A műegyetemi hősök emlékére

1956. november 4-én indult el a szovjet csapatok bevonulása a forradalom és szabadságharc elfojtására. Czigány Tibor rektor beszédében a Műegyetem hősi halottaira emlékezik.

„Ma 33 éve, hogy az 1956-os szabadságharc és forradalom egykori diáknagygyűlésének helyszínén, a Műegyetem központi épületének alujában szabadon ünnepelhetjük, a forradalmi események elindulását” – emlékeztetett köszöntő beszédében a jeles ünnep műegyetemi hagyományaira Czigány Tibor rektor.

A teljes beszéd a BME YouTube csatornáján megtekinthető.

Az egyetem vezetője ezúttal a forradalom kilenc műegyetemi hősi halottjának személyét idézte fel, mindegyikükről személyes gondolatokat megosztva: Albrecht Márton, Bartók József, Danner János, Havas József, Lajos Ferenc, Péch Géza, Rössler János, Szilágyi József és Vedrál Vilmos. Mint mondta e hősök hű keresztmetszetét adják a Műegyetem forradalmi ifjúságának, az egyetemi hallgatóságnak: van köztük két építőmérnök, két gépészmérnök, két építészmérnök, egy vegyészmérnök és két villamosmérnök hallgató. Öten nappali, hárman esti tagozatosak voltak, egy pedig már befejezte tanulmányait. „A Műegyetem hősei nemcsak ők kilencen, hanem mindenki, aki részt vett az események alakításában. A Műegyetem hősei Önök, akik itt ülnek 66 év után, akik nem hagyták, hogy a forradalom lángja kialudjon, akik a megtorlástól szenvedve, itthon, vagy külföldre emigrálva vitték tovább az eszmét és járultak hozzá ahhoz, hogy mai itt szabadon ünnepelhetünk. A Műegyetem hőseinek emlékét a 240 éves Műegyetem megőrzi, örökségüket tovább viszi és példaképül állítja őket a mai ifjúság elé.” – zárta gondolatait Czigány Tibor rektor.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport
Fotó: Geberle B.