Hajcsat, összecsukható horgász szék, nyakkendő – inspirációk egy témára

Második prezentációjához érkezett a Műegyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem közös projektje, a „Design a jövőért”, amely a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósul meg. A feladat egy kompakt, környezetbarát eszköz tervezése volt.

A két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében közösen terveznek olyan tárgyakat, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak. Az együttműködés második szakaszának zárásakor Varga András, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszéke mesteroktatója örömmel számolt be arról, hogy 11 BME-METU két fős közös csapat és 3 METU-s csapat készítette el terveit, prototípusait. A feladat csapatonként két 3-500 ml folyadék befogadására alkalmas termék megtervezése volt. A METU-s hallgatók oktatói György Árpád Hunor és Pataki Dávid voltak.

Czigány Tibor a BME rektora köszöntőjében elmondta, hogy a projektmunka korunk válasza a kihívásokra, amelyeket ma már nem tudnak egy- egy szakterület képviselői önmagukban megoldani. Szükség van egymást inspiráló különböző szaktudású, szemléletmódú emberek közös munkájára. Ez a közös projekt erre adott alkalmat, és arra is, hogy a hallgatók még az egyetemen, és ne az első munkahelyükön megtapasztalják a projektekkel járó kihívásokat.  A rektor reményét fejezte ki, hogy ez a jól sikerült együttműködés a következő félévben is folytatódni fog.

Tóth Ágnes a Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója szerint ez a közös projekt nemcsak a hallgatóknak, a két egyetemnek volt különlegesen fontos, hanem az egész hazai felsőoktatás számára is jó példaként szolgál. „A világnak problémái vannak, az egyetemeknek tanszékei. A mai kor legnagyobb problémái, például a fenntarthatóság pontosan ilyen, amiket nem lehet egy tudományterület adott tudástárával megoldani. A felsőoktatásban a következő időszak legfontosabb céljának azt tartom, hogy erősítsük az egyetemek közötti együttműködéseket.” – jegyezte meg nyitóbeszédében Tóth Ágnes.

A csapatok professzionális hozzáállásról és szaktudásról tettek tanúbizonyságot. A piaci helyzet felmérése, az újdonság keresés, a célközönség beazonosítása, igényeinek meghatározása minden prezentáció szerves része volt. Nem egy csapat túl is teljesítette a tárggyal kapcsolatos követelményeket, például víztisztító kapszula elhelyezését is betervezték egy kulacsba. Szinte minden csapat arra is vállalkozott, hogy nemcsak hideg, de forró italok tárolására és fogyasztására is igyekezett alkalmassá tenni eszközeit. A fenntarthatóság miatt a csapatok odafigyeltek a felhasznált anyagokra is. A könnyű tisztíthatóság miatt a legnépszerűbb az orvosi szilikon volt. Több csapat kiemelten foglalkozott tárgyuk reklámfelületként hasznosításával, új egyetemi logókat is tervezve.

A tervezőknek nem volt könnyű dolguk azért sem, mert Czigány Tibor rektortól is komoly szakmai kérdéseket kaptak. 

A termékelnevezés sokszínűségét (ökopohár, re-repohár, klímavédő pohár, Tie Cup) csak az inspirációs források múlták felül: összecsukható horgász szék, hajcsat, süteményes tálca, nyakkendő, hogy csak néhány különlegességet említsünk. Az inspirációk különleges megoldásokat is szültek, sok a pohár külsőjében sem hasonlított névadójához.

A második szakasz záróprezentációján látottak mindenkit megerősítettek az együttműködés folytatásában, hiszen a BME és a METU képzéseiben is jelen van a fenntarthatóság szempontja.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport-KJ

Fotók forrása: Víg Johanna