Novemberben ismét a magyar tudományé a főszerep

A Magyar Tudományos Akadémia 19. alkalommal rendezi meg a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatot, melyből idén sem maradnak ki a BME kutatói és előadói által kínált programok.

A november3-tól a hónap végéig tartó Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a tudomány különböző területeit célzó előadásokon, workshopokon és konferenciákon vehetnek részt az érdeklődők.

A tudományünnep célja, hogy megmutassa, milyen segítséget nyújthat a tudomány a környezetünkben felmerülő problémák felismerésében és megoldásában, ezáltal pedig a fejlődésben és a jövő építésében.

A programok között különös figyelmet kap többek közt a jelen energiaproblémái, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. A BME kínálatában megtalálhatóak a közlekedésfejlesztéshez, a kvantumtechnológia kutatásához és egyéb hagyományőrző, ünnepi alkalmakhoz kapcsolódó rendezvények is, úgymint az Akikre büszkék vagyunk oklevélátadó ünnepély vagy a Professzori székfoglaló előadások.

 

Ízelítő a Műegyetem idei változatos programkínálatából:

 

Környezetgazdaságtan, fenntartható fejlődés, ökológiai gazdaságtan – múlt és jövő (2022. november 3. 16:00 BME Q épület, QA226-os terem)

A környezetgazdaságtan témakörének hazai oktatása és kutatása az 1990-es évek elején kezdődött meg Magyarországon, így mára már több, mint harminc éves múltra tekint vissza. Az elmúlt harminc év sikereiről és kihívásairól beszélgetünk a tudományterület nagyjaival, illetve arról, hogy hogyan látják ezeket az eredményeket és mit gondolnak, mit hoz a jövő.

 

Professzori székfoglaló (2022. november 7. 15:00 BME Központi épület, Díszterem)

Az újonnan kinevezett oktatók 2022 szeptemberében vehették át kinevezésüket Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában, november 7-én pedig megtartják hagyományos professzori székfoglaló előadásaikat a BME Központi épületének Dísztermében.

 

Vakon voltunk; mostanáig? Állapotbecslés a kisfeszültségű elosztóhálózaton (2022. november 14. 14:00 BME V1 épület, 404-es terem)

Magyarországon mintegy 165 000 kilométernyi vezeték biztosítja a magas színvonalú villamosenergia-ellátást. Az MTA-BME Lendület FASTER Kutatócsoport 2019-2022 között arra fókuszált, hogy ez a jövő kihívásainak megfelelő, okos megoldásokkal felszerelt, innovatív, rugalmas és modern hálózattá legyen átalakítható. A rendezvény keretében a kutatócsoport bemutatja a szeptemberben zárult munka legfontosabb eredményeit.

 

Az energiaellátás biztonsága – hogyan merre? – konferencia (2022. november 15. 13:00 MTA Székház, Nagyterem)

A tudományos ülés aktuális kérdésekkel foglalkozik, amelyek a járvány és az orosz-ukrán háború generálta gazdasági válság miatt kerültek az egész társadalom fókuszába. Az első részben szóba kerül a nukleáris energia felhasználása mellett a megújulók és az használatukhoz szükséges energiatárolási módszerek fejlődése. A második rész a szigorodó energetikai előírások ipari és lakossági fogyasztókra való hatásával foglalkozik, nem megkerülve az energiaszegénység kérdését sem.

 

Akikre büszkék vagyunk (2022. november 21. 15:00 BME Központi épület, Díszterem)

Az esemény keretein belül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem köszönti az elmúlt évben rangos hazai pályázatokon résztvevő nyerteseit és kiválóságait, hallgatókat és oktatókat egyaránt.

 

Alapkutatások a közlekedésben - konferencia (2022. november 23. 14:00 MTA Székház)

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan folyamatban lévő közlekedés- és járműtudományi kutatások bemutatásáról szóló konferencia a BME és a Széchenyi Egyetem kutatóinak és oktatóinak részvételével.

 

Kvantum-innováció a BME VIK-en: Eredmények és tervek 2022 (2022. november 23. 16:00 BME Q épület, QBF10-es terem)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen több csoport is foglalkozik kvantumtechnológiával. A rendezvény áttekinti a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium (KNL) BME VIK-hez kapcsolódó kvantumkommunikációs eredményeit és jövőbeli terveit, és kitér a 2023 januárjában induló Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) VIK-hez kapcsolódó terveire is.

 

„BME a fenntarthatóságért” – konferencia (2022. november 25. 10:00 BME Q épület)

A fenntarthatóság a modern kor egyik legnagyobb társadalmi kihívása, amelyben a jövőért viselt felelősségünk nyilvánul meg. Ennek napjainkban különös aktualitást ad az energiatakarékosság. A BME elkötelezett a környezetvédelemben, a klímacélok teljesítésében és energiatakarékosságban, amivel kapcsolatos programok már megindultak az Egyetemen. Mivel ezen kérdések stratégiai megválaszolásához tudományos kompetenciákra is szükség van, a BME a tudásvagyonával és sokrétű kutatási fejlesztési eredményeivel is szeretne ezekhez a válaszokhoz hozzájárulni, illetve a fenntarthatóság kutatásának aktív részese lenni.

 

Távközlés és Mesterséges Intelligencia (2022. november 29. 16:00 BME I épület)

A Távközlés és Mesterséges Intelligencia kutatás-fejlesztésének több évtizedre visszavezethető összefonódásai vannak. Ezen a workshopon az aktuális kutatási eredmények bemutatása mellett a közeljövő lehetőségei és tudományos kihívásai kerülnek terítékre.

 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2022. évi rendezvénysorozatával kapcsolatos információk az MTA honlapján is elérhetők.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport