Folytatja közös munkáját a Műegyetem és az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Hosszú távú tudományos -oktatási kulturális szövetség alapja az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Műegyetem között most megújított együttműködési megállapodás.

Együttműködési megállapodást kötött az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a BME 2022. szeptember 6-án - a szakmai kapcsolatok megerősítése érdekében - írásos formában is rögzítették közös célkitűzéseiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az erdélyi tudományos életet és kultúrát szolgáló Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) vezetői.

A 18 évvel ezelőtt, 2004-ben kötött megállapodás megújításával a két intézmény hosszútávú tudományos-oktatási-kulturális szövetsége valósulhat meg, amely kiterjed a tudományos munkákkal kapcsolatos kutatói látogatások elősegítésére, a kárpát-medencei fiatal magyar kutatók és egyetemi oktatók közösségének együttműködésére, közös konferenciák, tudományos ülések, műhelybeszélgetések szervezésére, kutatás-fejlesztési projektek elindítására, közös kutatási eredmények megosztására, valamint intézményi publikációk cseréjére és könyvtárközi együttműködésekre egyaránt.

Az ünnepi eseményen részt vett Bitay Enikő professzor asszony, az MTA külső tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke, Czigány Tibor professzor, a Műegyetem rektora, Csiszár Emília professzor asszony, nemzetközi rektorhelyettes, Ézsiás Anikó, a BME OMIKK főigazgató-helyettes asszonya, az NKI képviseletében Marositsné Moldvay Rita nemzetközi koordinátor, valamint Pálfalvi András, a BME általános kancellár-helyettese.

Az 1859-ben alapított, a tudomány, az ismeretterjesztés és a kultúra szolgálatában álló Egyesületről, az erdélyi magyar tudományosság értékalapú és értékvédő közösségéről, küldetéséről, könyvtári, valamint nyomdai tevékenységéről - könyvtárközi kapcsolat keretében - a BME OMIKK Tudományos és Műszaki Tájékoztatás című folyóiratában cikk jelenik meg a közeljövőben.

Az Egyesület honlapja: www.eme.ro

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Geberle B.