Az energia, energetika témáiról szólt a novemberi BME Gyerekegyetem Plusz

Tovább bővült a BME Gyerekegyetem törzsdiákjainak közössége: 19 Ezüst Bagoly és 13 Arany Bagoly diplomát osztottak ki az legutóbbi őszi ismeretterjesztő előadáson.

Az energia fogalmáról és annak fizikai jelentőségéről, az energiával történő „bánásmódról” szóltak a BME Gyerekegyetem Plusz novemberi előadásai. A rendezvénynek otthont adó Q épület Simonyi Károly nagyelőadótermében ezúttal is teltház volt: a műegyetemi Gyerekegyetem visszatérő ifjú vendégei, szüleik és tanáraik voltak jelen Härtlein Károly legújabb látványos fizikai bemutatóján, valamint az Energetikai Szakkollégium ismeretterjesztő előadásán.

„Valódi ünnep volt számunkra, szervezőknek, hogy a pandémia miatt online megtartott előadások után, és az intézményt érintő energiatakarékossági intézkedések mellett is személyesen fogadhattuk a BME Gyerekegyetem Plusz programja iránt érdeklődőket” – fogalmazott az eseményt életre hívó és koordináló szervezői csapat nevében Lángné Lázi Márta, a BME TTK Matematika Intézet Analízis Tanszékének címzetes egyetemi tanára.

Az idei eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) egyik idei műegyetemi programelemeként szervezték meg. Az energia-energetika kérdéseinek körbejárásával ez alkalommal is egy nagyon aktuális, sokakat foglalkoztató témát dolgoztak fel az előadók, a legfiatalabb korosztály számára is érthető, izgalmas módon.azzal a szándékkal, hogy felkeltse az érdeklődést a műszaki és természettudományok iránt, amelyek legjelentősebb hazai felsőoktatási bázisa a Műegyetem.

A tudományos és műszaki pálya izgalmas világát bemutató BME Gyerekegyetem elnevezésű kezdeményezés 2015 nyarán indult a Műegyetemen. A nyári táborokban résztvevő 8-14 éves korosztály bepillantást nyerhet az egyetemi életbe, nagy előadótermekben különleges előadásokon vehetnek részt, kísérletezhetnek, és eddig szinte csak filmekben látott tudományos jelenségekkel és mérnöki vívmányokkal is találkozhatnak.

A táborok mellett a szervezők évente 2 alkalommal ismeretterjesztő előadásokat kínálnak a fiataloknak a Gyerekegyetem Plusz keretében. A bemutatókon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, a gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb technológiai fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről.

A szervezők 2017-től egy speciális pontrendszert vezettek be a diákok motivációjának fenntartása érdekében. A nyári táborban történő részvétel a feltétele a pontgyűjtésnek, és további előnyre tehet szert az, aki részt vesz az évközi szemináriumokon is. A nyári táborok 9, míg egy-egy szeminárium 3 pont megszerzését jelentik. A 30 pontot összegyűjtött diákok Ezüst Bagoly, míg a 45 pontot összegyűjtők Arany Bagoly minősítésű jelképes diplomát vehetnek át a kezdeményezés életre hívóitól.

2022 novemberében 19 diák vehette át az Ezüst Bagoly, míg 13 tanuló az Arany Bagoly diplomát. (Az arany és ezüst diplomások teljes névsora a BME Gyerekegyetem ide vonatkozó aloldalán olvasható – szerk.)

Ezüst Bagoly diplomások 2022 őszén

Arany Bagoly diplomások 2022 őszén

Az idei rendezvény szervezésében többek mellett részt vállaltak: Dallos Györgyi, Farkas László, Hornyánszky Gábor, Lángné Lázi Márta, Lukács Mónika, Minkó Dávid

Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója ezúttal sem rejtette véka alá lélegzetelállító bemutatóit, amelynek a közönség minden tagja, korosztálytól függetlenül a részese lehetett. Kísérleteinek központi témája ezúttal az energia és annak különböző formái voltak. „Az energia témaköre a fizikában az egyik legnehezebben tanítható fogalom. A fizika szinte minden részterületén jelen van, így az energiáról alkotott tudásunk csak akkor mondható teljesnek, ha már minden ide kapcsolódó ’fejezetet’ elsajátítottuk. A fizika történetében ezeket a résztémákat (például a hőtan, az elektromosságtan vagy a kinematika stb.) a fejlődésük során eltérő mértékegységekkel ’látták el’. Viszonylag hosszú időnek kellett eltelni ahhoz, amíg a tudósok rájöttek, hogy valójában ugyanarról a fogalomról beszélnek. Manapság pedig napi szinten hallunk olyan fogalmakról, mint a fenntartható fejlődés vagy az energiatakarékosság, amelyeknek alapja az energiával kapcsolatos ismereteink.”

„Magic Karcsi” ezúttal bemutatta az ún. Stirling-motort vagy más néven hőlégmotort, amelynek hőforrása a belső égésű társaival szemben a motoron kívül található. Látványos elem volt a forró vízzel és Peltier elemmel meghajtott ventilátor, egy kreatív diótörő technika, a jelen lévő tanulók közreműködésével fúróval termelt és továbbított áramot, és az emberi erőt saját kezű fúrással is illusztrálta. Újból repült a folyékony nitrogénnel „üzemeltetett” rakéta és szökőkút, majd a közönség megtapasztalhatta, mi történik, ha forró vízbe cseppfolyós nitrogént töltünk, vagy éppen fordítva: cseppfolyós nitrogénbe kerül a forró víz. Härtlein Károly bemutatott egy, a BME Gyerekegyetem honlapján már közzétett energiakalkulátort, amellyel az egyes háztartási gépek adatainak megadásával előre kiszámolható a lakás, ház energiafogyasztása.

„Az energia fizikus szemmel” című bemutató felvétele visszanézhető Härtlein Károly YouTube-csatornáján.

A kísérleti bemutatót Markovics Dávid és Fekete Domonkos, a BME Energetikai Szakkollégium (ESZK) tagjainak ismeretterjesztő előadása követte. A fiatalok kitértek arra, hogyan lesz áram a szénből, a szélből, a napfényből vagy éppen a nagy sűrűségű fémekből. Az alapfogalmak mellett szó esett azokról a nehézségekről is, amelyekkel az energia előállítása közben a szakembereknek kell szembenézniük. „Az Energetikai Szakkollégium hallgatói aktív ismeretterjesztő tevékenységet folytatnak, és elkötelezettek az iránt, hogy az energetika témájának fontos kérdéseit, dilemmáit, műszaki hátterét különböző kezdeményezéseken megismertessék a téma laikusaival. A szakmai ismeretek átadása mellett hallgatóink arról is mesélnek ezeken az alkalmakon, miért érdemes a műszaki, mérnöki pályát és a Műegyetemet választani” – fejtette ki Lángné Lázi Márta.

Lángné Lázi Márta a (közel)jövő terveiről elárulta: „A BME Gyerekegyetem kezdeményezés kapcsán jövőbeli terveink között szerepel többek között az, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a vidéki tanulók elérésére, tovább erősítsük a meglévő családi programokat, szakmai tevékenységünk repertoárját bővítsük, természetesen az eddigi magas színvonal megtartása mellett. Nyáron is lesz Gyerekegyetem, ám a tanév rendjének évközi változása miatt a várható időpont 2023. július 10-14. lesz.” (A Gyerekegyetem nyári táboráról bővebben az alábbi linken olvashatók részletek – szerk.)

„Legközelebb december 9-én, pénteken 17:00 órától a Q épület Simonyi Károly előadójában tart Mikulás fizika bemutatót Härtlein Károly, akinek előadótársa Vincze Bálint természetfotós, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. munkatársa lesz. Várunk mindenkit szeretettel az eseményre, amely szintén része a Gyerekegyetem pontgyűjtő kezdeményezésének” – invitálta további ismereterjesztő programra az érdeklődőket Lángné Lázi Márta.

 

További részletek a decemberi Mikulás fizika bemutatóról Härtlein Károly weboldalán olvashatók.

 

A Gyerekegyetem Plusz előadáson készült összes fotó a BME SPOT oldalán elérhető galériában tekinthető meg.

 

 

TZS-KJ

Fotó: SPOT