Pazar évük volt a műegyetemi versenycsapatoknak

Kiemelkedő eredményekkel és ígéretes tervekkel zárták az évet és vágtak neki az új esztendőnek a BME-s mérnökhallgatók formációi.

Összeállításunkban az előző évet legjobb eredményeit és az aktuális kihívásokat foglalják össze a Műegyetemi Versenycsapat Közösség (MVK) tagjai. Összeállításunk első része következik.

 

BME Formula Racing Team - BME FRT

 

A BME FRT hallgatói mérnökcsapat a Formula Student nevű konstruktőri világversenyen áll rajthoz, amelynek keretében egyetemi és főiskolai diákokból álló formációk versenyautó-tervezésben és építésben mérik össze tudásukat. A műegyetemi team elektromos és önvezető jármű építésére egyaránt vállalkozott.

A csapat eddigi történetében az operatív, tervezési, építési, gyártási, menedzsment, logisztika, gazdasági-pénzügyi, marketing és szervezési feladatokban már több mint 300 hallgató vett részt. A formációnak jelenleg körülbelül 60 tagja van, köztük gépész-, közlekedés-, villamosmérnökök és közgazdász hallgatók is.

A csapat versenyautója egy saját tervezésű, karbon kompozit monocoque-ból, acél és alumínium bukókeretből álló jármű, amelyet 4 AMK motor hajt.

A 2022-es versenyszezon járművét előző év május 23-án mutatták be a közönségnek a mogyoródi Hungaroringen. Az egyedülálló fejlesztés eredménye egy rendkívül gyors autó lett: a versenyautó mindössze 2,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. További különlegessége, hogy képes önvezető és manuális üzemmódban is működni. E kettősségnek köszönhetően egy azon járművel két külön kategóriában is starthoz állhat a csapat.

 

A BME FRT csapat eredményei a 2022-es versenyszezonban:

 

Formula Student Austria

3. hely – Skidpad kategória

3. hely – Endurance kategória

 

Formula Student East (helyszín: Magyarország)

3. hely – Önvezető autó kategória

4. hely – Gyorsulás

4. hely – Összetett versenytabella

 

Formula Student Germany – 2022. év legjobb eredménye

3. hely – Összetett versenytabella

 

A csapat a 2023-as versenyszezonban is egyszerre fejleszti elektromos, önvezető funkcióra is képes járművét. Céljuk minél több saját fejlesztésű részegység beépítése, az idei tervek között szerepel a saját motorvezérlés és innovatív mechanikai hajtás.

BME Formula Racing Team (BME FRT) weboldal.

 

***

 

BME Suborbitals

 

A versenycsapat szuborbitális rakéta-rendszereket és hozzájuk tartozó tudományos méréseket tervez, fejleszt, épít és tesztel. Tevékenységével lehetőséget szeretne biztosítani minden űrkutatás iránt érdeklődő hallgató számára arra, hogy szélesítse érdeklődési körét, megvalósítsa újszerű ötleteit és gyakorlati mérnöki tapasztalatokat szerezzen.

A BME Suborbitals csapat eredményei a 2022-es versenyszezonban:

 

European Rocketry Challenge (Portugália)

9. hely – összetett verseny (25 induló)

5. hely – saját kategória (11 induló)

 

Regionális versenyek 2022 tavaszán:

2. hely - Big Rocket Championship

1. hely - International Rocket Cup

A 2023-as versenyszezonnak három nagy célkitűzéssel vágott neki a BME Suborbitals:

Project Prometheus: a team 2023 októberében újra startra készen szeretne állni a portugál European Rocketry Challenge megmérettetésen, amelyhez egy új, nagyobb és minden eddiginél erősebb rakétát fejlesztenek a hallgatók.

CanSat Hungary (Magyar Asztronautikai Társaság): a csapat elindul a versenyen, amelyen apró műhold szimulációkat juttatnak fel néhány kilométeres magasságba a hordozórakétáikkal, ahonnan aztán ereszkedés közben végeznek tudományos méréseket.

Project Kratos: egy kutatás-fejlesztési program, amelynek keretében egy saját fejlesztésű hajtómű család létrehozását tervezi a csapat.

 

BME Suborbitals weboldal

 

***

 

BME Motorsport

 

A BME Motorsport hallgatói mérnökcsapat 2018 októberében jött létre azzal a céllal, hogy hallgatók részvételével egy saját, belsőégésű motorral felszerelt formula típusú versenyautót tervezzen, fejlesszen, építsen és üzemeltessen, amellyel nemzetközi Formula Student versenyeken állnak rajthoz, hogy összemérjék tudásukat különböző külföldi egyetemek hasonló csapataival. A teamet jelenleg 80 műegyetemi hallgató alkotja az egyetem különböző karairól.

230 kg tömegű, szénszálas, monoque és acél segédvázas, nyitott karosszériájú autójuk 4,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, végsebessége 110 km/h. Futóművük nyomórudas és kettős keresztlengőkaros.

A BME Motorsport csapat eredményei a 2022-es versenyszezonban:

 

2. hely - Techtogether (2021. november)

1. hely Techtogether (2022. május)

2. hely - Techtogether (2022. október)

2. hely - Formula Student Czech Republic (2022. július)

9. hely - Formula Student East (2022. augusztus)

3. helyezés - Formula Student Alpe Adria (2022. augusztus)

A BME Motorsport csapat jelenleg a hibrid hajtáslánc fejlesztésén dolgozik: ennek részeként az első két kereket két, egymástól független elektromos agymotorral szeretnék meghajtani. A 2023-as versenyszezon további célja a jármű össztömegének csökkentése lesz.

 

BME Motorsport weboldal.

 

***

 

BME Aerospace Team

 

A BME legfiatalabb versenycsapata, amelyet 2022-ben alapítottak műegyetemi mérnökhallgatók azzal a céllal, hogy oktatási céllal fejlesszenek szuperszonikus kutatórakétákat. A csapat tevékenységével ötvözni szeretné az egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását. A formáció tagjai jelenleg zömében mesterképzéses műegyetemi hallgatók.

Alapítást követően a csapat belevágott az Aether S nevű, egyedi szuperszonikus szuborbitális kutatórakéta-platform létrehozásába. A rakéta egy 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú jármű, amelynek a csúcsmagassága 9 000 méter.

A BME Aerospace Team eredményei a 2022-es versenyszezonban:

 

European Rocketry Challenge (Portugália)

Payload Award, ahol a hasznos teher, mint tudományos kísérlet működését értékelik: a teljes mezőny 3. helye

A 9000 méteres magasság rengeteg kihívást tartogat a mérnökhallgatói csapatok számára: 2022-ben csupán 8 csapat indulhatott a versenyen ebben a kategóriában - köztük egyedüli magyar formációként a BME Aerospace Team.

A BME Aerospace Team távlati célja a rakétasportok hazai meghonosítása, valamint utat nyitni a rakétatudományok iránt érdeklődő hallgatók következő generációja előtt.

 

BME Aerospace Team weboldal.

 

***

 

BME Solar Boat Team

 

A 2014-ben, eredetileg 3 gépészmérnök kezdeményezésére alapított BME Solar Boat Team egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású versenyhajó tervezésére és építésére vállalkozott. Lana nevű hajójukat elsősorban nemzetközi megmérettetésen állítják starthoz a fiatalok. A csapatmunka különböző teamekben zajlik, a fejlesztés egyes fázisaiban különböző karok hallgatói vesznek részt, technikai oldalról évközben tervezik, építik, üzemeltetik a hajót és annak alkatrészeit, a versenyszezon elsősorban a nyári időszakban van.

A BME Solar Boat Team eredményei a 2022-es versenyszezonban:

 

Monaco Energy Boat Challenge

10. hely - összetett

 

Wildauer Solarboot Regatta

2. hely – napelemes hajó kategória

7. hely – összetett versenytabella

A csapat egy új hajtásrendszert dolgozott ki, amelynek gyártása jelenleg zajlik. A teszteket és a további fejlesztést tavaszra időzítették. A hallgatók az új konstrukciótól további sebességnövelést remélnek.

 

BME Solar Boat Team weboldal.

 

***

 

Löködönc Pneumobil Racing Team

 

A Löködönc Pneumobil Racing Team profilja szerint sűrített levegővel meghajtott autókat fejleszt, amelynek célja a minél nagyobb hatótáv és minél jobb gyorsulás elérése. Az autók egy 200 bar nyomású palack energiájából nyerik a sebességüket, így a jó teljesítmény elérése érdekében kellően könnyűnek kell lenniük, és magas hatásfokot kell elérniük.

A 2022-es év nagy kihívást jelentett, mivel rutinos tagok hagyták el a csapatot, így az újoncokra hárult a felelősség, hogy megoldják a problémákat.

A közeljövő célkitűzései között szerepelnek: az elektronika fejlesztése, a vezérlés újragondolása, gépészeti szempontból pedig egy új hajtás megtervezése és megvalósítása.

 

A Löködönc Pneumobil Racing Team Facebook-oldala.

 

TZS-Kj