Kaotikus érzékek – Boruzs Ádám rezidensművész kiállításmegnyitója a Műegyetemen

A BME Rezidenciaprogram keretében megnyílt Boruzs Ádám, az idei év egyik nyertes pályázó művészének kiállítása. Az installáció címe: Kaotikus érzékek.

A 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló program keretein belül évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra és annak eredményeire. Az első Rezidenciaprogram kiválasztott művészei Boruzs Ádám és Kocsi Olga voltak.

A megnyitó előtt Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. A beszélgetés a kreativitás, a tudományos kutatáshoz és a művészeti alkotáshoz szükséges mentális munka sajátosságait, különbségeit, hasonlóságait járta körül, és azt, hogy azok a körülmények, amelyek között ez a munka zajlik, hogyan határozzák meg a kutatói/művészi munkafolyamatokat.

A beszélgetés résztvevői:

  • Ágoston Dorottya PhD hallgató, BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék
  • Bárány Tibor irodalmár, filozófus, BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék
  • Prof. Dr. Héjj Andreas evolúciós pszichológus, a Müncheni Ludwig-Maximilians és a Pécsi Tudományegyetem professzora
  • Kicsiny Balázs képzőművész, az MKE egyetemi tanára, doktoriskolájának vezetője
  • Dr. Samu Krisztián mérnök, a BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék docense és tanszékvezető-helyettese

A beszélgetés moderátora Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatója, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája volt.

A kiállítás megnyítóján beszédet mondott Czigány Tibor, a BME rektora. Kiemelte, hogy ez az első ilyen programja a Műegyetemnek. Köszönetét fejezte ki a program megálmodásáért Gács Annának, valamint a sikeres megvalósításban résztvevő oktatóinak. A rektor reményét fejezte ki, hogy ez, a Magyar Nemzeti Bankkal közös kezdeményezés a jövőben folytatódni fog, és nemzetközivé szélesedik.

Paál György a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék tanszékvezetője beszédében felidézte, hogy már a program kiírásának pillanatában döntöttek a részvételről. Ennek egyik oka az általuk nagyon kedvelt újdonság, az ismeretlenbe való ugrás volt. A másik motiváló tényező az volt, hogy a tanszék a folyadékok és gázok áramlásával foglalkozik, ami nemcsak tudományosan érdekes téma, hanem esztétikailag is szép. Minden áramlástani konferencián van egy galéria, ahol a legszebb áramlás megjelenítéseket is kiállítják, így lett témájuk címe: Áramlások szépsége: a flow élmény. Paál György elismerően szólt Borúzs Ádám érdeklődéséről, a tanszék munkatársaivaal végzett közös munkáról.

Demeter Nóra, Ybl-Miklós díjas építész köszöntőjében elemezte Boruzs Ádám „Kaotikus Érzékek installációját.” Inspirálónak nevezte a művészet és a tudomány párbeszédének létrejöttét, melyben több tanszék működött közre, megnyitva a látás komplex tereit. Kaotikus világunkban a stabilitást a tudás és az alkotás közötti szinergiától várhatjuk, ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Demeter Nóra a kiállítást.

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben az „Áramlások szépsége: a flow élmény” témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a „Műszaki színtan” megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére. A megnyitó végén a művész elmesélte tapasztalatait és a műalkotásának történetét az ihlettől a megvalósulásig.

A program másik nyertes pályázója, Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaiból készült kiállítás 2023 márciusára várható.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport-KJ

Fotó: Víg Johanna