Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tovább nőtt a műegyetemi kutatók és tudományos munkájuk megbecsülése

2022. 10. 19.

Közel 2 milliárd forint támogatást nyertek a BME kutatói idén a hazai OTKA pályázatokon, ezúttal már 4 alprogramban is díjazták az intézmény kiválóságait.

A tavalyinál is több, összesen több mint 1,88 milliárd forint támogatást ítéltek oda azoknak a műegyetemi kutató szakembereknek, akik sikerrel pályáztak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) típusú pályázati programjának felhívásaira.

A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a magyar tudományos kiválóságok fejlődését, növelje a hazai szakemberek és kutatási intézmények elismertségét. Az egyes alprogramokra egyéni kutatók, valamint kutatócsoportok jelentkezését várták, akik az elkövetkezendő 3 vagy 4, illetve 5 évre nyerhettek támogatást tudományos munkájukhoz.

Az OTKA-típusú kiírásoknál a rendelkezésre álló forrás mértéke az utóbbi években folyamatosan nőtt: a 2021-es 11,5 milliárd forinthoz képest 2022-ben 2 milliárd forinttal több támogatási forrásra lehetett pályázni. Idén nőtt a közvetlen kutatási célokra fordítható finanszírozás hányada is.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is többszintű eljárásban, egyéni bírálók és szakértő testületek részvételével és véleménye alapján született meg a végleges döntés. A benyújtott kutatási tervek újszerűsége, színvonalas publikálása, tudományos jelentősége, a várható eredmények tudományos és társadalmi hasznosítása sokat nyomott latba, és további előnyt jelentett a korábbi kutatói teljesítmény, a publikációk száma és az idézettséggel mérhető tudományos eredmények is. A nyertesek többek között vállalják, hogy eredményeiket publikációk formájában adják közre, ezzel pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy munkásságukat a hazai mellett a nemzetközi tudományos közösség, a szélesebb nyilvánosság is megismerje.

 

Kutatási témapályázat

A Kutatási témapályázat felhívásra a kutatói kezdeményezésű, tematikus prioritások nélküli, bármely tudományterületen végezhető ígéretes alapkutatási programokkal pályázhattak a szakemberek.

2022-ben 613 projektjavaslatot nyújtottak be összesen 24,11 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. Végeredményben 177 új kutatási projekt indulhat, összesen mintegy 7 milliárd forint támogatásból (bölcsészet- és társadalomtudomány 54, élettelen természettudományok 49, komplex környezettudomány 27, míg orvosi és biológiai tudományok területéről 47 nyertes pályázat).

 

A Kutatási témapályázat műegyetemi nyertesei 2022-ben:

A teljes eredménytáblázat az NKFI Hivatal honlapján érhető el.

 

Fiatal kutatói kiválósági program

Az ifjú és az elmúlt 12 évben (2010. január 1-jét követően) tudományos fokozatot szerzett kutatóknak hirdetett külön pályázati programot az NKFIH. A kezdeményezés célja, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítsanak és önálló kutatási projektet indítsanak Magyarországon.

2022-ben mintegy 400 projektjavaslatot nyújtottak be összesen 14,66 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. Végeredményben 102 új kutatási projekt indulhat, összesen mintegy 3,7 milliárd forint támogatásból (bölcsészet- és társadalomtudomány 25, élettelen természettudományok 31, komplex környezettudomány 17, míg orvosi és biológiai tudományok területéről 29 nyertes pályázat).

 

A Fiatal kutatói kiválósági program műegyetemi nyertesei 2022-ben:

A teljes eredménytáblázat az NKFI Hivatal honlapján érhető el.

 

Posztdoktori kiválósági program

A tudományos fokozattal már rendelkező, ám a kutatói pályájuk elején járó szakemberek jelentkezését várták a Posztdoktori kiválósági program idei felhívására. A kezdeményezés lényege, hogy arányosan illeszkedve a hazai alapkutatási versenypályázati portfólióba, a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához járuljon hozzá. A konstrukcióval az ifjú kutatókat arra kívánják ösztönözni, hogy az akadémiai pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt társakkal működjenek együtt, alapozzák meg és építsék fel hazánkban tudományos karrierjüket.

2022-ben 74 kutató nyert 3 éves támogatást összesen mintegy 2 milliárd forint értékben (bölcsészet- és társadalomtudomány 20, élettelen természettudományok 18, komplex környezettudomány 17, míg orvosi és biológiai tudományok területéről 19 nyertes pályázat).

 

A Posztdoktori kiválósági program műegyetemi nyertesei 2022-ben:

A teljes eredménytáblázat az NKFI Hivatal honlapján érhető el.

 

Élvonal – Kutatási Kiválósági Program

A felhívásra sikeresen pályázók arra vállalkoztak, hogy az elkövetkezendő 5 évben olyan világszínvonalú eredményekkel kecsegtető kutatási projektet valósítsanak meg Magyarországon, amely hozzásegíti őket ahhoz, hogy az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetett konstrukciókban is részt vegyenek pályázás útján.

2022-ben 19 érvényes pályázatot nyújtottak be, több mint 6,2 milliárd forint támogatási igénnyel (bölcsészet- és társadalomtudomány 3, élettelen természettudományok 9, komplex környezettudomány 5, míg orvosi és biológiai tudományok területéről 2 benyújtott pályázat). Valamennyi pályázó személyesen is bemutatta elképzeléseit a bírálóknak. Végül 10 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 270 és 320 millió forint közötti, összességében 3 milliárd forintnyi támogatást.

 

Az Élvonal – Kutatási Kiválósági Program műegyetemi nyertesei 2022-ben:

A teljes eredménytáblázat az NKFI Hivatal honlapján érhető el.

 

Gratulálunk a nyertes kutatóinknak, munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

TZS-KJ

Forrás: NKFIH honlap