Akinél a jog, annál a tudás – a tudás pedig érték, piaci előny és szellemi hatalom

Műegyetemi kutatók a szellemi termékek oltalmában és az iparjogvédelemben szerezhetnek jártasságot a BME FIEK által szervezett képzésen.

A szellemitulajdon-védelem fontos szerepet tölt be a gazdaságban, a társadalomban, ösztönzi az innovációt és a kreatív alkotást. A világon a legtöbb hatályos szabadalmat - több mint 3,1 milliót - az USA-ban jegyeztek be, míg a „legjobb” európai állam, Németország, 703 ezernél is több bejegyzett szabadalommal bírt 2018-ban. Magyarországon tavaly a hatályos szabadalmak száma 33 566 volt, ami örvendetes 5%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.

Októberben indult el a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) szervezésében az iparjogvédelmi képzés, amelyhez továbbra is csatlakozhatnak a szellemitulajdon-védelem, az oltalom rendszere, annak megszerzése, és az ezekkel kapcsolatos eljárások, folyamatok, információforrások és a gyakorlati alkalmazhatóságuk iránt érdeklődő intézményi kutatók. „Olyan szakemberek jelentkezését várjuk, akik kutatás-fejlesztési munkájuk során mások számára még ismeretlen eredményekre jutnak, és az új eredményeket minél előbb szeretnék oltalom alá helyezni, a gyakorlatban alkalmazni és ipari partnerek számára elérhetővé tenni, miközben az alkotáshoz, találmányhoz fűződő jogaikat megóvják” – fogalmazott a képzést szervező BME FIEK.

A gyakorlatorientált foglalkozásokat a FIEK iparjogvédelmi és üzletfejlesztési szakemberei tartják magyar nyelven. A képzésen olyan témákról esik szó, mint az oltalom jelentése, formái és jellegzetességei; megismerhetik a szellemi tulajdon védelmének eljárásait, és arra is sok példát láthatnak, hogyan lehet az iparban is alkalmazni az iparjogvédelmi oltalmakat. A képzés résztvevői alapos tájékoztatást kapnak a BME BRIDGE Iroda nyújtotta adminisztratív és eljárásbeli segítségéről, amelyet a hozzájuk forduló műegyetemi kutatóknak nyújtanak egy új eredmény elérése esetén.

 

A képzést hibrid formában valósítják meg:

  • a személyes jelenléti foglalkozásokat a Z épület 9. emeleti tantermében tartják, illetve
  • online, belső egyetemi VPN hozzáféréssel Teams-csatornán lehet becsatlakozni az órákra.

 

A programon történő részvétel önkéntes és ingyenes.

 

Milyen témák várhatók még az iparjogvédelmi képzésen?

 

A kutatási eredmény formája

2022. november 7. (hétfő) 14:15-15:45

 

Nézzük az alábbi gyakorlati példát: szakemberünk egy K+F pályázati projekt keretében létrehozott egy egyedi formájú, külsőre inkább dísztárgyra hasonlító, ám a különféle sugárzások mérésére alkalmas, értékes információkat szolgáltató műszert. Az utóbbi két év során annyi mérési eredményre tett szert, amelyek már indokolják egy adatbázis létrehozását, és egy elemző szoftver bevetését is. Mit tehet a kutató ilyen esetben? Hogyan védheti meg azt a szellemi tulajdont, amit a projekt során létrehozott? Segítünk a döntésben, közösen megtaláljuk a megoldást!

 

A bejelentés első lépései

2022. november 14. (hétfő) 14:15-15:45

 

Kutatóként rájövünk, hogy olyan átütő eredményt értünk el a vizsgálatok során, amelyet nagyon jól lehetne a gyakorlatban, az iparban is hasznosítani. Hogyan kezdjünk hozzá? Kinek és hol jelezzük az eredményeinket? Mi mindenre van szükségünk ehhez? Kik és hogyan támogathatnak minket ebben az első időszakban?

 

A FIEK és a kutató együttműködése

2022. november 21. (hétfő) 14:15-15:45

 

Kutatóként már megvan az újszerű eredményünk, el is indultunk a szellemi tulajdon védelmének útvesztőjében, sőt, már elnyertük az Iparjogvédelmi Bizottság támogatását, vagyis lehetőségünk van rá, hogy kutatásunk a megfelelő iparjogvédelmi és/vagy szerzői jogi területen kiteljesedhessen. Mi a következik ezután? Mit kell tenni a szabadalmi bejelentéskor? Mi az a TRL 5-ös szint? Hogyan indulhat el a hasznosítás? Hogyan működhet együtt a piacot és konkurenciát ismerő kutató, és a jogi rendszerben otthonosan mozgó FIEK? Hogyan segítheti a FIEK a kutató munkáját, érvényesülését, védelmét?

 

Az üzleti terv és az ismert szerződési modellek

2022. november 28. (hétfő) 14:15-15:45

 

Kutatónk már egy olyan szintre jutott új eredményeivel, hogy akár egyetemen kívüli tőkét is bevonna a további fejlesztésekhez vagy a piaci érvényesüléshez. Találmányát nemcsak magának őrizné meg, hanem valahogyan a felhasználók tudomására hozná annak létezését, méghozzá a vevők számára vonzó formában. Ebben az előadásban górcső alá vesszük az üzleti tervet. Hogyan álljunk neki? Mire figyeljünk? Mi legyen benne? Mi NE legyen benne? Mit kell tenni, amikor eljutunk a szerződéskötés fázisáig.

A képzéssel, a szellemi jog tulajdonával és az iparjogvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban Dudás Ágnes a BME Bridge Iroda iparjogvédelmi vezetője, szoftverjogász ad bővebb felvilágosítást minden érdeklődőnek.

Termelékenyebbek a szellemi tulajdonjoggal rendelkező vállalkozások

Dudás Ágnes (iparjogvédelmi vezető, szoftverjogász BME BRIDGE Iroda) a Computerworld.hu-nak adott interjút a szellemi alkotások jogállásáról, vállalaton belüli menedzseléséről, illetve az IT területén felmerülő esetekről.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatai szerint a szellemi tulajdonnal rendelkező vállalkozások termelékenyebbek, így a többi céghez képest ezeknél 19%-kal, ezen belül a szabadalommal bíró vállalkozásoknál 53%-kal keresnek többet a munkavállalók. A nemzetközi trendek is alátámasztják, hogy a szellemi tulajdont nem védő vállalkozások idővel lemaradnak az élmezőnytől. A hazai vállalati piacon az elmúlt években ugyan már történt előrelépés az innováció hasznosításában, ám még mindig sok az olyan cég, amely nincs tisztában azzal, hogy a szellemi tulajdonjogok hogyan tehetik üzleti vállalkozásukat még erősebbé, versenyképesebbé, valamint a konkurenciával és piaci kilengésekkel szemben ellenállóbbá.

 

 

TZS-KJ

Illusztráció forrása: BME FIEK