Stratégiai partnerségi megállapodás a Területfejlesztési Minisztériummal

Január 23-án ünnepélyes keretek között stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Czigány Tibor, a BME rektora.

A Területfejlesztési Minisztérium – más intézmények mellett – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, mint kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezetet kérte fel arra, hogy a következő időszakban a területfejlesztéshez és az uniós források felhasználásához kapcsolódó feladatokban segítséget nyújtson a Minisztériumnak.

A megállapodások nem csupán szakmai együttműködésekről, hanem az emberi kapcsolatok megerősítéséről is szólnak – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: a most megkötött együttműködéseket hosszú távon képzelik el.

A megállapodás keretein belül a BME lehetőséget kapott többek közt arra, hogy tudástőkéjével és javaslataival hozzájáruljon a szakmai intézményrendszerek korszerűsítéséhez, területfejlesztési koncepciók és programok kidolgozásához, az elérhető európai források felhasználásának hatékonyságnövelő kereteinek kialakításához, valamint a Minisztérium hatáskörébe tartozó szakemberek képzési területeinek fejlesztéséhez.

A mostani esemény – melynek során az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is aláírta a megállapodást – egy tavaly megkezdett folyamat újabb állomása. A Területfejlesztési Minisztérium ugyanis korábban 13 felsőoktatási intézmény, 17 tudományos, egyházi, karitatív, érdekképviseleti és civil szervezet, valamint kilenc iparkamara vezetőjével kötött már hasonló megállapodást annak érdekében, hogy a területi szakpolitika erősebbé, rugalmasabbá és versenyképessebbé váljon.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság/MTI

Fotó: MTI