80. születésnapját ünnepelte a BME Kossuth-díjas geodéta mérnök öregdiákja

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte január 15-én Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet színésze, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója, a BME egykori hallgatója.

Jordán Tamás 1943-ban született Győrben. Mindig is színész akart lenni, de nem vették fel a színművészetire, ezért apja kérésére a Budapesti Műszaki Egyetemre iratkozott be. Geodéta mérnöki diplomáját 1966-ban kapta meg, ezután hat évig dolgozott a Fővárosi Tanács építési osztályán. Már azt fontolgatta, hogy felhagy a színészettel, amikor az akkor megalakuló 25. Színház felkérte a börtönszolga egymondatos szerepére a Szókratész védőbeszéde című darabban. Egy ideig munka mellett játszott, aztán végképp elkötelezte magát a színészi hivatás mellett.

2016-ban egy, az Építőmérnöki Kar honlapjának adott interjúban arra a kérdésre, hogy  művészként más szemléletet kapott-e az által, hogy korábban műszaki pályára készült, így válaszolt:

„Feltétlenül hasznomra vált színészként és igazgatóként a műszaki szemlélet. Racionálisan gondolkodó, rendszereket áttekinteni képes művész vált belőlem.”

Fotó forrása: Arcanum/Film Színház Muzsika

Jordán Tamás munkásságát több díjjal ismerték el, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 2020-ban a Nemzet színészei közé választották.

A Műegyetem valamennyi munkatársa nevében boldog születésnapot kívánunk Jordán Tamásnak, a Nemzet Színészének!

 

KJ