Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Úton a kis moduláris reaktorok megvalósítása felé

2022. 12. 01.

Magyar nukleáris szakmai delegáció járt Argentínában 2022. november végén, hogy tanulmányozza a kis moduláris reaktorok megvalósításának gyakorlatát és lehetőségeit.

A delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke vezette, és abban az OAH több munkatársa mellett a BME Természettudományi Kara (BME TTK) képviseletében részt vett Aszódi Attila, a BME TTK dékánja is.

Az argentin és magyar szakemberek a CAREM-25 épülete előtt

A kis moduláris reaktorok, vagy angol elnevezéssel a Small Modular Reactors (SMRs) több országban fejlesztési, illetve megvalósítási fázisban vannak, és egy teljesen új, innovatív megközelítést jelentenek az atomenergia békés célú felhasználásában. Elvárás velük szemben, hogy kis méretük következtében gyorsabban felépíthetők legyenek, mint nagy testvéreik. A kisebb méret kisebb beruházási költséget igényel, és a rövidebb építési idő pedig a finanszírozási költségeket (a tőke kamatköltségeit) csökkenti, ami javítja az ilyen típusú reaktorok megtérülési mutatóit. A kisebb reaktorzóna kevesebb hasadóanyagot és kevesebb radioaktivitást tartalmaz, így a hűtésük üzemzavari körülmények között is egyszerűbb lehet. Az SMR-ekben alkalmazott innovatív műszaki megoldások mellett izgalmas lehetőséget kínálnak közepes méretű települések és ipari telephelyek kapcsolt villamosenergia- és hőellátásában, de szerepet kaphatnak a hidrogéntermelésben is, így rendkívüli megoldást kínálhatnak a jelenlegi, magas földgázárakkal jellemzett energiaellátási válsághelyzetben közép- és hosszútávon.

Az elmúlt években több SMR koncepció is megjelent a nemzetközi szakmában, de kevés tart már jelenleg is a megvalósítás fázisában. Az egyik ilyen fejlett koncepció a 32 MW névleges villamos teljesítményű argentin CAREM-25 reaktor, amely építés alatt van az Atucha atomerőmű telephelyén, a Buenos Aires tartomány Lima települése melletti telephelyen.

A delegáció a reaktorakna helyiségben

A háromoldalú jegyzőkönyv aláírása

A magyar delegáció látogatást tett a projektet megvalósító CNEA (National Atomic Energy Commission of Argentina) Buenos Airesben található központi irodájában, a CAREM-25 reaktor építkezésén, továbbá az argentin főváros mellett található nukleáris üzemanyag gyárban. A magyar delegáció konzultációt folytatott a CAREM-25 reaktor tervezésén és építésén dolgozó szakemberekkel, megtekintették az épülő reaktorszigetet és a mellette készülő turbinaszigetet is. A látogatás végén a CNEA, az OAH és a BME TTK vezetői háromoldalú jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben rögzítették abbéli szándékukat, hogy együttműködési megállapodást dolgoznak ki a kis moduláris reaktorok nukleáris biztonságához kapcsolódó oktatási és kutatási együttműködésre.

 

 

BME Természettudományi Kar

Fotók: BME TTK