Újra meglepte közönségét a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar

Rendhagyó „audivizuális” élménnyel rukkolt elő dupla karácsonyi koncertjén a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar.

December elején két alkalommal is fellépett a Műegyetem K épületének aulájában a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar, amely ismét bővítette repertoárját, és egy újdonsággal lepte meg a klasszikus zene szerelmeseit. „Koncert és kiállítás” című összeállításukban Camille Saint-Saëns: 3. (orgona) szimfóniáját, majd Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művét (Ravel hangszerelésében) hallgathatta meg a közönség. Utóbbi műhöz egy rendhagyó audiovizuális élmény kapcsolódott: a társulat felkérésére a zenei darab 10 tételére reflektálva festőművészek egy-egy képet alkottak, amelyet helyszíni kiállításon meg is tekinthettek a látogatók.

„Minden műsor összeállításánál több ’dimenziós’ tervező munkát végzek. Fontosnak tartom, hogy a fellépéseink során edukáljunk is, ezért szoktam olyan műveket a repertoárba emelni, amelyek kevésbé játszottak, ismertek. Ilyen darab volt az Orgona szimfónia. Fontos szempont ugyanakkor az is, hogy legyenek a közönségünk és a zenekarunk tagjai számára egyaránt ismert és kedvelt művek is” – árult el a zenekar életéről kulisszatitkokat Erdélyi Dániel, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar Junior Prima Díjas karmestere.

A társulat időről időre újdonsággal rukkol elő a fellépéseikor, amely a karmester szerint tudatos döntés eredménye. „Szeretek olyan műsorokat színpadra állítani, melyek koncepciókat tartalmaznak. Arra is törekszem, hogy időnként ne a megszokott, standard koncert formát kövessük, hanem igazi különlegességnek számító műveket vagy megoldásokat válasszunk. Ilyen kivételes ötlet volt a mostani decemberi koncertünkön az orgona szimfónia, és a sokak által nagyon kedvelt ’Egy kiállítás képei’ című darab is. Előbbi különlegessége, hogy olyan helyszínen adtuk elő, ahol nincsen igazi, sípos orgona, ám ezt az apróságot a mérnök urak remekül megoldották” – folytatta Erdélyi Dániel, hozzátéve, hogy ez alkalommal is nagy siker koronázta a zenekar mindkét koncertjét, a közönség nagyon hálás volt a különleges zenei tartalomért.

 

A zenekar karmestere a bme.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a társulat szerencsére hamar kilábalt a koronavírus-járvány okozta kellemetlenségekből, immáron teljes gőzerővel, heti kétszer és személyes jelenlét mellett zajlanak a próbák. Következő koncertjük 2023 májusában lesz, ám a pontos műsorról csak később osztanak meg részleteket. Erdélyi Dániel egyelőre annyit elárult, hogy magyar zeneszerzők műveiből válogatnak, és elkalauzolják majd a közönséget a közkedvelt filmzenék világába is. Május végén Belfortba is ellátogat a zenekar, ahol a 3 évente megrendezendő zenei fesztiválon lépnek fel évek óta visszatérő, immáron meghívott vendégelőadóként.

 

 

TZS-KJ

Fotók: Geberle B.