Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

MTA konferencia a BME társszervezésében

2022. 12. 08.

„Transzformatív változások az üzleti szférában – úton a fenntarthatóság felé” címmel konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémia 2022. december 15-én.

BME GTK Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszékének közreműködésével szervezett konferencia célja, hogy kísérletet tegyen a vállalati szféra fenntartható fejlődésben betöltött szerepének a megvilágítására és fókuszba helyezze az üzleti életben megvalósuló radikális, transzformatív változások kutatását."

A hatékonyság javításában rejlő lehetőségek korlátait felismerve a 2000-es évektől kezdve számos innovatív, fenntarthatónak vélt üzleti modell kezdett el terjedni (ld. például a körforgásos gazdaságot elősegítő üzleti modelleket vagy a megosztáson alapuló gazdaságot), az üzleti modell innováció pedig napjaink egyik legfontosabb vállalati trendjévé vált.

Ezek az új, innovatív üzleti modellek gyakran környezeti és társadalmi előnyöket ígérnek, azonban összhatásukról még kevés ismerettel rendelkezünk. Ráadásul az innovatív üzleti modellel rendelkező vállalkozások fenntarthatósági hatásait nem lehet az egyes vállalatok szintjén értelmezni, ezért a tágabb gazdasági-társadalmi-környezeti rendszerekre gyakorolt hatásaikat kell értékelni.

Az eseményen három műegyetemi oktató is előadást tart. Bartus Gábor „Fenntarthatósági átmenet - a vállalati alkalmazkodás külső tényezői” címmel tart előadást, Zilahy Gyula előadásának címe: „Fenntartható-e a megosztáson alapuló gazdaság?”, Csuvár Ádám  „A Prosumption, mint transzformatív üzleti modell” című előadásával vesz részt a konferencián.

A Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának rendezvényén való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felületen további részletes információk találhatóak.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport