Miloš Zeman cseh köztársasági elnök adott át. A díjazott magyar építészek mindegyike a BME Építészmérnöki Karán szerzett diplomát.

Balázs Mihály, Kossuth-, Ybl-, és Prima Primissima-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a 1986-tól tanít a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékén, 2020-ig a tanszék vezetője volt.

A Visegrádi országok építőművész szövetségeinek vezetői és a Szlovén Építész Szövetség delegáltjai 2022. szeptember 13-án és 14-én találkoztak Prágában, hogy tisztelegjenek a 150 évvel ezelőtt született Jože Plečnik építész és a Visegrádi Négy országok (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) építészeinek munkássága előtt. Ebből az alkalomból adták át az idei Jože Plečnik - 2022 Közép-európai építészeti díjat is. 

Jože Plečnik szlovén építész kivételes kulturális örökséget képvisel, nemcsak szlovén, hanem az európai és nemzetközi építőművészet terén is. A díjat 2018-ban alapították azzal a céllal, hogy kiemelje a 21. századi cseh és szlovák építészet jelentőségét. A rangos elismerés az idén Közép-Európai Építészeti Díj címmel egészült ki, hogy a Cseh Köztársaságon kívül a Visegrádi 4 országok építőművészetét és a régió vendégországainak építészeti munkásságát is felölelje, illetve lehetőséget teremtsen a nemzetközi együttműködésre, olyan intézményekkel, mint a Nemzetközi Építészszövetsége (UIA) és az UNESCO.

A díjat minden országból öt személy kaphatta meg az alábbi kategóriák szerint:  

I. Építészeti tevékenységek
II. Tudományos, kutatási, publikációs és pedagógiai tevékenység
III. Szakmai tevékenységek az örökségvédelem területén
IV. Független építész közéleti tevékenység vagy más szakmai csoportok, műhelyek, kézműves műhelyek vezetése az épített környezet minősége érdekében.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: http://kozep.bme.hu