Rekordszámú résztvevő a műegyetemi Nyílt Napon

Teltházas volt a BME képzési palettáját bemutató pályaorientációs nap, ahova középiskolások, mester- és felnőttképzés iránt érdeklődők érkeztek az ország minden részéről.

„Az online tér után végre újból személyes jelenlét mellett rendeztük meg az intézmény legnagyobb pályaorientációs rendezvényét, amelyen a BME teljes oktatási palettáját: az alap-, a mester-, a felsőfokú felnőttképzési és a posztgraduális kínálatot, valamint a sportolási, az ösztöndíj- és a kollégiumi elhelyezési lehetőségeket is megismerhették a látogatók. Nagy várakozásokkal álltunk a rendezvény elébe, ugyanis a pandémiás helyzet rendeződése óta ez volt az első alkalom, hogy jelenléti programokkal vártuk az érdeklődőket. A látogatók személyesen szerezhettek élményeket, bejárhatták az egyetemi kampuszt, a tantermeket, a laborokat, és megtapasztalhatták a műegyetemi légkört, amelyek reményeink szerint segítenek majd a számukra a pályaválasztási döntés meghozatalában” – osztotta meg a 2022. november 25-i BME Nyílt Nap értékelésekor Németh Ákos, a programot szervező és koordináló BME Kancellária Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (BME Kancellária HSZI) vezetője. Hozzátette: „Az előzetesen vártnál is többen, összesen 7620 fő regisztrált, és ebből legalább 6213 fő vett részt az eseményen: főként diákok, középiskolás csoportok, mellettük tanárok és szülők is elkísérték a fiatalokat, akik a fővárosból és az ország több megyéjéből érkeztek sőt, fogadtunk látogatókat külföldről, határ menti régiókból is.”

Az eseményt Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese nyitotta meg a K épület aulájában. A rendezvényre a Műegyetem mind a nyolc kara és a BME OMIKK is saját programmal készült. (A programokról karonkénti bontásban a BME Kancellária HSZI ide vonatkozó aloldalán olvashattak részletes információkat az résztvevők.) Az érdeklődők már a pályaválasztási rendezvényt megelőzően tájékozódhattak az egyes kari oldalakon közzétett online bemutatkozó anyagokból, interjúkból, imázsvideókból, kari közösségi életet bemutató kisfilmekből, kiadványokból, programtájékoztatókból, a felvételi információk részleteiről, valamint a sportolási, a nyelvtanulási és a nyelvvizsgázással kapcsolatos lehetőségekről is.

A rendezvényen a legtöbben a felvételi folyamatról és az alapképzések részleteiről kérdezték az intézmény képviselőit. Utóbbiak úgy látták, a fiatalok jelentős része tudatosan készül a jövőjére, és már most többet szeretett volna megtudni a választott BSc-szakhoz kapcsolódó mesterképzésről. A tudatos diákok az egyetemi tanulmányokon túlmenően felvilágosítást kértek arról is, hogy adott végzettséggel, diplomával milyen munkaerőpiaci kilátásokra számíthatnak, és egy-egy mérnöki, műszaki szak képviselői milyen szerteágazó tevékenységgel foglalkozhatnak majd BME-s diplomával a zsebükben.

A BME Kancellária HSZI vezetője az egyes programok sikeréről is beszámolt: a kari tájékoztató és ismeretterjesztő szakmai előadások mellett nagy népszerűségnek örvendtek a laborlátogatások, a technikai bemutatók, az életpályával kapcsolatos beszélgetések, a K épület kerengőjén megrendezett Technikai érdekességek kiállítás, ahol látványos kísérleteket, bemutatókat, kézzel fogható műegyetemi fejlesztéseket és jövőbemutató innovatív technikákat láthattak az érdeklődők. Sokakat vonzottak az egyetem ipari partnereinek (Audi, MOL, EGIS Gyógyszergyár) installációi is a Díszteremben. A szervezők idén még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektettek a Műegyetemi Versenycsapat Közösség (MVK) és az intézményi szakkollégiumok szerepeltetésére, rekord számban vettek részt az eseményen öntevékeny körök kiállítóként. A hallgatói formációk mindegyike az egyetemi tanulmányokon túlmutató szakmai fejlődési lehetőségekről, gyárlátogatásokról, mérnökhallgatói versenyekről és egyéb programokról is beszámolt az érdeklődőknek.

Kérdésünkre Németh Ákos kifejtette, hogy a magas színvonalú oktatás, valamint a mérnöki, műszaki, természet-, gazdaság- és társadalomtudományi szakok széles spektruma mellett az egyes képzések közötti átjárhatóság is a Műegyetem vonzereje. „Szervezői oldalról úgy láttuk, nagy sikernek örvendett az idei esemény, a résztvevők a személyes jelenlét mellett kiemelték a széleskörű tájékozódási lehetőségeket, valamint a Műegyetemről előzetesen, a nyílt nap előtt közzétett informatív anyagok gazdagságát.” A BME Kancellária HSZI vezetője elárulta azt is, hogy a vírushelyzet enyhülésével és a jól összeszokott szervezői gárdával tudatosan készültek egy jelenléti esemény megtartására, és a korábbi évek tapasztalataira alapozva már hónapokkal korábban megkezdték az előkészítést, amelynek meglett a gyümölcse: a lebonyolítás a karok széles körű együttműködésével gördülékenyen ment. „Valamennyi kar és képzési lehetőség esetében megmutattuk az adott szakterület előnyeit, a tanulmányok során érintett fókuszterületeket, amelynek végeredménye minden szak esetében az időtálló értékes mérnöki, szakértői tudás, és az ehhez párosuló nemzetközileg elismert diploma, amellyel a hazai és külföldi munkaerőpiacon, kutatóintézetekben is el tudnak helyezkedni a végzettjeink. A Műegyetem ezt a lehetőséget nyújtja hallgatóinak, amelynek bemutatásában évről évre fontos szerepet játszik a felvételi időszakot megelőző BME Nyílt Nap. A rendezvény gazdag programkínálatával idén különösen magasra helyeztük a lécet. Jövőre ebből építkezünk tovább” – zárta gondolatait Németh Ákos.

 

 

TZS-KJ

Fotó: Trenka Attila, Vígh Johanna