Négy csoportban kezdődött meg a szakmai munka a „Fenntartható BME” programban

A Műegyetem vezetésének céljai között kiemelt jelentőségű a környezettudatos megoldások felkutatása, bevezetése, támogatása és népszerűsítése.

Az idei év tavaszán megalakult „Fenntartható BME” programon dolgozó munkacsoport széles körben fogja össze a témához kapcsolódó műegyetemi polgárokat. A karok és a Kancellária képviselői mellett doktoranduszok, és olyan hallgatók is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe, akik munkájuk során a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyéért hatékonyan tenni tudnak. A munkacsoport tevékenységét Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese felügyeli. A szakmai munkáért rektori megbízottként Keglevich György, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi tanára felel. Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ igazgatója pedig tanácsadóként vesz részt a szakmai munkában, amely négy csoportban, az energetika, a hulladék, a közlekedés és a szolgáltatás témaköreihez kapcsolódóan kezdődött meg. A kezdeményezéshez kapcsolódóan november 25-én „BME a fenntarthatóságért” c. konferencián várja a téma műegyetemi kutatóit, szakértőit a munkacsoport. Az eseményen a nyolc kar oktatói és kutatói számolnak be négy szekcióban a BME szerteágazó kutatói és fejlesztői képességeiről és eredményeiről a fenntarthatóság területéhez kapcsolódóan. A szervezők október 21-ig várják a BME oktatói, kutatói, doktori hallgatói, valamint nem akadémiai munkatársai jelentkezését.

A szakmai csoportok tagjai:

Energetika (és vízügyek): Vezető: Dr. Harmathy Norbert (ÉPK), társ-csoportvezető: Dr. Szalay Zsuzsa (- ÉMK); tagok: Dr. Kaderják Péter (Zéró Karbon), Dr. Levendovszky János (VIK),  Dr. Csoknyai Tamás (GPK), Dr. Simon Ferenc (TTK), Dr. Ender Ferenc (VIK), Dr. Pálvölgyi Tamás (GTK)

Hulladék (és újrahasznosítás): Vezető: Dr. Feigl Viktória (VBK), társ-csoportvezető: Dr. Tábi Tamás (GPK); tagok: Dr. Keglevich György (VBK), Dr. Alföldi György (ÉPK), Dr. Kovács Norbert Krisztián (GPK), Pokol Júlia (doktoráns, ÉPK), Veress Nikolett (hallgató VBK)

Közlekedés: Vezető: Dr. Esztergár-Kiss Domokos (KJK), Dr. Zilahy Gyula (GTK), Dr. Varga Pál (VIK), Dr. Lovas Tamás (ÉMK)

Szolgáltatás: Vezető: Dr. Buzási Attila (GTK), társ-csoportvezető: Kovács Klára (Kancellária, HSZI), Vajda Emília (Kancellária, HSZI), Dr. Szabó Mariann (GTK)

„A kari felelősök és a hallgatók hozzávetőlegesen 150 javaslatot összesítettek, melyeket szélesebb körben, ill. a csoportokban szakmai szempontok szerint dolgoztak fel és soroltak be a szerint, hogy milyen időtávon belül valósíthatók meg. Először a rövidtávon teljesíthető javaslatok megvalósításán dolgozunk, majd fokozatosan realizálódik a többi hasznos ötlet is. A munkacsoportok folyamatosan várják a BME környezettudatos és gazdaságos működését előrevivő további felvetéseket. Bízunk abban, hogy a BME szakembergárdája hathatós segítséget ad a működésünk racionalizálásában. Tervezzük, hogy jelentkezünk energiatakarékossággal, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos és zöld közlekedésre buzdító ismeretterjesztő anyagokkal. Rövid hírekkel a BME honlapján és a hírlevélben is rendszeresen jelentkezünk majd.”- mondta Keglevich György professzor.

A Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék két előadást hirdet meg az őszre, amelyek a munkacsoport tematikájához is kapcsolódnak. Bartus Gábor adjunktus és Reichardt Luca, regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakos hallgató előadása október 26-án 18 órakor kezdődik „Körforgásos gazdaság, hulladékmegelőzés” címmel a BME Q épület A403-as termében. A következő előadás november 24-én 12:30-tól követhető Teams-en a „zöld iroda” programról Tóth Gergely és Herner Katalin tolmácsolásában (a linket később közöljük).

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs csoport-KJ