Ilyen volt az 52. Műegyetemi Állásbörze

Újból tízezreket vonzott a BME-re a hazai felsőoktatás legnagyobb állásmustrája. 52. alkalommal rendezték meg a Műegyetemi Állásbörzét.

„A 240 éves múlttal és jelentős akadémiai tudással rendelkező Műegyetem szakmailag megalapozottan és felelősen reagál az utóbbi években tapasztalható válsághelyzetekre. Az intézményben tanuló hallgatókat felkészítjük a rendkívüli szituációkra, hiszen célunk, hogy olyan szakembereket képezzünk, akiket a jövő kihívásai is inspirálnak, akik nemcsak most, hanem 10, 20 év múlva is képesek lesznek a kor problémáinak megoldására, és a jövő aktív alakítói lesznek” – fogalmazott az 52. Műegyetemi Állásbörze online köszöntőjében Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese. A rendezvényt mindkét nap meglátogatta Kotán Attila, a BME kancellárja is.

„Várakozásainkat is felülmúlta az álláslehetőségek, a felkészítő programok és a rendezvény egyetemi és vállalati aktivitásai iránt érdeklődők száma személyesen és az online térben egyaránt. Az idei őszi Állásbörze mindkét napján közel 12 000 résztvevőt fogadtunk a Központi épület két emeletén és négy helyszínen, emellett további látogatók keresték fel a szabadtéri attrakciókat: például a Sóhajok hídjánál a Mentőszolgálat programját, a Műegyetemi Versenycsapat Közösség (MVK) kitelepülését, kiállított járműveiket. Az online tér is ugyanolyan népszerű maradt: a börzét követő napig több mint 1000 álláskereső pályázott valamilyen nyitott pozícióra a virtuális térben” – összegezte a hibrid formában megrendezett, ám a személyes jelenléti programokat középpontba helyező 52. Műegyetemi Állásbörzéről Németh Ákos Zoltán, a BME Kancellária Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (BME Kancellária HSZI) igazgatója.

Az állásmustrára várták a fő- és részmunka-lehetőségek, a gyakornoki pozíciók iránt érdeklődő hallgatókat, pályakezdőket, tapasztalattal rendelkezőket, sőt, még a nyugdíj mellett dolgozni szándékozók is válogathattak a közel 2000 álláskiírás között. Az Állásbörze idei kínálatában a mérnöki, a műszaki és a természettudományi lehetőségek mellett a közgazdasági és a humán tudományok terén is kínáltak állásokat. Nagy a kereslet villamosmérnökökre, mérnökinformatikusokra, gépészmérnökökre, matematikusokra, alkalmazott matematikusokra és fizikusokra, továbbá több partnercég is keresett műszaki menedzser vagy marketing végzettséggel, illetve tapasztalattal rendelkező jelölteket. A kiállítók nagysága széles spektrumon mozgott: a néhány fős mikrovállalattól kezdve a több tízezer főt foglalkoztató multinacionális cégekig. A börzén megjelenő vállalatoknál az ott foglalkoztatott felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya szektortól függően 9-100 százalék közötti, átlagosan 65,5 százalék. „Kiállítóink visszajelzései alapján idén ősszel nagyobb számban vettek részt a börzén a tapasztalattal már rendelkező álláskeresők - a rendezvény népszerűsítésére indított kommunikációs kampányunk meghozta a várt eredményt. Magyarország leghallgatottabb rádióiban jelentek meg a Műegyetemi Állásbörze reklámjai, az egyik legnépszerűbb csatorna közvetítette az ajánlónkat, illetve az egyetemi kampuszt megállójával érintő M4 metró járműveiben is találkozhatott az utazóközönség a rendezvényt reklámozó plakátokkal” – osztotta meg a kommunikációs kampány újdonságait a Műegyetemi Állásbörze szervezői oldaláról Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója.

A börzét megelőző Felkészítő Napok idén is sokak által felkeresett programelem volt. A BME Kancellária HSZI egész évben a karrierépítéshez szükséges, ingyenesen elérhető online és offline programokat, workshopokat, tréningeket és tanácsadásokat kínál minden BME-snek, amelyek újra részben személyes jelenlét mellett zajlottak. A tematikát az aktuális munkaerőpiaci és kiválasztási trendekhez igazították: az online kurzusokon, és a rendszeresen teltházas, személyes jelenlét mellett zajló tréningeken többek között prezentációs technikákat gyakorolhattak a résztvevők, önismereti kérdésekkel foglalkoztak, olyan fontos pszichológiai témákat érintettek, mint a fiatalok kapunyitási krízise, és akár egyéni karrier-tanácsadáson is részt vehettek. A nagy érdeklődés miatt többen várólistára kerültek az egyes foglalkozásoknál, ezek a hallgatók a novemberben induló tréningidőszakban vehetnek részt az őket érdeklő programokon (további információk a BME Kancellária HSZI ide vonatkozó aloldalán – szerk.).

Az állásbörzés látogatók körében nagyon népszerű aktivitásnak bizonyult az online pecsétgyűjtő játék, amelyben a kiemelt vállalati partnerek és a börze standokat is meglátogató álláskeresői vettek részt. A helyszíni karrier-tanácsadáson is teltház volt: tapasztalt szakemberek segítették a résztvevőket többek között a hatásos és a munkáltatónál „betaláló” életrajzok elkészítésében. Egyik újdonságként fotósarkot is kiépítettek a szervezők, ahol a látogatók profi képet is készíttethettek magukról az életrajzukba. Az önéletrajzírási tanácsadáson arra is tippeket kaptak, hogyan használják tudatosabban közösségi média oldalaikat, profiljukat. „Örömmel tapasztaltuk, hogy sok hallgató, köztük számos gólya ismeri már a szolgáltatásainkat, sőt, rendszeres látogatója a programjainknak, kurzusainknak. A standunkat meglátogató fiatalok visszajelzéseiből úgy látjuk, egyre több a tudatosan karriert építő hallgató” – fogalmazott Németh Ákos Zoltán.

A Központi épületben, a Tudásfórum szomszédos termében rendezték be az Állásbörze podcast-stúdióját, ahová a rendezvény alatt várták azokat, akik szívesen beszámoltak a börzén szerzett élményeikről. A látogatói beszámolók a „Keress jól!” című podcast-sorozat második évadának záró epizódjában hallhatók.

A rendezvényen a Hallgatói Szervezetek Expó részen kiállítóként jelen volt több műegyetemi szervezet és nemzetközi megmérettetéseken résztvevő, sokszorosan díjazott versenycsapat is.

Online és nyomtatott formában is elérhető volt a helyszíni tájékozódást segítő, álláskeresési tippeket és kiállítói információkat tartalmazó Állásbörze Kalauz.  A Műhely Állásbörze Különszámából is további érdekességeket tudhattak meg az álláskeresők.

„Minden évben igyekszünk nemcsak újítani, hanem egyszerűsíteni is a folyamatainkon. A szervezés idén is gördülékenyen ment, kényelmesebbé vált a regisztráció. Szélesebb körben népszerűsítettük a rendezvényt online és offline fórumokon a kampusz falain belül és kívül is, amelyet a kiállítói partnerek is pozitívumként jeleztek vissza számunkra. Szintén örömteli, hogy a munkáltatók szerint a hallgatók egyre felkészültebben, konkrét kérdésekkel és jól körülhatárolható karrier-elképzelésekkel keresik fel őket. Az Állásbörze mögött egy, már több éve szorosan együttműködő, a kiállító cégekkel partneri viszonyt ápoló és jelentős rendezvényszervezési tapasztalattal rendelkező csapat áll. A börzét ez alkalommal is több hónapos előkészítő munka előzte meg, mellyel egy olyan esemény megvalósítása volt a célunk, ami ismét hidat képez a munkaerőpiac és a műegyetemi kötődésű álláskeresők között. Nagyon örülünk, hogy ezt újból sikerült megvalósítani” – értékelte az eseményt a szervezői oldal nevében Orbán Balázs.

 

A Műegyetemi Állásbörzén kínált pozíciók továbbra is elérhetők a rendezvény ide vonatkozó aloldalán.

Az 53. Műegyetemi Állásbörzét 2023 tavaszán rendezik meg a BME-n.

 

Elérhetőségek:

A Műegyetemi Állásbörze weboldala https://muegyetemiallasborze.hu/

Facebook-oldala https://www.facebook.com/muegyetemiallasborze

A rendezvény Facebook-esemény oldala

https://www.facebook.com/events/1371950199895940

Instagram-oldala https://www.instagram.com/muegyetemiallasborze/

 

 

TZS-KJ

Fotók: Geberle B. Műegyetemi Állásbörze Fb-oldal